Nokia 3250: nejsem tak růžová jako moje kryty (velký test)

Nokia začne za chvíli prodávat nový hudební mobil. Má 2Mpx fotoaparát, vestavěné rádio, nejnovější Symbian 9.1, používá nejmenší karty na světě a dostanete k ní bohaté příslušenství. Jste na vážkách mezi ní a Sony Ericssonem W800i? Přečtěte si podrobnou recenzi a třeba budete mít jasno. Bonus: 2× komentované video

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
parametry telefonu v katalogu fotomobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Nokie 3250

Klíčové vlastnosti:

  • netradiční otočná konstrukce
  • pevné tělo a velmi dobré zpracování
  • operační systém Symbian 9.1
  • aktivní pohotovostní režim
  • dobrá klávesnice
  • fotoaparát s rozlišením 2 Mpx
  • vestavěné rádio
  • USB Mass Storage
  • velmi rychlá Java
  • výkonný hlasitý reproduktor

Hlavní nedostatky:

  • nekompatibilita starších aplikací
  • nižší rychlost ve srovnání s běžnými mobily
  • hrubší displej
  • červené tlačítko zavírá aplikace
  • podivně fungující přenos hudby
  • fotoaparát nezvládá makro
  • slovník T9 píše s háčky a čárkami
  • chybí infraport

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 3250 osobně

Když to tady zalomíme...

Nokia si na březen připravila hlavolam pro hudební fajnšmekry, možná i technoidy a kupce všeho, na co se ostatní budou dívat s podivem. Vzala notoricky známý model 3230, upravila klávesnici a její konstrukci, která je teď na kloubu. Aby se ale neřeklo, že postupuje přesně podle zaběhnutého scénáře „vezmi stávající telefon, přidej křiklavé barvy a jednu dvě funkci navíc a prodávej jako novinku“, je Nokia 3250 zároveň prvním telefonem v prodeji se Symbianem verze 9.1.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vedle modelu 3230

Než jsem se v září minulého roku podíval na rozměry připravovaného hudebního telefonu, měl jsem za to, že to bude mobil mnohem subtilnější. Na fotografiích tak působí i teď, ovšem když jej držíte v ruce, rozhodně pocítíte oněch 104 × 50 × 20 milimetrů. Ještě víc pak nadstandardních 115 gramů. Osobně mám těžší a mohutnější telefony rád, nepůsobí na mě jako tintítka a budí dojem solidnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s klíčem

Je ale fakt, že novou Nokii už za látkou kapsy neschováte tak snadno jako některé žiletkové telefony. Obdrželi jsme variantu s růžovým vykládáním. V městské hromadné dopravě se trochu stydím a pokud nemusím, nechám si zkoušení funkcí telefonu až do redakce nebo domů; barva je to ale rozhodně pěkná, skoro starorůžová s moderním lesklým rámováním podobného barevného tónu. Pro ženy asi jasná volba, my muži bychom si spíš vybrali z dalších variant – zelená, černá, nebo stříbrná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Růžová útočí ze všech pozic

To je síla

Absence výměnných krytů dává tušit, že konstrukce telefonu by mohla být tou z lepších. A skutečně je. Síla, kterou celé šasi drží při sobě je vysoce nadprůměrná. Zpracování těla hudební Nokie velmi chválím a dovolím si jej zařadit mezi špičku. Bočnice, a to i na otočné části s klávesnicí, jsou kompletně kovové a semknou celé tělo tak, aby nikde nic nepovrzávalo a neskřípalo. Po dobu testování jsem ani jednou jedinkrát neslyšel žádný pazvuk. Slícování s okolními plasty je příkladné, nahoře i dole jsou tyto materiály ozvláštněny ještě plastickým vroubkováním. Pěkné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky jsou kovové

Podívejte se na telefon ze všech stran v komentovaném videu. Při pořizování záznamu jsme měli Nokii 3250 v ruce horkých pár hodin a na recenzi mělo teprve dojít:

Jediný, kdo snad „narušuje“ plechové bočnice jiným zpracováním jsou krytka Pop-Portu s konektorem pro nabíječku a zámky zadního krytu. Krytka je vyrobena z tvrdé pryže a na svém místě drží i po desítkách sejmutí dobře. Vypadá, že něco vydrží. Jen mohla mít malou tenkou nožku, na které by visela při odhalení konektoru. Protože ji nemá, během dvou dnů jsem ji asi pětkrát hledal. Přeci jen je to hudební telefon a pokud mám mít prakticky trvale připojená sluchátka, nechci ještě myslet na titěrnou krytku kdesi v hlouby kapsy či peněženky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pryžová krytka Pop-Portu se snadno ztratí

Na zmiňované zámky v podobě podlouhlých pacek je potřeba zatlačit ve spodních částech a uvolní se zadní kryt. Ten nese hrdě obrovský lesklý nápis „NOKIA“. Po sejmutí krytu se objeví lithium-polymerový akumulátor BP-6M s kapacitou 1 100 mAh. Ten je větší než ve většině telefonů řady Series 60. Udávané doby 245 hodin v pohotovosti a 180 minut hovoru by tedy nemusely být až tak nadnesené jako jindy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odjišťovací zámky • akumulátor • místo pro kartu SIM

Nokii 3250 mám k dispozici ale jen na pár dnů a nedopřeju jí chvíli oddechu, takže se mi bohužel nepodaří důkladně prověřit reálné hodnoty výdrže. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že při přehrávání hudby bude spotřeba energie masivní. Podle dokumentace vydrží telefon na jedno nabití hrát až 10 hodin. Ještě nesmím zapomenout na docela schované poutko pro připevnění šňůrky na krk. Na obrázku ho najdete nad baterií, v pravém horním rohu těla.

Pozor na uši

Pamatujete na ten vroubkovaný plast, o kterém jsem mluvil? Na horní straně telefonu v něm leží hlavní vypínač. Je zapuštěný tak akorát, sám se nezmáčkne a aby jej stisknul majitel, nebude si muset zalomit nehet. Spodní plošku Nokie zase narušuje mřížka hlasitého reproduktoru. Nedá mi to a povím vám o něm už teď...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní vypínač • hlasitý reproduktor

... je silný, ani se mi nechce věřit, jak taková malá membrána umí křičet. Při večerním setkání s přáteli jsem telefon položil na zídku a pustil muziku. Dalo se to docela dobře poslouchat; jistě, zapomeňte na basy, ale projev byl srozumitelný a nástroje se neslévaly ani při kytarových orgiích kapel, které naše babičky nemají v lásce. Stejná pozitiva platí i pro vyzvánění a všechny standardní zvuky Nokie, které už léta známe, zní teď jako znovuzrozené.

Stejné komentované video v nižším rozlišení, které se vám rychleji načte:


Ve druhé kapitole budeme pokračovat v ostražitosti před poraněním ucha, věnujeme velký prostor klávesnici a displeji

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia N90, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W950i, Velká hala, Zobrazovací bod, Sejf, Komentované video, Přibalený kabel, Velká místnost, Vroubkovaný plast, Přibalená redukce, Klasické sluchátko, Jak, Pěkný bar, Kryt, Dozvuk, Hlavolam, Osvědčené řešení