Nokia 3120 classic: hit tohoto léta (test)

3G telefon s pořádným displejem, solidní foťák s bleskem, paměťové karty... Vypadá to na dobrý tip na levného všeuměla.

Udržuje si přehled

Uživatelské prostředí tvoří systém Series40 páté edice s Feature Packem 1. Domácí obrazovka může být obsazená aktivním pohotovostním režimem, který výrazně zrychluje přístup k často používaným funkcím. Jeho součástí je i panel rychlého přístupu. Do něho se přidává libovolný počet odkazů na funkce, aplikace či profily. Naráz se na displej vejde pět ikon. Kromě tohoto panelu si uživatel může ukládat položky i do vlastní nabídky, nazývané Jít na. Funkce se v pohotovostním stavu dají přiřadit i kontextovým tlačítkům a hlavní navigační klávese.

Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní obrazovka

Hlavní systémová nabídka se zobrazuje ve formě matice ikon s nebo bez popisu, dále v podobě seznamu nebo záložek. Vzájemné uspořádání ikon může uživatel kdykoliv změnit podle svých potřeb. Podnabídky jsou zobrazované už pouze jako seznam. Systém reaguje na povely svižně, ne však okamžitě. Příjemně nás překvapila nová, neokoukaná grafická témata, inovované tóny a do detailu propracovaná grafika.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka

Baterii pomáhá šetřit úsporný režim, se spořičem displeje. Zkrácený přístup k položkám umožňuje také společná funkce pro ovládání hlasem a hlasové vytáčení. Pokročilá analýza hlasu odstranila nutnost povely dopředu namlouvat. Ani inovovaný systém S40 5th Edition FP1 nepodporuje změnu orientace displeje a nemá žádnou speciální multimediální nabídku. Všudypřítomné vyhledávání zpříjemňuje a urychluje práci. Jakmile v kterékoliv úrovni menu nebo v seznamu souborů začnete zadávat znaky, spustí se hledání (filtrování) podle napsaného textu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek    
Spořič obrazovky a ukázka vyhledávání

Uši jako kočka

Nokia 3120 Classic podporuje frekvenční pásma GSM 850, 900, 1800 a 1900 MHz. V síti WCDMA jsou to kmitočty 850 a 2100 MHz. Na videohovor slouží malá kamera nad objektivem. Zvuk ve sluchátku je kvalitní a hlasitý. V případě potřeby je možné aktivovat zvýraznění hlasu, ale to by se musel telefon nacházet ve velmi hlučném prostředí. Hlasitý odposlech příjemně překvapil. V místnosti je bez problémů použitelný i na jeden meter vzdálenosti úst od mikrofonu. Kvalita zvuku je samozřejmě snížená, ale druhá strana rozumí bez větších problémů. I reproduktor k tomuto účelu postačuje. Nokia 3210 Classic je jeden z mála telefonů, jehož „integrované handsfree“ je dobře použitelné i na palubní desce automobilu.

Klepněte pro větší obrázek
Otvory hlasitého reproduktoru

Adresář telefonu má kapacitu 2000 kontaktů. Každému z nich můžete přiřadit více než dvacet detailů. Nechybí mezi nimi nejrůznější telefonní čísla a adresy, poznámky, termín narozenin propojený s kalendářem, kariérní údaje a podobně. Potěší i fotografie zobrazující se téměř přes celý displej při příchozím hovoru a vlastní vyzváněcí tón. V adresáři se vyhledává postupným zadáváním znaků, samotné hledání je velmi rychlé. Kontakty jsou uspořádané podle jména nebo příjmení. Systém však vyhledává podle prvního v pořadí a ne v celém jméně, což je všeobecná chyba systému Series40.

Klepněte pro větší obrázek
Volba preferovaného seznamu

Profesionální zvukař

Adresář se může zobrazovat i současně se seznamem SIM nebo se dá úplně vypnout. Kontakty v adresáři je výhodné třídit do skupin. Každá může mít vlastní tón zvonění, obrázek a ve vyzváněcích profilech si navíc můžete nastavit která skupina bude kdy vyzvánět a která nikoliv. Večer vás tak nebudou obtěžovat pracovní hovory atp.

Telefon má šest plně přizpůsobitelných profilů. Nastavit se dá tón, způsob a hlasitost vyzvánění, či vibrační upozornění. Zvlášť si nastavíte tóny upozorňující na hovor PTT, nový e-mail, SMS, nebo zprávu z chatu. Vypnout se dají zvuky aplikací, ozvučení tlačítek a systémové tóny. Sedmý profil je letový, což znamená že mobil odpojí všechna rádiová spojení (telefonní modul a Bluetooth).

Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení profilů

Kvalitní vyzváněcí melodie jsou lehce inovované, reproduktor je přehraje dostatečně hlasitě. Když si uživatel nastaví maximální hlasitost zvonění, dosáhne jí asi až pět sekund od začátku zvonění (což samozřejmě neplatí pro SMS). Vyzvánění se dá ztišit i bez odmítnutí hovoru po aktivovaní této funkce se hovor přijme libovolným tlačítkem.

Komunikační události se zaznamenávají do přehledného deníku, který nabízí chronologický výpis hovorů. Neukládají se sem záznamy o datových přenosoch, přístupný je ale seznam příjemců SMS.

Klepněte pro větší obrázek
Detaily hlášení

Solidní průměr

Po stránce textové komunikace má finská novinka standardní výbavu. SMS a MMS editory jsou sloučeny v jeden, „písmenková“ zpráva se změní na multimediální jednoduše tehdy, kdy do ní vložíte obrázek, zvuk... Psaní textů zrychluje slovník prediktivního zadávání textu T9. Plně podporuje českou i slovenskou diakritiku a před odesláním SMS ji odstraní. Tím pádem zůstane zachována plná délka zprávy 160 znaků. V případě potřeby se odstraňování diakritiky dá vypnout, pak má však SMS maximálně 69 znaků. O úspěšném doručení zpráv si můžete nechat zasílat bezplatné výpisy. Telefon v samostatném adresáři archivuje posledních 20 zpráv.

Klepněte pro větší obrázek
SMS/MMS editor

Do mobilní textové komunikace dnes neodmyslitelně patří i elektronická pošta. Klient spravuje maximálně pět schránek a podporuje protokoly POP3, IMAP4 a SMTP i s ověřením. Režim stahování pošty se dá nastavit na celé zprávy nebo jen hlavičky. Schránka se umí aktualizovat automaticky v intervalech 30 minut, 1, 2, 4, nebo každých 6 hodin. Nově zjištěné e-maily se mohou hned stáhnout. Přijaté i odeslané zprávy se ukládají do sdílené vnitřní paměti s kapacitou přibližně 30 MB.

Klepněte pro větší obrázek
E-mailový editor

Témata článku: Nokia, , Nokia 3120, Nokia 3120 classic, Nokia 3210, Vibrační upozornění, Vnější vzhled, Neoprávněný přístup, Class, Hit, PTT, Pracovní hovor, Grafický skin, Elektronická pošta, Snake II, Test