Nokia 3200: Finové musí být šílení (test)

Je to první Nokia s vestavěným fotoaparátem a cenou pod deset tisíc. Má velmi dobrý displej, trochu podivná tlačítka a kryty, které si můžete sami namalovat. Přečtěte si rozsáhlou recenzi s více než 130 obrázky.

 

Rychlé odkazy

 minirecenze pro ty, kteří spěchají
 • parametry telefonu v katalogu mobilů
 • novinka: fotogalerie se všemi obrázky   
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Nokia 3200 je další mobilní telefon z řady Series 40. Protože jsme už o těchto mobilech na MobilManii napsali statisíce znaků, nebudu už v této recenzi znovu zacházet do naprostých detailů. Když si ale potom přečtete recenze a články o jiných modelech z řady Series 40, dozvíte se o 3200 naprosto vše.

Do řady Series 40 patří následující současné mobilní telefony Nokia: 3100, 3200, 3300, 5100, 6100, 6220, 6610, 6800, 7210, 7250, 7250i. Vybral jsem jen mobily, které se u nás v současné době prodávají, odkazy směřují do katalogu mobilů, odkud se rychle dostanete k recenzím. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky telefonu ve třech barevných variantách

Nokia 3200 je určena spíše mladším uživatelům, nebo lidem, kteří kladou větší důraz na styl. I přesto je to výborně vybavený telefon, který se při srovnání funkcí může řadit k přístrojům v přední části žebříčku. Jako první Nokia například podporuje GPRS třídy 10 a je to také první u nás prodávaný telefon, který dokáže pracovat v sítích EDGE.

Mobil patří do nové řady, v níž Nokia nepodporuje funkci AoC. Nelze jej tedy podobně jako Nokii 6600 používat s předplacenými kartami Go. Více si o tomto problému přečtěte  v samostatném článku.

 

Vystřihni si obrázek

 

Nemá smysl nic zastírat, Nokia opět zasadila stejnou elektroniku do jiného obalu. Jenže právě obal prodává, tak se nad tím nemá smysl rozčilovat. Design Nokie 3200 mohl být velmi inovativní, nebýt Panasonicu, který před rokem začal prodávat model GD67, pod jehož zadní průhledný kryt bylo možné vložit libovolný obrázek. Nokia jde ale v tomto nápadu ještě trochu dál, protože kryty 3200 jsou kompletně průhledné a obrázek lze vkládat pod přední i zadní plochu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Papírové výměnné kryty na první pohled vypadaly jako nesmysl a první obrázky telefonu mě v tom spíše utvrzovaly, ale nedejte na ně. Nokia 3200 asi není příliš fotogenický telefon, protože ve skutečnosti vypadá lépe než na fotografiích. Zejména se třemi výměnnými kryty (dobře, s kousky plastové fólie), které dostanete rovnou v balení. Při pohledu z různých úhlů totiž vypadají pokaždé jinak – někdy je to použito pro vyjádření prostorového efektu, jindy jde o opravdovou animaci, kterou spatříte, když telefonem pohnete. Špatně se to ale vysvětluje, chce to vidět na vlastní oči. Trojici standardních fólií doplňují obrázky na plochu displeje, které se hodí k jednotlivým motivům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení jsou tři výměnné fólie s různými barevnými motivy

S telefonem dostanete také sadu bílých papírků s napůl vyříznutými tvary předních a zadních krytů, které lze vyloupnout. Můžete si na ně sami nakreslit nebo na tiskárně vytisknout motiv, který vložíte pod plastovou skořepinu mobilu. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři fólie, které dostanete v krabici: zelená s prostorovým efektem, oranžová a modrá s animacemi • na papír lze namalovat nebo vytisknout vlastní kryty

 

Vyplněním papírové objednávky nebo formuláře na internetu si můžete objednat řezačku, s níž bude možné vytvářet kryty třeba rovnou z fotografií. Nevím, jak bude řezačka vypadat, ale objednal jsem ji a potom případně doplním článek. Nokia slibuje, že řezačka přijde v průběhu prosince.

 
Pro jednotlivé barevné varianty krytů jsou připraveny také tapety na displej

Lesklý a průhledný povrch telefonu se bohužel velmi snadno upatlá, je na něm vidět každý otisk. Nad to je také dosti náchylný k poškrábání; už po několika dnech jsou na něm vidět vlasové škrábance a nezabránil tomu ani vyvýšený okraj matně upraveného plastu. Kryty používají trochu jiný způsob uchycení, navíc se mi zdá, že se jedná o trochu jiný materiál než jindy, a důsledkem je, že zatím vůbec nic nevrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryty jsou úplně průhledné, až na matný vyvýšený okraj

 

Svítilnu do každého mobilu!

 

Nokia 3200 je malý (108 x 45 x 21 mm) a lehký telefon (90 g) klasické konstrukce. Klávesnici a displeji se budu později věnovat zvlášť, zde se podívejme na zbytek prvků, které jsou na telefonu vidět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti a bokorysné pohledy

Oranžový vypínač na čelní plošce mobilu je vyřešen lépe než u většiny Nokií: je větší a lze jej lépe stisknout. U samotného vypínače to sice člověk tak často nepotřebuje, stejným způsobem se ale ovládají také vyzváněcí profily. Vedle vypínače je otvor pro upevnění poutka, které také rovnou dostanete v balení, kousek vedle jsou pod průhledným krytem vidět dvě diody infraportu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oranžový vypínač, vedle otvor pro poutko a infraport

Nokia 3200 nemá boční tlačítka, hlasitost se reguluje čtyřsměrným ovladačem na čelní ploše. Na boku je jen otvor, pod kterým se nachází reproduktor pro vyzváněcí melodie a hlasité handsfree. Telefon stejně jako většina ostatních Nokií používá konektor Pop-Port, vedle něj najdete běžný konektor pro nabíječku. Je mimochodem docela těžká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zvonicí reproduktor • otvor pro držák telefonu • konektor Pop-Port

Dvě malé bílé světelné diody promění Nokii 3200 ve svítilnu. Světlo je velmi intenzivní a z praktického hlediska je podle mého názoru vestavěná svítilna užitečnější než mnohé pokročilé mobilní funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva žluté obdélníčky jsou světelné diody

 

 

 


V následující kapitole se podívám na nezvyklou klávesnici, zhodnotím displej telefonu a zastavím se u ovládání.

 

Témata článku: Nokia, , Alcatel One Touch 735, Motorola V300, Nokia 3100, Nokia 3200, Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Philips 530, Sagem myX-6, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Sony Ericsson T610, Tamagotchi, Fin