Nokia 3230: nejlevnější smartphone (velký test)

Nokia 3230 je v podstatě první chytrý telefon, který můžeme zařadit do střední třídy. I přesto má velice bohatou funkční výbavu: nechybí mu EDGE, Bluetooth, Push to talk, megapixelový fotoaparát nebo rádio. Důkladně jsme jej otestovali a připravili podrobnou recenzi.

Rádio: poslouchejte očima

Byla by škoda nezaměřit se trochu podrobněji i na radiopřijímač. V nabídce jej najdete pod položkou Vis. Radio. Přestože je možné rádio poslouchat i na vnějším reproduktoru, pro jeho spuštění je třeba připojit sluchátka. Ladit stanice lze buď automaticky podle intenzity signálu, nebo ručně zadáním frekvence hledané stanice. Automatické vyhledávání zastaví opravdu jen na silném signálu. Jakmile je příjem nepatrně rušen, telefon stanici přeskočí a hledá dál.

Pokud znáte název, ale nevzpomínáte si na frekvenci, lze použít seznam rádií, který je volně dostupný přímo z aplikace. Stanice si lze uložit do seznamu, takže při příštím spuštění je už není potřeba znovu vyhledávat. V seznamu je celkem dvacet volných pozic. Příchozí hovor poznáte tak, že se poslech ztlumí a ve sluchátkách se ozve vyzváněcí melodie. Stejně je tomu i u zpráv.


Adresář stanic • hlavní okno • seznam • ruční ladění

Výborný dojem z aplikace mi pokazila drobná chyba, která se vyskytuje při současném spuštění Visual Radio a fotoaparátu. Stanice automaticky přeskočí na jinou frekvenci a dokud nevypnete fotoaparát, bude to dělat stále znovu a znovu.

Technologie Visual Radio umožňuje kromě zvukového signálu přijímat i datový proud s nejrůznějšími informacemi o hudebním obsahu a skladbách. V našich zeměpisných podmínkách je však na tuto technologii příliš brzo. První stanice pracující s Nokia Visual Radio byla spuštěna před nedávnem ve Finsku. Podrobnější informace o technologii si přečtěte v tomto článku. Na domácích stránkách najdete další informace včetně interaktivní ukázky funkčnosti technologie.

Telefonování: znáte Symbian

Ve funkcích pro telefonování toho příliš nového nenajdeme. Všechny vlastnosti jsou stejné jako u starších symbianových Nokií.

Stejně jako obvykle i u 3230 je zvuk v reproduktoru spíše průměrný. Šumění je slyšet i při hovoru s připojenou hadsfree sadou. Během volání jsem se setkal s několika drobnými problémy při konferenčních hovorech. Telefon nezvládal přepínat hovory mezi sebou a ukončoval je.

 
Zadávání čísla • adresář • detaily kontaktu

Paměť pro jména v adresáři je sdílená. K dispozici tak máte prostor až 6 MB. Ke každému jménu je možné přiřadit několik položek. Vyhledávání v seznamu probíhá postupným zadáváním prvních písmen. Jednotlivá jména jde od sebe odlišit různým typem vyzvánění. Seznam je zobrazen buď ve formátu Příjmení Jméno nebo obráceně Jméno Příjmení.

Zprávy: hlavně e-mail

Ani zprávy nepřinášejí žádné přílišné novinky. Při psaní SMS, MMS, e-mailů a instantních zpráv je možné využívat služeb slovníku T9 pro rychlé vkládání textu. Při psaní SMS je ve slovníku používána diakritika, která jako tradičně není před odesláním odstraněna. Délka takové SMS je pak maximálně 70 znaků. Obrázek vkládaný do multimediální zprávy může být automaticky zmenšen na velikost pro MMS.

 
Složky • psaní SMS • upozornění na přítomnost speciálních znaků • editor MMS

E-mailová schránka už se také začíná blížit lepším aplikacím z oboru. Podporuje nejpoužívanější protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Přes rozhraní POP3 stáhne nejdříve jen hlavičky zpráv a až výběrem je možné stáhnout celý text. Problémy nejsou ani s českými háčky a čárkami.

 
Stažené hlavičky • tělo e-mailu

Novinkou je funkce Push to talk. Jednoduše se díky ní spojíte s ostatními pomocí paketových přenosů GPRS podobně jako s vysílačkou.


V další kapitole se zaměříme na organizační a zábavní funkce. Prohlédneme si také internetový prohlížeč

Témata článku: Nokia, , Nokia 3230, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens SX1, Realme, Rychlé vkládání, Test, Nejlevnější smartphone, Současný smartphone, Smartphone, Vzdušný prostor, Bluetooth komunikace, Velký test, Příští spuštění, Maska, Drobná chyba, SMA, Poslední kapitola, První stanice