Nokia 2652: s měkkým kloubem na věčné časy (test)

Nokia nepatrně vylepšila levné stylové véčko 2650 a vznikli krokodýlové a květiny na véčkových konstrukcích. Originální pružné materiály a zajímavý kloub zůstaly zachovány. A protože funkční výbava čítá jen nutnosti, drží se cena Nokie 2652 sympaticky při zemi.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 • mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní design
  • zvláštní konstrukce kloubu
  • příznivá cena

Hlavní nedostatky

  • malý a pomalý pasivní displej
  • nepohodlná klávesnice
  • pomalé GPRS
  • chybí infraport
  • jen čtyřhlasé vyzvánění


Nokia představila model s označením 2652 v září, a to vcelku nenápadně. Prostě jen pustila specifikace do světa a nechumelilo se. Důvod k tomu byl zřejmý – jediným novým prvkem oproti stávající Nokii 2650 jsou plastická vyvedení předních částí krytů a nové barevné varianty. Telefon je v současné době již v prodeji za cenu tří tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 2652 na oficiálních fotografiích

Mezi vroubky

V zavřeném stavu na mě Nokia 2652 působí jako malá bageta z rychlého občerstvení – horní křídlo véčka totiž není tenčí než základna, jak bývá většinou zvykem. Tak vzniká „sendvičový“ tvar s rozměry 85 × 46 × 23 milimetrů a hmotností 97 gramů. Mezi ostatními je to tedy malý a středně těžký telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 2652 ze všech stran

Nová je celá přední strana krytu. Nokia 2650 měla hladký povrch těla, teď jej zdobí v závislosti na barevné variantě plastické vzory. V případě černého nebo stříbřitě modrého véčka jsou to malé obdélníčky připomínající kůži krokodýla. Béžová varianta nese na svém čele květinový vzor. Vnější displej kvůli zachování rozumné ceny chybí, třebaže jiní výrobci jej na svá véčka s cenou kolem tří tisíc dávají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V otevřeném stavu zepředu i zezadu

Záda se nezměnila vůbec, hladkou plochu ozvláštní jen prolisy na stranách. Snímatelná část krytu přesahuje až na konektory. Jsou tu sluchátkový výstup, konektor pro nabíječku a vedle mikrofonu i západka, která drží kryt na svém místě. Dostatečně dobře jej ale nedrží „packy“ a vodítka po obvodu, kryt se už den po vybalení telefonu z krabice začal nepříjemně posunovat. Jsou to poloviny milimetru, ale při psaní je v dlani vůle cítit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s platební kartou

V útrobách telefonu se skrývá baterie Li-Ion s kapacitou 760 mAh, která slibuje výdrž až 180 minut při hovoru a 288 hodin v pohotovostním režimu. Pod baterií se nachází malý otvor, který připomíná lože pro telefonní kartu. Ta se ovšem vkládá jinam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod baterií místo pro SIM nehledejte

Z pravé strany koukají dvě nosní dírky. Ta na základnové části véčka je poutko pro šňůrku, na křídle s displejem je to hlasitý reproduktor. Jako slot pro paměťové karty vypadá šachta na karty SIM, které se vkládají z pravé strany. Šuplíček se mohl vysouvat více, i tak je ale manipulace vyhovující; takové řešení jistě potěší majitele více čísel a jednoho mobilu. Pokud byl telefon původně zapnutý, přejde po vysunutí karty SIM jen do jakéhosi stavu spánku. Není možné s ním samozřejmě pracovat. Po vložení nové karty se však menu aktivuje podstatně rychleji, než kdyby se mobil „startoval“ nanovo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poutko pro šnůrku a hlasitý reproduktor • malý šuplík pro kartu SIM

Měkký kloub se silou tvrďáka

Díky zaoblení hran se prsty mohou zapřít do obou částí véčka a telefon jde rozevřít pohodlně. Je však potřeba jej pevně držet, Nokia 2652 je schopná vydat se na výlet z dlaní majitele. „Viníkem“ je jinak zpracovaný kloub, než na jaké jsme u véčkových telefonů zvyklí. Otevření obstarávají dva napružené kovové pásky s ohromnou silou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub véčka má netradiční konstrukci a je velmi silný v obou směrech

Zvenčí jsou pásky kryty plastovou destičkou, která se pohne směrem vzhůru a uvolní tak místo oběma částem telefonu. Ty do sebe zapadnou s měkkým dorazem. I po krátkém používání se ale z kloubu ozývá nepříjemné praskání, to jak se o sebe třou pryžové výplně západek. Krycí destička je rovněž jednou z mála novinek – na modelu 2650 bylo jméno výrobce jen vyraženo, teď jej kryje líbivý průhledný plast a lemuje lesklá linka. Díky tomuto „překrytí“ navíc telefon neklouže v rozevřeném stavu po desce stolu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Překrytí kloubu dostalo nový vzhled - logo výrobce za průhledným plastem

Vnitřní plocha je celá kryta měkkou směsicí plastu a pryže. Materiál je těžko popsatelný, na omak se velmi podobá jemné syntetické pěně. Černá a modrostříbrná varianta Nokie 2652 má tento povrch černý, béžová pak světle hnědý. Ani jeden tedy není náchylný na ušpinění tak, jako bylo sněhově bílé provedení vnitřku modelu 2650.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřek telefonu je designově originální, použitý materiál velmi ojedinělý

Futuristický vzhled lenošky od předního designéra si vnitřek zachoval, kvůli černému zbarvení ale ztratil světelnou show. Kolem klávesnice jsou sice stále diody, u Nokie 2650 však prosvítalo jejich řádění skrze bočnice telefonu i směrem vzhůru. Nově je to už jen do stran a s podstatně slabší intenzitou. Podle světelných signálů poznáte zmeškaný hovor nebo příchozí zprávu i při zavřeném telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Světelná signalizace mohla být silnější


V druhé kapitole si vyzkoušíme, jak se píše na zvláštní klávesnici a podíváme se na zoubek displeji i prostředí telefonu

Témata článku: Nokia, , Nokia 2650, Nokia 2652, Test, Funkční stránka, Čas, Telefon a Zpráva, Světelná signalizace, Kloub, Krátké používání, Futuristický vzhled, Vnitřní plocha