Nokia 3300: podruhé do stejné řeky (velký test)

Mobil s vestavěným rádiem a přehrávačem MP3 už tady byl a moc se mu nevedlo. Nokia 3300 je ale jiná. Poučila se z minulých chyb, přidala moderní funkce a výsledkem je zařízení, které je praktické a pohodlně se používá. V článku najdete více než sedmdesát obrázků.

Telefonování v kostce

Při popisu mobilních funkcí budu velmi stručný, protože Nokia 3300 se opravdu téměř neliší od ostatních mobilních telefonů série 40. Výše najdete odkazy na podrobné články.

Telefonní seznam Nokie 3300 je vícepoložkový, vejde se do něj ale jen 250 jmen, byť s řadou čísel a dalších textových údajů. Do seznamu se rychle dostanete stisknutím kruhového tlačítka směrem dolů nebo nahoru, hned můžete začít vyhledávat postupným zadáváním počátečních znaků jména. Jednotlivé osoby lze řadit do skupin volajících a přiřadit jim zvláštní vyzváněcí melodii. Skupiny je možné využít také pro filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech.


Vyhledávání v seznamu

Nokia 3300 je využitelná i v Americe, kromě evropských frekvencí totiž zvládá i sítě 1 900 MHz. Je vybavena hlasitým handsfree a na rozdíl od ostatních Nokií stejné řady i hlasovým vytáčením a ovládáním funkcí.


Nastavení hlasového ovládání

Vyzvánění nové generace

Protože Nokia 3300 již není při vyzvánění omezena pouhými čtyřmi současně znějícími hlasy, kvalita vyzvánění je o třídu vyšší. Čtyřiadvacetihlasá polyfonie je srovnatelná s Nokiemi 7650/3650 i s jinými mobily, které dokážou zvonit vícehlasně.

Několik vyzváněcích zvuků a melodií najdete v paměti mobilu, nejlepší položky ale Nokia uložila na paměťovou kartu. Kromě souborů MID jsou zde také soubory s neznámou příponou AWB. Nokia je nazývá True Tones a jde o nový formát pro vyzváněcí melodie, který jako první používá právě Nokia 3300 a bude podporován i v připravovaném chytrém telefonu Nokia 6600.

 
Vyzváněcí melodie mohou být uloženy na paměťové kartě 

True Tones umožní použít ve vyzváněcích melodiích nahrané zvuky a díky rozumné velikosti – mnohokrát menší než například standardní počítačový formát WAV – jsou výsledné soubory vhodné i pro posílání v mobilních sítích: přes WAP, MMS nebo SMS. Nejde přitom o žádný proprietární výmysl Nokie, ale o standard schválený asociací Open Mobile Alliance.

Dobrý tip: Pokud vás technologie True Tones zajímá, stáhněte si z webu forum.nokia.com dokument MIDI and True Tones in Nokia Phones. Nejrychleji jej najdete zadáním fráze „True Tones“ do vyhledávacího políčka. Pro konverzi do formátu True Tones lze použít program Nokia Multimedia Converter 2.0 Beta 2, který lze rovněž stáhnout na webu Forum Nokia.

V Nokii 3300 je ve formátu True Tones uloženo několik skutečných rockových písniček, které lze použít jako vyzváněcí melodii. Kromě toho ale můžete pro vyzvánění nastavit libovolný soubor MP3 nebo AAC, který je uložen na paměťové kartě.

Zatímco při práci s vyzváněcími melodiemi lze pohodlně využívat paměťovou kartu, u obrázků, které se dají použít jako tapeta na displej, je k dispozici pouze paměť v mobilním telefonu (4,5 MB). Obrázek z karty do mobilu navíc žádným způsobem nedostanete, musel jsem ho z počítače nahrát na server a stáhnout prostřednictvím WAPu. Jsme u další vlastnosti, která postrádá logiku: proč lze u melodií využívat paměťovou kartu a u obrázků nikoli?

Práce se zprávami

Nokia 3300 dokáže pracovat s textovými zprávami i multimediálními ememeskami. V případě obyčejných textovek je k dispozici český slovník T9, který píše s háčky a čárkami, ty se však před odesláním ořežou a příjemce dostanete zprávu bez diakritiky. Během psaní se odpočítávají znaky, které lze ještě napsat, Nokia také ukazuje počet SMS, do kterých se dlouhá textovka rozdělí. Do paměti telefonu se vejde sto padesát textových zpráv nebo padesát ememesek.

 
V editoru textových zpráv lze nastavit velikost písma 

Psaní na klávesnici je velmi pohodlné. Pokud jste však na běžném mobilním telefonu zvyklí psát oběma rukama najednou, budete si muset zvyknout, že k dispozici máte pouze jeden palec. Nokia dokonce vylepšila dříve kritizované mazání písmenek po jednom znaku při podržení tlačítka: nyní se mazání postupně zrychluje a lze tak docela rychle smazat celou zprávu.

Organizace času: chybí synchronizace

Organizační funkce Nokie 3300 jsou také téměř stejné jako u jiných telefonů série 40. K dispozici je kalendář, do nějž lze zadat několik typů událostí, nechat se na ně upozornit a nastavit jim opakování. Úkoly zadané do úkolovníku je možné po splnění odškrtnout. Budík je opět pouze jednoduchý, neopakovaný.

 
Měsíční pohled na kalendář

Na rozdíl od jiných telefonů stejné řady však Nokia 3300 nepodporuje synchronizaci dat. Vůbec pro ni není k dispozici softwarový balík PC Suite a datový kabel je možné použít pouze pro mobilní datové přenosy.


Silnou zbraní telefonu jsou také vestavěné javové hry. Po jejich popisu už v poslední kapitole článku nezbývá místo na nic jiného než závěrečné zhodnocení, vypíchnutí nejdůležitějších plusů a mínusů telefonu a na obvyklé odkazy na zajímavé internetové stránky.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Dokonalý telefon, Velký, Dlouhá textovka, Automatické blokování, Soukromá složka, Velký test, Člun, Vinyl, Vestavěný radiopřijímač, Test, Pýcha