Nokia 3250: nejsem tak růžová jako moje kryty (velký test)

Nokia začne za chvíli prodávat nový hudební mobil. Má 2Mpx fotoaparát, vestavěné rádio, nejnovější Symbian 9.1, používá nejmenší karty na světě a dostanete k ní bohaté příslušenství. Jste na vážkách mezi ní a Sony Ericssonem W800i? Přečtěte si podrobnou recenzi a třeba budete mít jasno. Bonus: 2× komentované video

Ještě v jednom případě je třeba dávat si dobrý pozor na vlastní ucho. Nad displejem je klasické sluchátko za malou štěrbinou. Stejně jako hlasitý reproduktor je dostatečně výkonné a nemám k němu výhrady.

Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko v růžovém opojení

Jenže! Přechod mezi plastem horní části telefonu a růžovou obrubou displeje je tak ostrý, že je třeba rozmýšlet, jak moc si přitisknete telefon k hlavě. V odkazu na druhou kapitolu jsem to myslel samozřejmě nadneseně, ucho si asi neuřežete. Ale i tak je to nepříjemná vlastnost a při dvacetiminutových hovorech už jsem měl „slech“ řádně otlačený a nepatrně bolel.

Nic nového v kraji aktivním

Škoda, že nepřišel QVGA displej. Oproti stávajícímu modelu totiž Nokia 3250 přináší navíc jen 262 tisíc barev místo pětašedesáti. Jinak vše při starém – rozlišení 176 × 208 obrazových bodů a zobrazovací plocha 35 × 41 milimetrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě

Ano, na jiných Symbianech od Nokie se nám zobrazení docela líbilo a přitom mělo stejné parametry, verze 9.1 ale přináší některé změny, kvůli kterým už takové rozlišení nestačí. Třeba mnohem více ikonek na stejné ploše nebo mnohem menší font.

Mám vedle sebe Nokii 6681, tak hned porovnám. Kromě zmiňované, spíše pocitové hrubosti má 3250 znatelně vyšší svítivost a lepší kontrast než 6681. Líbí se mi, že výrobce znovu sáhl po osvědčeném řešení, kdy krycí sklíčko razantně přesahuje plochu displeje. Ten se tak opticky ještě trochu zvětší, zobrazení je zcela ploché a nejsou spáry, ve kterých by si hověla špína.

Ještě než se udá otočná revoluce, vyzkoušíme klávesy přímo pod displejem. Rozložení zůstalo stejné, vedle dvou kontextových tlačítek a červeného a zeleného sluchátka pro ovládání hovorů jsou zde další klávesy známé ze symbianových smartphonů:

  • pro vstup do hlavní nabídky a vyvolání správce běžících programů
  • tužtička pro výběr a práci se schránkou
  • korekční tlačítko C

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací klávesy

Hlavním ovládacím prvkem je stříbrný joystick. Stisknutím potvrdíte volbu, jeho jednotlivým směrům můžete nastavit spuštění vybraných aplikací. V takovém případě ale nesmí být zapnuta funkce Aktivní pohotovostní režim, o které si povíme v další kapitole. Joystick mi připadá extrémně tuhý. Dá se na něj zvyknout, ale nepočítejte s tím, že jím pohnete po spořádané čtvrtce kuřete z pouličního stánku. Korekční tlačítko a tužtička jsou příliš malé, často jsem sáhl vedle a zmáčknul co jsem nechtěl.

Klepněte pro větší obrázek
Joystick vládne všemu

Ale mnoho novot v kraji tlačítek

Alfanumerická část klávesnice, to je to, co bude uživatele velmi lákat. Pokud si dobře vzpomínám, Nokia N90 byla zatím jediným telefonem výrobce v prodeji, který si mohl do specifikace zařadit položku „tělo s otočnou částí“ (jak upozornil čtenář v diskuzi, byla to vlastně ještě dřív Nokia 6260). Teď si stejný záznam může pořídit i 3250. Do otočného dílu se kromě klasické klávesnice s dvanácti tlačítky vměstnal i 2Mpx fotoaparát a čtyři tlačítka navíc pro ovládání hudebního přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzpomínáte na Rubikovu kostku?

V jednom směru se spodní díl otáčí o devadesát, ve druhém až o 180 stupňů. Pohyb se děje po čtvrtotáčkách s velmi přesnou aretací. Tu doprovází příjemné zatlumené klapnutí. Kromě funkčního významu je točení s jednou částí telefonu docela zábava, neubráním se vzpomínce na Rubikovu kostku. A buďte si jisti, že když ne na výrazné barvě, pak právě na vytočeném dílu spočinou zraky všech vašich známých.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily otočného dílu

Hlavním klávesám s čísly a písmeny nemám co vytknout. Díky pryži na nich sedí prsty jako přibité, při psaní textovky zdaleka nedosáhnete možností, které klávesnice nabízí. Jednoduše nebudete tak rychlí, aby se aspoň trošku zapotila. Odezva je přesná, zdvih a chod ideální. Všechna tlačítka kromě sluchátek mají syté bílé podsvícení (sluhátka také syté, ale vlastní barvy), za ostatními v intenzitě světla trochu pokulhává levá řada číslic. I tak se dá mluvit o nadstandardně dobrém podsvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S klávesnicí se pracuje velice dobře

Když natočíte levý bok klávesnice směrem k sobě, ukáže se optika vestavěného fotoaparátu. Ideální poloha pro autoportréty, fotoaparát ale musíte zapnout sami z nabídky. Při přetočení opačným směrem se už aplikace pro focení spustí sama. Jestliže převrátíme klávesnici úplně, máme před sebou ona čtyři tlačítka pro přehrávání. Automaticky se podsvětlí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice z obou stran

Není mi jasné, proč když přetočím spodní díl do původní polohy, zůstává stále rozsvícena část pro ovládání přehrávače. Aby se rozsvítila čísla s písmeny, je nutné na krátko přetočit díl do prvně popsané polohy (tedy aby mířil fotoaparát na vás) a vrátit zpět. Druhý neduh – neznámo proč se po otočení na čtyři hudební tlačítka nespustí přehrávač sám a musím ho vybrat ručně v nabídce.


Celá příští kapitola je věnovaná ovládání telefonu a uživatelskému prostředí

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia N90, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W950i, Pěkný bar, Klasické sluchátko, Krytka Pop-portu, System Model, Přibalená redukce, Přibalený kabel, Vroubkovaný plast, Hlavolam, Osvědčené řešení, Dobré zpracování, Staré rozlišení, Náhodné stisknutí, Zobrazovací bod, Velká místnost, Velká hala