Nokia 3100: ženám se bude líbit (test)

Nokia 3100 je nejlevnější mobil série 40, kam patří např. modely 6100, 7250 či 6800. Nabídka funkcí byla přizpůsobena ceně, to nejdůležitější zůstalo v mobilu zachováno. Nokia 3100 by mohla mít opravdu velký úspěch, zejména u něžného pohlaví.

Budík stále není opakovaný

Mobil má docela slušné organizační funkce. Budík sice není opakovaný (uááááá), ale můžete si nastavit jakékoliv zvonění, které je v mobilu uložené. Osobně bych ocenil spíše opakování buzení, nicméně možnost náhrady agresivního pípání také přijde vhod. Ačkoliv chybí úkoly, zůstal zachován grafický kalendář s možností měsíčního pohledu. Na daný den si můžete uložit poznámku typu upomínka, volat  a narozeniny; chybí schůzka, ale upomínka ji bez problému nahradí. Možnost připomenutí samozřejmě nechybí, stejně jako opakování událostí. K funkcím, které mají něco společného časem, lze přidat i stopky či odpočítáváním, nechybí ani kalkulačka (ta už ale s organizérem samozřejmě nic do činění nemá).

   
Kalendář je v pohodě, úkoly chybí

     
Budík není opakovaný, můžete si ale změnit vyzvánění --- Mobil má i další
funkce jako kalkulačku, odpočítávání nebo stopky

Java a drobnosti

Důležitou funkcí pro mnohé je bezesporu Java. Aplikace se nahrávají do sdílené paměti, standardně jsou přítomné dvě hry, Beach Rally a Bowling – podle webu Nokie by tu navíc měl být i had, ale vzhledem k tomu, že testovaná verze, ačkoliv je už česky, není zcela finální, nelze se tomu divit. Kromě her není v mobilu k dispozici žádná standardní aplikace, samozřejmě si je můžete stáhnout přes wap. Velikost aplikace je omezena na 64 kB.

      
Pro javové hry a programy je zhruba 600 kilo paměti

Poslední funkcí mobilu je wap. Stejně jako u 3300 je možné wapovat na osmi řádcích oproti standardním pěti, velikost písma je totiž možné změnit jako u textovek. Nechybí GPRS, takže wapování je levnější a nemusíte číst na čas. Wap jako takový je zcela stejný jako u jiných Nokia včetně zapomínání posledně zadané adresy.

 
Wap je standardní, oproti starším modelům ale umí zmenšit písmo na stránce

A jak je to s připojením k počítači? Protože není k dispozici ani infra, ani Bluetooth, zbývá jen kabel. Časem bude k 3100 dostupný PC Suite, který bude umět pracovat s obrázky a zvoněními a instalovat javové aplikace. Synchronizace, zdá se, bude chybět. Škoda.

Ten mobil má grády

Nokia 3100 je povedený malý a lehký mobil pro mladší cílovou skupinu a dle mého názoru speciálně pro ženy. Zatímco Nokia 2100 byla vybavena pouze základními funkcemi, 3100 je na tom podstatně lépe a má takřka vše, co může od dnešního mobilu cílová skupina požadovat: barevný displej, polyfonní vyzvánění, dobrá práce s textovkami, MMS, Javu, wap, vícepoložkový seznam či profily vyzvánění. Přepokládaná cena činí sedm tisíc korun, což je zhruba tolik, za kolik se začal prodávat přímý konkurent tohoto mobilu Siemens M55.

Plusy:

  • dobré funkční vybavení vzhledem k předpokládané ceně
  • hezké provedení s originálními prvky
  • barevný displej

Minusy

  • budík není opakovaný
  • nepříliš kvalitní polyfonie

Ve zkratce:

Témata článku: Nokia, , Nokia 2100, Nokia 3100, Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Siemens M55, Žena, Standardní menu, Test, Zen, Grády, Špatný zrak, Hezký vzhled