Nokia 3100: barevná bomba pro teenagery (novinka)

Nokia 3100 přináší do kapes teenagerů barevný displej, blikající kryty a zajímavé příslušenství v podobě digitálního foťáčku a nového FM rádia v kombinaci s hands-free. Přinášíme první informace.

Na dnešní tiskové konferenci Nokie v Helsinkách byl kromě smartphonu N6600 představen i nový low-end N3100. Jedná s o triální (GSM 900/1800/1900 MHz) mobil. Expresivní vzhled opět napovídá, že se tento model bude nejlépe vyjímat  v kapse teenagera než konzervativního manažera. Mobilu nechybí barevný displej, který dokáže zobrazit až 4096 barev. Ačkoli N6600 zvládne až 65 000 barev, N3100 zůstává u "barevnosti" starších barevných displejů finského výrobce. Jeho rozlišení je 128 x 128 obrazových bodů a dokáže zobrazit až pět řádků.

Tip: přečtěte si o další dnešní novince, a to o Nokii 6600. Článek naleznete zde.

Klávesnice je docela vystouplá. Hlavním tlačítkem je kurzorový ovladač (4 směry), dále dvojice kontextových kláves (Navi-key). Nechybí typický zelený a červený telefonek. Velice zajímavým designérským kouskem je provedení alfanumerických kláves, boční tlačítka jsou jako by položeny o něco výše než jejich prostřední řada, která tak efektně vystupuje do prostoru. Klávesy jsou hranaté a docela vysoké, předpokládáme, že budou mít při psaní vyšší zdvih. Rozměry přístroje jsou 102 mm x 43 mm x 15 mm, hmotnost příjemných 85 gramů.

   
Nokia 3100 sází na hranaté tvary, nechybí barevné kryty, na to jsme si už u Finů zvykli.

Nebyla by to Nokie, kdyby se nenabízela v různých barevných variantách. Na výběr máte z několika barevných krytů (Xpress-on Cover), které dokážou při příchozím hovoru blikat do rytmu zvonění. Součástí příslušenství jsou i kryty (Xpress-on Gaming Cover), které při hraní her vyluzují speciální efekty. Přístroj nabízí tři hry, a to Beach Rally, Snake EX2 a Bowling. Další je možno stáhnout a nahrát díky Javě. Kapacita pro každou aplikaci je omezena na 64 kB. Hry a aplikace lze instalovat přes wapový prohlížeč (verze 1.2.1), který podporuje i XHTML formát.

Součástí příslušenství k novému mobilu je i digitální foťáček Nokia Fun Camera, která se připojuje přes nové komunikační rozhraní Pop-Port. Kromě vestavěného blesku nabízí i vnitřní paměť o kapacitě 8 MB a vlastní akumulátor. Mezi další zařízení, kterými můžete Nokii 3100 obohatit, patří nové hands-free s FM rádiem. Novému příslušenství však budeme zítra věnovat samostatný článek, o detaily nepřijdete. V souvislosti s barevným displejem a foťáčkem je důležité se zmínit i o multimediálních zprávách MMS. Ty lze samozřejmě i odesílat.

 
Součástí příslušenství je i roztodivně vypadající foťáček Nokia Fun Camera.

Co se týče datových přenosů, k dispozici jsou rychlá data GPRS v konfiguraci 3 + 1 (class 6). S počítačem můžete telefon propojit prostřednictvím kabelu, infraport ani Bluetooth ve výbavě nenaleznete. Mezi další funkce patří kalendář, budík, stopky, kalkulačka a další. Akumulátor je typu Li-Ion o kapacitě 850 mAh, podle údajů výrobce má N3100 vydržet až 6 hodin při hovoru a 410 hodin v pohotovosti. Nokia 3100 se na trhu objeví v třetím kvartálu tohoto roku.

Diskuze (39) Další článek: Nokia 6600: má všechno, co chcete (novinka)

Témata článku: Nokia, Nokia 3100, Pro +, TEE, Nov, Bomba, Bar, Teenager, Novinka