Nokia 3530 – o nic jste nepřišli

Asijský trh je pro každého výrobce mobilních telefonů velmi zajímavý. I Nokia se snaží seč může. Jejím dalším počinem je Nokia 3530, coby vybavený telefon pro mladší generaci.

O zářijové novince – mobilu Nokia 3530 jsme vás již zběžně informovali. Nyní nastal čas představit si blíže její možnosti.

Asijský sourozenec

V zásadě  se jedná o asijskou variantu evropského modelu Nokia 3510i. S tímto modelem má společné technické parametry i funkce. Odlišným prvkem tak zůstává pouze přední kryt. Zatímco evropská varianta je uzpůsobena k co nejjednoduššímu hraní mobilních her, asiaté si asi potrpí na výstřednost. Nejen, že se na nové klávesnici nebude dát slušně „zapařit“ žádná složitější hra, ale problémy se dají očekávat i při obyčejném psaní textových zpráv. Jelikož se však jedná o kryt, můžeme předpokládat, že vše by měl vyřešit jiný kryt. V redakci padl názor, že nevhodné uspořádání kláves může symbolizovat číslo osm, které se v Asii těší velké popularitě.  

Přes počáteční problémy u klávesnice se přece jen jedná o velmi vyspělý mobilní telefon. Stejně jako jeho evropský bratříček může nabídnout téměř vše, co lze u mobilních telefonů hledat. A tady je třeba projevit trochu uznání, neboť přes nadprůměrnou vybavenost je jeho cílová skupina umístěna hodně nízko – téměř v kategorii low-endů. 

V zorném poli zábava

Hlavní funkcí telefonu, když opomineme samotné telefonování, budou jistě multimediální zprávy MMS. Telefon je umí nejen přijímat, ale také odesílat. Proto aby jste si je mohli dosyta vychutnat, se postará velký barevný displej schopný zobrazit až 4 096 barev. V zásadě se bude jednat o stejný displej jako u dražšího modelu N7210. Z vlastní zkušenosti můžeme jen potvrdit, že Nokia barevné displeje umí. Jsou dostatečně kontrastní a čitelné. Stejně jako evropský uživatel, tak i asiaté budou potěšeni přítomností Javy. Mohou si proto například stáhnout nové zajímavější hry do svého mobilu. Opět můžeme předpokládat, že k navození správné atmosféry při hraní se postará polyfonní vyzvánění za doprovodu speciálních vibrací.   

Nové hry si bude možné stáhnout z WAPu. O to, aby wapovaní bylo co nejvíce příjemné a jednoduché, se stará technologie GPRS. Pokud by ani ta nestačila, může uživatel využít služeb HSCSD.

S modelem Nokia 3510i má telefon společnou i výdrž na jedno nabití. Ta se pohybuje v rozmezí až dvou týdnů ve stavu pohotovosti nebo až pěti hodin při hovoru. Zatím nejsou známy další bližší informace a dokonce nejsou k dispozici ani jiné obrázky kromě jednoho oficiálního.  

Nokia 3530 má rozměry 118 x 49,6 x 17,1 mm a váží 106 g.

Diskuze (7) Další článek: Reportáž z uvedení Panasonicu GD87: opravdu nemáte rádi véčka?

Témata článku: Nokia, Nokia 3510i, Stará technologie