Nokia 3109 classic: levná pracovní síla

Chybí mu fotoaparát a rádio, ale nabídne pohodlné ovládání a solidní funkce. Bude to váš příští firemní mobil? Podrobný test!
Kapitoly článku

Klávesnice využívá prostor na maximum

Klávesnice u Nokie 3109 classic je přímo učebnicovým příkladem toho, jak lze účelně využít přední stranu telefonu. Numerické klávesy mají velkorysé rozměry, doléhají až k okrajům telefonu a jsou umístěny v jednom bloku bez mezer. Díky jejich rozměrům i optimálnímu zdvihu se na nich píše přímo báječně. Dobré hmatové odlišení je zajištěno vodorovnými rýhami mezi každou řadou kláves. Jen to cvakání při stisku mohlo být o trošku tišší.

Nokia3109_16.jpg Nokia3109_17.jpg Nokia3109_15.jpg
Tlačítka zasahují až k okrajům telefonu • těžko jim lze něco vytknout

Funkční část klávesnice tvoří čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem, dvojice kontextových kláves a tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru. I zde není co vytknout. Chromovaný rámeček s jednotlivými směry mírně vystupuje nad okolí, takže je jeho stisk jistý. Ani rozměrný potvrzovací střed nemůže váš palec minout.

Nokia3109_18.jpg Nokia3109_19.jpg
Funkční část klávesnice je vyvedena ve stříbrné barvě • potěší svými rozměry

Popisky klávesnice jsou podsvíceny bílým světlem, které je rovnoměrné i dostatečně výrazné. Podsvětlena není jen navigační klávesa, kterou najdete bez problémů po hmatu.

Nokia3109_27.jpg Nokia3109_28.jpg
Podsvícení klávesnice je kvalitní • navigační klávesa ale podsvětlena není

Displej nenáročným postačí

Na displej již takovou chválu pět nelze. Zamrzí jeho podprůměrné rozlišení 128 × 160 bodů i rozměry jen 28 × 35 mm. QVGA rozlišení by mu slušelo více. To od telefonu střední třídy s pracovním zaměřením ale čekat nemůžeme. Hrubší zobrazení vylepší alespoň použití aktivní TFT technologie a podpora 262 tisíc barev. Díky tomu je displej dobře čitelný i na přímém slunci.

Nokia3109_29.jpg
Nízké rozlišení displeje je největší slabinou telefonu

Nenáročným uživatelům tak zobrazovač svými parametry postačí a alespoň není tak energeticky náročný. Displej je překryt ochranným sklíčkem, které zasahuje až k okrajům telefonu. Nad ním najdete jméno výrobce a jednoduše ztvárněný výstup zvuku z reproduktoru.

Nokia3109_14.jpg
Jednoduchá mřížka reproduktoru nad displejem

Možnost aktivovat ve chvílích nečinnosti animovaný spořič se již stala samozřejmostí. Poté se může displej zcela vypnout nebo zobrazovat digitální hodiny s případnými ikonkami zmeškaných událostí. Hodiny mohly být ale podstatně větší, osoby s horším zrakem je nepřečtou.

Uživatelské prostředí již mnohokrát prověřeno

V oblasti uživatelského prostředí a ovládání Nokia 3109 classic nic nového nepřináší. Sází na již mnohokrát prověřenou jistotu. Je jí platforma Series 40 třetí edice. Pohotovostní displej může zobrazovat aktivní pohotovostní režim, který lze různě upravit podle potřeb uživatele. Kromě rychlého přístupu k oblíbený funkcím zobrazuje aktuální události z kalendáře a právě hrající skladbu v hudebním přehrávači. Zobrazit lze i textovou poznámku. Barvu písma v pohotovostním režimu si můžete vybrat z široké nabídky.

Nokia_3109_displej_03.jpg Nokia_3109_displej_04.jpg Nokia_3109_displej_05.jpg
Pohotovostní displej s aktivním pohotovostním režimem • pohotovostní režim lze přeskládat

Rychlý přístup k oblíbeným funkcím nastavíte i na obě kontextové klávesy a v případě vypnutého pohotovostního režimu i na všechny čtyři směry navigačního tlačítka. K dispozici je i uživatelské nabídka oblíbených funkcí se jménem Jdi na.

Nokia_3109_displej_06.jpg Nokia_3109_displej_07.jpg Nokia_3109_displej_08.jpg Nokia_3109_displej_09.jpg
Pohotovostní displej s tapetou • trojice předinstalovaných motivů

Hlavní nabídka, do které se vstupuje stiskem potvrzovacího středu, může být zobrazena dvěma způsoby - jako matice ikon s popisem zvolené položky v levém horním rohu displeje nebo jako seznam s malou ikonkou na levé straně každého řádku. Na rozdíl od jiných modelů Nokie nejsou ikonky animované. V obou případech ale lze jednotlivé položky hlavní nabídky přeskládat dle libosti.

Nokia_3109_displej_11.jpg Nokia_3109_displej_12.jpg Nokia_3109_displej_10.jpg 
Dvě možnosti vzhledu hlavní nabídky • velikost písma v některých místech nabídky lze změnit

Další úrovně menu jsou různorodé. Někdy je popisek s ikonkou, někdy bez ní. V některých případech vidíte menším písmem napsánu i zvolenou položku, takže do další úrovně menu nemusíte ani vstupovat. Samozřejmostí je procházení nabídky pomocí klávesových zkratek. Barevné pozadí celého menu i tapetu na displeji lze jednoduše změnit pomocí třech motivů. Další snadno stáhnete například z wapu.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3109 classic, Nokia 3110 classic, Nokia 3110 Evolve, Síla, Rýha, Síl, Nepodporovaném formát, Pracovní síla, Firemní telefon, Třetí pokračování, Class, MiMoji, Učebnicový příklad, Esemeska