Nokia 2650: nenápadné a přesto extravagantní véčko (test)

Že véčko nemusí mít kloub spojující obě části, dokazuje nová Nokia 2650. Nový stylový telefon véčkové konstrukce sází na pružné a originální materiály. Originalita však nemusí být drahá. Mobil je vybaven jen základními funkcemi a pouze jedním displejem, s cenou se proto drží velmi nízko.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Telefony s véčkovou konstrukcí jsou velmi oblíbené nejen na dalekém východě, ale také u nás v Evropě. Nokia tuto skutečnost nechce brát na lehkou váhu a již pracuje na kompletním pokrytí tohoto segmentu nabídky.

V oblasti drahých a dobře vybavených véček má už docela solidní zastoupení. Netradiční stylový model 7200, který se ode všech odlišoval svými textilními kryty to všechno začal. Včera jste si mohli přečíst recenzi modelu 6170, která má kovové kryty a je druhým přírůstkem do rodiny véček od Nokie. Třetím zástupcem této třídy je telefon s označením 7270, který se bude odlišovat trochu odvážnějším designem.

Dnes si představíme novinku s označením 2650. Jedná se o telefon z řady Series 40 a vyplňuje mezeru v nabídce levných véčkových telefonů značky Nokia. Je nabízen ve třech barevných variantách – bílé, černé a červené.

  
Bílá • černá • a červená varianta Nokie 2650

První véčko bez kloubu

V zavřeném stavu je Nokia 2650 taková malá červená, hranatá krabička, na které snad nemůže být nic zajímavého. Její rozměry jsou střídmé, vyjádřeno čísly 85 × 46 × 23 mm. Hmotnost 96,5 gramů je rovněž příjemná a přístroj určitě žádnou kapsu nevytahá. Anténa je integrovaná a na rozdíl od asijské konkurence nenarušuje linie telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jen taková malá, hranatá krabička... Člověk by skoro nepoznal, která strana je přední

Přední stranu poznáte jen podle malého loga výrobce umístěném v horní části. Malý informační displej, na který jsme už i u levných véček zvyklí, bohužel kryt telefonu nezdobí. Jediným designovým prvkem tak zůstává mírný obdélníkový prolis. Na boku předního krytu dále nalezneme dva drobné otvory, coby mřížku hlasitého reproduktoru a trochu nezvykle šuplík pro zasunutí SIM karty. Ten se za pomocí nehtu lehce otevře a Nokia tímto řešením jistě udělala velkou radost všem, kteří často mění SIM karty. Na bocích jinak nenajdeme žádná tlačítka, jen na spodní části je ještě schované poutko na šňůrku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryt s vyrytým nápisem Nokia zakrývá kloub - nekloub • SIM karta se vkládá nezvykle z boku

Celou zadní stranu pokrývá zcela plochý kryt s výrazněnou hranou po obvodu. Telefon patří do nízké třídy a proto zde nemůžeme hledat objektiv fotoaparátu. Kryt zasahuje až na spodní hranu, kde jsou v něm vytvořeny otvory pro konektory handsfree a nabíječky, přístup k mikrofonu a zámek krytu. Chvályhodné je, že kryt je dobře uchycen a nevrže.

V útrobách telefonu se skrývá baterie Li-Ion s kapacitou 760 mAh, která slibuje výdrž až 180 minut při hovoru a 300 hodin v pohotovostním režimu. Pod baterií se nachází malý otvor, který připomíná lože pro SIM kartu. Pokud si zavčas nevšimnete šuplíčku na pravé straně, tak můžete zažít krušné chvilky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
"Nozdry" nalevo jsou mřížkou reproduktoru, napravo slouží jako poutko na šňůrku •
pod baterii SIM kartu nestrkejte • konektor pro datový kabel chybí

Největší překvapení čeká po otevření telefonu nebo již při samotném otevírání. Toto véčko totiž nemá žádný kloub. Obě části jsou k sobě připevněny pomocí napružených kovových pásků, které jsou zvenku skryté destičkou v barvě telefonu s vytlačeným logem výrobce. Ta se při otevření nadzvedne nad úroveň předního a zadního krytu, které se pod ní spojí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik obrázků největší chlouby Nokie 2650: pružný ohyb obou částí místo klasického kloubu

Celá vnitřní plocha je vyrobena z měkkého bílého materiálu, který lze slovy jen těžko popsat. Na pohled připomíná nějaký zvláštní typ textilie nebo kůži hada, na omak se jeví jako měkký pěnový polystyren. Rovněž se dá těžko odhadnout, jak to bude s mechanickou odolností a náchylností na zašpinění. Podle prvního seznámení bych si však troufl tvrdit, že v těchto ohledech nebude zvolený materiál šťastným řešením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako bílá lastura

Zvolený materiál je natolik měkký, že v místě ohybu nenajdeme žádné rozdělení. Jednoduše se ohne. K tomu je přizpůsobeno i příčné rýhování, které kromě usnadnění při ohybu plní i výtvarnou funkci. Po krajích vnitřní části je lem, který vymezuje prostor pro displej i klávesnici, a zmiňovaný rýhovaný „kloub“. V oblasti kolem klávesnice se v tomto lemu nachází modré svítící diody, které jsou viditelné i při zavřeném telefonu a dokáží tak vizuálně informovat o příchozích voláních a zprávách.

Klepněte pro větší obrázek
Mobil, který nebliká, jako by nebyl: lemy skrývají modré svítící diody


V duhé kapitole si vyzkoušíme, jak se píše na zvláštní klávesnici a podíváme se na zoubek displeji

Témata článku: Nokia, , , Nokia 2650, Siemens CF62, Dobrá výbava, Extra, Užitečný doplněk, Vnitřní plocha, Test, Pře, Nen, Nena,