Nokia 3220: po čtvrt roce plného nasazení (zkušenosti)

Nokia 3220 je kvalitní mobil střední třídy, určený především mladým uživatelům. Pyšní se velmi efektními světelnými efekty a bohatou nabídkou funkcí. Pokud také vy uvažujete o jeho koupi, jistě oceníte praktické uživatelské zkušenosti s tímto telefonem.
Kapitoly článku

Organizační a ostatní funkce, data

Telefon používám na své druhé, soukromé číslo, takže organizační funkce příliš nevyužívám. K občasnému připomenutí nebo buzení se však hodí. Kalendář je rychle přístupný pravým směrem hlavní ovládací klávesy, kdy se zobrazí v měsíčním náhledu. Den s událostí je vždy zvýrazněn tučně a nelze jej přehlédnout.

   
Kalendář v měsíčním, týdenním a denním náhledu

Při zadávání nové události bych uvítal možnost nastavení preferované události. Nic jiného než Upomínku nepoužívám a tak vždy musím přejít z nabízeného Jednání. Dále mi trochu vadí způsob alarmu. Nelze mu nastavit jiný zvuk a použitý není příliš výrazný. naopak jsem ocenil možnost nastavení opakování události.

U budíku už jsem si naštěstí mohl nastavit zvuk jaký jsem chtěl, takže jsem se nemusel bát, že zaspím. Využil jsem ho však pouze párkrát, nedám dopustit na klasický budík u postele. Takže jsem ani nemohl ocenit možnost jeho opakování.

 
Při zadání události je na výběr z pěti druhů • budík je opakovaný a vzbudí vás vybranou melodií

Další funkce jako poznánky, úkolovník, kalkulačku, stopky, peněženku nebo odpočet jsem asi ani nepotřeboval a nevzpomínám si, že bych je někdy použil. Ale určitě se mohou leckdy hodit. Na hry ale občas došlo. Oblíbil jsem si raftaření ve hře Water Rapids a růnorodé sportovní klání v Adventure Race. Ostatní z pěti nabízených her mi připadaly nudné, ale je to možná jen otázka vkusu.


Nabídka her je pestrá • Water Rapids • Adventure Race

Občas jsem zabrousil na wap. S nastavením mi pomohla Nokia svým internetovým konfigurátorem, který mi zaslal všechny potřebné konfigurační SMS zprávy pro nastavení wapu, GPRS a MMS. Vzhledem k tomu, že jsem neměl datový kabel, neměl jsem jak pojit telefon s počítačem a proto jsem Nokii 3220 nevyzkoušel jako modem.

Fotoaparát

Vestavěný fotoaparát jsem moc nepoužíval. Hlavně proto, že jsem neměl jinou možnost získání obrázků z telefonu, než prostřednictvím MMS zprávy. Hodil se však při pořizování portrétů do telefonního seznamu nebo tvorbě kreativních obrázků na pozadí. Trochu nešikovně je umístěná aktivace spouště na střed navigační klávesy. Jak jsem se již zmínil, stisk není příliš jistý a obzvlášť pokud držíte telefon v méně standardní poloze při fotografování, sklouzne palec lehce do některého ze směrů.


Hledáček fotoaparátu v režimu Portrét • nabídka funkcí fotoaparátu

Tip: ukázkové snímky z fotoaparátu najdete v recenzi telefonu

Vzhledem k tomu, že pořízené obrázky používám jen pro MMS nebo v telefonu, fotím na zmenšené rozlišení a nemám žádný problém s omezeným paměťovým prostorem. Ten činí 4,5 MB a k tomuto telefonu je dostatečně velký. Příjemně jsem byl překvapen možnostmi správy paměti pomocí jednoduchého správce souborů. Je možné vytvářet složky a soubory libovolně přesouvat. Telefon však zvukové či obrazové soubory ukládá vždy do příslušné složky, takže je v telefonu pořádek.


Správce souborů, neboli Galerie

Zaslouží si pochvalu

Řeknu, že Nokia 3220 je dobrý telefon a kdo váhá nad jeho koupí, ať se dál nerozmýšlí. A nebudu mít přitom žádné výčitky svědomí a ani žádný zisk od Nokie. Je to stylový telefon střední třídy jak má být. Design je možná trochu kontroverzní, ale to ke „stylovkám“ patří. Světelné efekty jsou zábavné a brzy si je oblíbíte i z praktického hlediska. Příkladná je rychlost telefonu i v plném telefonním seznamu nebo v zaplněné složce přijatých zpráv. Kritiku si zaslouží grafické ztvárnění hlavní nabídky a několik maličkostí, o kterých jsem se zmínil v textu.

Za velký mínus považuji absenci infraportu nebo alespoň datový kabel v balení. Propojení s počítačem bych uvítal jak z důvodu synchronizace a přehrávání obrázků z fotoaparátu, ale také pro možnost využití mobilu jako modemu. Vzhledem k tomu, že je Nokia 3220 vybavena i rychlými datovými přenosy EDGE, je to jistě škoda.

Cena telefonu je odpovídající. Prodává se ve volném prodeji za sedm tisíc a naleznete ho také v nabídce všech tří operátorů. Podle aktuálních předvánočních cen, můžete mít dotovanou Nokii 3220 s tarifem u Eurotelu za 495 Kč (+ 1407 Kč aktivace), u Oskara za 2977 Kč a u T-Mobilu za 2999 Kč (+ 1784 Kč aktivace).

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3220, Obsáhlá recenze, Nepříjemný zvuk, Zmenšené rozlišení, Nasazení, Zkušenost, Velké minus, Soukromé číslo, Čtvrt, Solidní hodnota