Nokia 2600 classic: jen slušivý kabátek (test)

Výměnné kryty, podpora EDGE, VGA fotoaparát, FM rádio a… to je vlastně všechno co nová Nokia 2600 classic nabízí.
Kapitoly článku

Series 40 na pokračování

Jelikož je telefon zástupcem Series 40, bude ovládání většině uživatelů známé a nebudou mít žádné problémy. Pouze některé položky bych jinak pojmenoval, ale to už je spíš subjektivní dojem. Na pohotovostním displeji se vždy zobrazují popisy funkcí kontextových tlačítek ve spodním řádku a naopak v horním informačním řádku lze nalézt informační ikony síly signálu, stavu baterie, aktivního budíku, zvoleného vyzváněcího profilu, činnosti Bluetooth a v neposlední řadě zobrazuje čas. O něco níž je pak informace o využívané síti a aktuálním datumu. Zbytek plochy zobrazuje vámi vybranou tapetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní režim • zobrazení nabídky • menu Jdi na

Do hlavní nabídky se vstupuje stisknutím potvrzovacího středu. Samotná hlavní nabídka může být dle vašeho nastavení zobrazena formou tabulky nebo sloupcového seznamu. Vlastní ikonky jsou provedeny pěkně a jejich význam je poměrně jednoznačný, bohužel nejsou nijak animovány a při jejich výběru jsou pouze zvýrazněny barevným obdélníkem. Další úrovně nabídky jsou textové, ale v položkách obsahujících jednotlivé složky (downloads a aplikace) se opět dá zvolit zobrazení maticovým způsobem. Telefon při procházení nabídkami reaguje dostatečně rychle, pouze při otevírání objemnějších složek si chvilku počkáte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na výběr je několik barevných témat • výběr barvy

Jako už tradičně slouží čtyřsměrné navigační tlačítko pro rychlý přístup k vybraným funkcím z pohotovostního režimu. V nastavení osobních klávesových zkratek si můžete předefinovat jak všechny směry navigačního tlačítka, tak i kontextové klávesy. Pokud nehodláte nic měnit, pak vás směr doprava přepne do kalendáře, směrem dolů se dostanete do telefonního seznamu, pohyb doleva aktivuje tvorbu zpráv a směr nahoru zapne fotoaparát. Levá kontextová klávesa v základním nastavení obstarává přístup do rychlého menu a pravá opět vstup do seznamu čísel.

Hovory a zprávy v plné parádě

Do paměti telefonu se vejde tisíc vícepoložkových kontaktů. Každý kontakt může krom až pěti telefonních čísel obsahovat i několik emailových adres, textové poznámky, ale i podobné drobnosti jako přezdívka, narozeniny, web, firma nebo bydliště. Navíc lze každý kontakt zařadit do skupiny volajících a určit mu vlastní vyzváněcí melodii a obrázek. Vyhledávání v seznamu se děje postupným zadáváním jmen.

Sluchátko má při telefonování dostatečnou hlasitost a telefon také nabízí možnost hlasitého odposlechu. Jednotlivé hovory lze jednoduše nahrávat a příchozí hovor se dá samozřejmě odmítnout bez přijetí. Na podporovaných sítích se šetřilo a tak je telefon pouze duální. Dovoláte se s ním pouze v GSM sítích o frekvencích 900 a 1900 MHz. Pozitivní je i přítomnost vyzváněcích profilů a to čtyř přednastavených a dvou vlastních. Vyzvánět budete buď polyfonicky či hudebním souborem ve formátu MP3 a AAC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adresář s kontakty • nastavení profilů

Jak je na tom 2600 Classic co se zpráv týče, to překvapilo i mně samotného. Můžete z ní totiž odesílat jak textové a multimediální zprávy, tak i e-maily. Pro čtení a psaní zpráv je na displeji k dispozici až osm řádků. Odesílat lze i dlouhé SMS, ovšem počítadlo vám snahu příliš neulehčí. Sice ukazuje do kolika jednotlivých zpráv bude celá zpráva rozdělena, odpočítávání znaků však probíhá od tisícovky dolů a je tedy obtížné se orientovat, kolik volných znaků zbývá do konce jedné zprávy. Kdo rád používá slovník T9 bude se muset smířit se zkrácením zpráv. Každou zprávu můžete odeslat hned několika kontaktům, přičemž výběr adresáta usnadňuje například volba posledního použitého čísla nebo nastavení čísla oblíbeného. Výborným krokem u tohoto modelu je neomezenost počtu uložených SMS, respektive omezeni jste, ale pouze volným místem v paměti telefonu. Další potěšující maličkostí je možnost volby jakéhokoli zvuku pro oznámení příchozích zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Společný editor pro SMS a MMS • s nejmenším písmem se zobrazí osm řádku textu zprávy

MMSky se vytvářejí ve stejném editoru jako SMS, do tvorby MMS se editor automaticky přepne při vložení multimediálního obsahu. Maximální velikost MMS je klasicky omezena na 300 kB. O zbývající použitelné velikosti informuje počítadlo. Samozřejmostí je náhled před odesláním. Za zmínku také stojí e-mailový klient s jehož nastavením vám pomůže průvodce e-mailem. Ze základních funkcí snad stojí za zmínku hlavně automatické stahovaní nových e-mailů a možnost zmenšení stahovaných obrázků.

Jenom kalendář?

Jak se v poslední době stává zvykem, i zde Nokia zvolila nešťastné označení položky v menu. Položka kalendář totiž obsahuje funkcí poněkud víc. V první řadě je zde zastoupen budík. Ten ač je opakovaný, tak je zde pouze jeden. Dále tu máme onen kalendář s možností týdenního nebo měsíčního náhledu. Poznámky do něj lze vkládat celkem v pěti různých kategoriích a to Upomínka, Volat, Jednání, Narozeniny a Poznámka. Každá poznámka má velmi propracovaný systém zadávání opakovaných událostí, takže spokojen bude snad každý. Krom poznámek v kalendáři je možno zaznamenat také libovolnou poznámku textovou a k dispozici je také seznam úkolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář s měsíčním, týdenním a denním pohledem • indikace události na pohotovostním displeji

Dalšími funkcemi zařazenými do organizační nabídky jsou kalkulačka, stopky s mezičasy a klasická minutka. Pod aplikacemi lze v telefonu najít další zajímavosti a to nepostradatelný převodník jednotek a velmi zajímavou aplikaci Správce výdajů. Ve složce média je pak poslední položka zasluhující zařazení mezi organizační funkce a tou je záznamník. Velikost jedné nahrávky je bohužel limitována jednou minutou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce výdajů • poznámky 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík • záznamník • kalkulačka • stopky

Témata článku: Nokia, , Nokia 2600, Nokia 2600 classic, Kabát, Class, Drobné písmo, Přesné ovládání, Kabátek, Poslední položka, Rýha, Vyvýšený okraj, Vysoká výdrž, Přímé slunce, Subjektivní dojem, Navigační tlačítko, Test