Nokia 225: pestrobarevná klasika i jako dualSIM

Finové to nevzdávají s klasickou konstrukcí. Nová Nokia 225 nabízí to, co jsme před pár lety běžně vídali, ale v pestrých barvách. Navíc bude i dualSIM.

Smartphony Lumia brzy skončí u Microsoftu, ale na hloupých telefonech logo Nokia uvidíme stále. A vzhledem k tomu, že hloupé telefony tvořily podstatnou část příjmů původní Nokie, je zcela logické, že se finové vytasili s další novinkou. Jmenuje se Nokia 225, případně Nokia 225 Dual SIM. Tenhle nový kousek je především o velkém displeji, klasické alfanumerické klávesnici, solidní baterii, spoustě barev a samozřejmě hlavně o nízké ceně. Hnací platformou je Nokia Series 30+, která umí i základní widgety.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia 225 (Dual SIM) ve všech barevných variantách na tiskovém snímku výrobce

Novinka nabídne displej s úhlopříčkou 2,8" a rozlišením 240 × 320 obrazových bodů, což ve výsledku dává jemnost 142 PPI. To není úplně malý displej na telefon této cenové kategorie, na druhou stranu se jedná o prosté LCD, které je samozřejmě nedotykové. Pod displejem najdeme věc dnes nevídanou, a to kontextové klávesy, dvojici telefonků, čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem a hlavně alfanumerickou klávesnici. Na zadní straně výrobce umístil 2 Mpx fotoaparát, který umí natáčet QVGA video s frekvencí 15 fps.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zadní straně najdeme 2 Mpx fotoaparát a hlasitý reproduktor

Uvnitř najdeme baterii s kapacitou 1200 mAh, což je na klasický telefon opět výtečná hodnota. Výrobce slibuje například 21 hodin hovoru nebo 49 hodin přehrávání hudby. S konektivitou to není nijak slavné, rozumný základ zde ale je. Maximální datovou rychlostí bude EDGE, najdeme zde ale i Bluetooth 3.0 s funkcí Slam pro sdílení, úsporný prohlížeč Nokia Xpress, FM rádio s RDS, samozřejmě i sluchátkový a microUSB konektor. Hodit se zajisté bude i slot na microSD karty do velikosti 32 GB, zatímco SIM kartu(y) budete vkládat ve velikosti miniSIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na barvičky Nokii užije, ani Nokia 225 není výjimkou

Nokia 225 s rozměry 124 × 56 × 10,4 mm a váhou 99,8 gramů bude dostupná během tohoto čtvrtletí v pětici barevných provedení, a to černé, bílé, červené, žluté a zelené. Koncová cenovka by se měla pohybovat okolo částky 1 150 korun.

Diskuze (18) Další článek: Z budoucnosti: Light Field displej pro virtuální brýle

Témata článku: Nokia, Nokia 225, Nokia 225 Dual SIM, Klasika, Klasik, Rozumný základ, Nový kousek, Navigační tlačítko, Pes, Jak, Nokia Series