Nokia 3100: ženám se bude líbit (test)

Nokia 3100 je nejlevnější mobil série 40, kam patří např. modely 6100, 7250 či 6800. Nabídka funkcí byla přizpůsobena ceně, to nejdůležitější zůstalo v mobilu zachováno. Nokia 3100 by mohla mít opravdu velký úspěch, zejména u něžného pohlaví.

Opakovaní je matkou moudrosti

Hned za začátku si musím trochu postěžovat: připadám si totiž jako opisovač vlastních článků – o Nokiích série 40 píšu snad už po desáté. Pokaždé jde o mobil s jiným vzhledem a jinou cílovou skupinou, vnitřek je však na devadesát, ne-li na sto procent stejný. Nokia 3100 není výjimkou. Vývojáři Nokie vzali existující modely vyšších řad, trošku s nimi zamíchali, některé funkce „vysypali“, některé „nasypali“, přidali hezký vzhled, a hle, je tu nový mobil. Proto tato recenze nebude mega a nebude se zabývat každým detailem; už to zkrátka není nutné.


Přečtěte si recenze Nokií řady 40, ať máte detailní představu o funkcích (v recenzích najdete i stovky fotografií displeje).


Ovšem na tom, že mobil vychází z předchozích modelů, není přece nic špatného, pro uživatele je důležité, že Nokia 3100 je výborný mobil s povedeným vzhledem a nízkou hmotností. Mne ovšem jako recenzentovi připadá jako desetinásobné dejavu, něco, co jsem viděl dříve už dříve mnohokrát. Nenechte se ale odradit od dalšího čtení, zejména pokud chcete Nokii a nemáte na drahé modely jako 7250i nebo 6100. Nokia 3100 z nich totiž převzala to nejlepší a chybí jen drobnosti jako infraport, foťáček nebo komplexní organizér.

Svítí i ve tmě

Vzhled 3100 je přizpůsoben cílové skupině. Testovaný model měl hezkou modrou barvu, plastové kryty byly částečně průhledné. Hezký je světlejší lem okolo displeje, který ve tmě fosforeskuje, a klávesnice, snad jen světle šedá klávesnice z měkké pryže vypadá příliš levně. Na druhou stranu Nokia 3100 je levný mobil – alespoň v poměru k ostatním Nokiím. Kryty jsou výměnné – přední část zcela, vzadu jen kryt baterie, zůstává bílý boční lem a bílá část vzadu. Kombinace bílé a modré je velmi povedená stejně jako všechny další: bílá, fialová a černá. Pastelové barvy zcela chybí a myslím, že je to dobře – ty nechť zůstanou nejlevnějšímu modelu 2100. Mimochodem, kryt je velmi dobře odolný vůči poškrábání, na což jsem přišel ne zcela vlastní vinou.

   
Skutečně malý telefon - v noci překvapí zářícím lemem

   
Kousky s bílou barvou nelze vyměnit, vše ostatní ano

Po zadním krytem je tenká Li-ion baterie, s níž vydrží mobil při běžném používání okolo pěti dnů (někomu méně, záleží na tom, jak často „svítíte“ displejem). Výdrž byla vždy silnou stránkou Nokií. Telefon se nabije za nějaké dvě hodiny. SIM se vkládá pod baterii a to poměrně jednoduchým způsobem (klasický šuplíček chybí), takže výměna je velmi rychlá – dobrá zpráva pro „měniče“ operátorů.

   
Pod baterií se skrývá zásuvka pro SIM

  Datový konektor Pop-port umožňuje připojit kabel či foťáček

Témata článku: Nokia, , Nokia 2100, Nokia 3100, Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Siemens M55, Žena, Test, Standardní menu, Zen, Špatný zrak, Grády, Hezký vzhled