Nokia 3600 Slide: po vzoru Samsungu (test)

Krásná jako Samsung, vybavená a vyrobená jako Nokia. Kvalitní displej a fotoaparát, hudební přehrávač a klesající cena.
Kapitoly článku

Na pohled krásná jako některé vysouváky od Samsungu a uvnitř vybavená stejně jako jiné modely od Nokie. V útlém těle, které mění barvy jako chameleon, je fotoaparát s rozlišením 3 Mpx, slot na paměťové karty a na krabici má tento telefon napsáno Nokia 3600 slide.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

První kontakt s novou vysouvací Nokií 3600 slide je velmi příjemný. Na pohled elegantní úzké tělo s rozměry 98 × 47 × 15 mm a přijatelnou hmotností 97 gramů padne perfektně do ruky. Prsty ocení hrubý povrch zadní části, který napomáhá pevnému úchopu, a neulpívají na něm otisky prstů. Přední část je naopak lesklá, vyplněná sklíčkem displeje a funkční částí klávesnice. Telefon se dodává ve dvou barevných provedeních. V černém a především fialovém, které dle slov výrobce mění odstín podle aktuálního světla. Na testování byl však k dispozici pouze černý model, který tuto zajímavou vlastnost postrádá.

Nokia 3600 Slide
3600 Slide Tajemné fialové nebo černé zbarvení, kartáčovaný kov, 3MPx fotoaparát s autofocusem, VGA video a TV-out - tím si chce získat zákazníky výsuvná Nokia 3600 Slide.rozměry a hmotnost: 98 × 47 × 15 mm, 97 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 11, EDGE tř. 10
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 30 MB, paměťové karty misroSD
baterie: Li-Ion 860 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (640 × 480), autofocus, diodový blesk
59 %
(214. místo z 962)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 5 190 Kč (koupit)

Jede jako po másle

Jistě jste si všimli slovíčka slide za číselným označením telefonu, které neslouží pouze k odlišení novinky od modelu se stejným číslem prodávaného kdysi ve Spojených státech. Jde především o označení typu konstrukce, protože nová Nokie je tzv. vysouvák. Kvalita celého mechanismu je velmi dobrá a nebál bych se ji přirovnat k některým modelům od Samsungu. Pohyb je hladký, plynulý a zakončený jemným cvaknutím. Síla, kterou je potřeba vyvinout, aby se horní polovina telefonu začala posouvat, se jeví jako optimální, protože není potřeba překonat velký odpor a naopak při práci se obě části nepohybují. Samotný pohyb je samozřejmě podporován pružinou a při jeho dokončení dochází pouze k minimálnímu rázu.

Ocenil bych snad jen větší plošku pro palec, protože snadno z tenkého okraje při otevírání sklouzne a zmáčkne některé tlačítko. Celkový dojem z provedení je ovšem výborný, protože poloviny k sobě v obou krajních polohách skvěle přiléhají, netrpí téměř žádnou vůlí a ve spojích plynule přecházejí. Navíc je mobil dobře vyvážen a nemá tendenci se v ruce převažovat.

Něco tu skřípe

Pochvalu si však model 3600 slide nezaslouží za provedení ovládacích prvků. Samotná klávesnice má samozřejmě dvě části. Hornímu oddílu dominuje čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem, který je obehnán bílou linkou podsvícení.Okolo ní je umístěn pár funkčních tlačítek a klasická dvojice pro příjem a odmítnutí hovoru. Tyto čtyři tlačítka jsou překvapivě velmi velká. Troufám si tvrdit, že až neúměrně ke zbytku klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Alfanumerická část je stočena do mírného oblouku a zvýrazněna bílou podsvětlovací linkou ve tvaru písmene U. Problém všech tlačítek je však patrný až při práci. Jsou poměrně špatně uchycena, a proto při stisku vržou a pod prstem se mírně vyklají. Telefon navíc ani příliš nespěchá s odezvou na displeji. Na pravém boku umístěné tlačítko fotoaparátu, které má zajišťovat dvoukrokové stlačení, není pro svou miniaturní velikost a mírné zapuštění dobře ovládatelné. Fotoaparát na jeho stlačení občas vůbec nereaguje a je potřeba ho stisknout velmi silně a důkladně, což s většími prsty není vůbec jednoduché. Snadno se proto stane, že místo fotoaparátu spustíte kameru, která se zapíná dlouhým stiskem.

Nabíjí se shora

Tlačítko zapnutí telefonu se nachází tradičně na horní straně, mezi zdířkou na sluchátka a nenápadným otvorem pro konektor nabíječky. Po stranách má ovšem asi jediné vystouplé a ostřejší hrany celého krytu. Ty sice zabraňují nechtěnému zmáčknutí, ale rozhodně nepřispívají ke komfortu při přepínání profilů. Bez výhrad je snad jen kolébkový ovladač umístěný na pravém boku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Do kompletního popisu zbývá doplnit, že na levém boku je pod plastovou krytkou konektor na datový kabel a díky tomu mohla spodní strana zůstat volná a velmi příjemně úzká. Výrobce tam umístil pouze západku krytu baterie, pod kterým se nachází také slot na paměťové karty. Při jejich výměně však můžete ponechat baterii typu BL-4S s kapacitou 840 mAh na svém místě. Tabulka parametrů slibuje výdrž telefonu na pět a půl hodiny hovoru nebo téměř dvanáct dní pohotovosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Nokia, Samsung, , Nokia 3600 slide, Velký odpor, Tvar písmene, Hrubý povrch, Celkové shrnutí, Výsledné video, Měření času, SLI, Vzor, Umístěné tlačítko, Slide, Sam, Pořízený telefon, Standardní výbava, Test, Kompletní popis, Samsun, Horní polovina