Nokia 3650: vyzrálejší kolegyně boduje (test)

Dlouho očekávaný sourozenec populární Nokie 7650 je tady. Další multimediální perla od finského výrobce. Čeká vás porovnání obou Nokií, a to včetně kvality jejich foťáčků. Která z Nokií vyjde ze vzájemného srovnání lépe?

Retro klávesnice

Asi největší počet kritiků nové Nokie si za svůj cíl vybere její klávesnici. Kulatá klávesnice v retro stylu vzbuzuje vzpomínky na otočné ciferníky klasických telefonů. Nelze popřít, že se jedná o netradiční a efektní ztvárnění donedávna nedotknutelného rozmístění numerických kláves. Na druhou stranu však stylová úprava šla proti ergonomii. A její absence je cítit na každém kroku. Při zadávání telefonního čísla nad šíleným rozmístěním kláves ještě mávnete rukou, ale při prvním pokusu o napsání textové zprávy se dostanete do úzkých. Zvyk, který jste si vypěstovali z minulých let, díky němuž jste mohli psát textovky téměř poslepu, vám bude k ničemu a vy se budete muset s novým rozmístěním kláves zkrátka skamarádit. 

 
Kruhová klávesnice může být trnem v oku

Z počátku vám bude trvat napsat textovku asi třikrát delší dobu než na vašem předchozím telefonu. Postupem času se sice vypracujete, ale asi nikdy nedosáhnete stejné efektivnosti jako s normálním rozmístěním kláves. Psaní se vám bude snažit zpříjemnit optimální a jistý zdvih kláves a hlavně prediktivní slovník T9. V testovaném modelu však T9 byla pouze v anglické verzi a nám nezbylo než vše "datlovat" znak po znaku. Ostatní práce s textovými zprávami není od N7650 odlišná a tudíž vás přesměrujeme na dřívější recenzi N7650.

    

Kluzký joystick zmizel

Ovládání telefonu Nokia 3650 doznalo také pár změn. Asi hlavní změnou je absence joysticku, který vystřídala kruhová pětisměrná klávesa. Ostatní klávesy zůstaly vesměs na stejné pozici. Pohyb v menu telefonu pomocí kruhového kurzoru je snadný a přesný. Problémy často nastávají až při pokusu potvrdit zvolenou funkci. Velmi často totiž nestisknete kurzor přesně a ten vám ujede na jednu ze čtyř stran. Výsledkem je přesun na další položku v menu, namísto toho aby předchozí položku potvrdil. Osobně se mi varianta s joystickem u N7650 zdála vydařenější.  

 

Displej aneb aby bílá bílou byla

Displej Nokie 3650 má shodné parametry jako u Nokie 7650. Tudíž na stejné ploše 176 x 208 pixelů se potkáte s barevnou paletou čítající 4 096 odstínů. Je však výrazně kvalitnější, což se projevuje na zobrazení bílé barvy. Ta není tak zažloutlá jako u jejího předchůdce, ale je opravdu bílá. Na fotografiích není rozdíl tak patrný, ale ve skutečnosti je markantní již na první pohled. 
  
  
Displej N3650 lépe zobrazuje bílou, klávesnice je modře podsvícena

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 7650, Vysoká výdrž, Levý sloupec, Test, Schopný fotograf, Noční vypínání, Vzdálený objekt, Luštění, Bod, Dospělý fotoaparát