Nokia 3650: vyzrálejší kolegyně boduje (test)

Dlouho očekávaný sourozenec populární Nokie 7650 je tady. Další multimediální perla od finského výrobce. Čeká vás porovnání obou Nokií, a to včetně kvality jejich foťáčků. Která z Nokií vyjde ze vzájemného srovnání lépe?

Nokia 7650 si za svou dobu působení i na českém trhu získala spoustu přívrženců. Její popularita ji pasovala na pomyslný etalon v kategorii chytrých telefonů. Nejen díky tomu ji budeme porovnávat s novější, ale v mnohém stejně vybavenou Nokií 3650.

Nokia 3650 je dalším modelem finského výrobce na platformě Series 60. Kromě vzhledu a několika dalších maličkostí je totožná se svou předchůdkyni a proto se dnes zaměříme spíše na rozdíly, které si od Nokie 7650 drží, než na opakování stejných vlastností.

Tip: Přečtěte si velmi podrobnou recenzi Nokie 7650 Marka Lutonského. Vřele doporučuji.

    
Nová Nokia 3650 nabízí svěží design

Rozdíl do očí bijící

Nejmarkantnějším rozdílem mezi Nokií 3650 a Nokií 7650 je vzhled. Zatímco N7650 z důvodů kompaktnosti dostala do vínku zasouvací mechanismus své klávesnice, Nokia 3650 má konstrukci klasického telefonu. Je díky tomu sice rozměrově větší, ale její hmotnost klesla o 24 gramů. Nižší hmotnost není zanedbatelná, její úbytek v ruce ihned pocítíte. Tělo 3650ky je ve střední části štíhlejší než na svých koncích. Spolu s obloukovitým zakončením na spodní straně se výraznou měrou podílí na příjemném pocitu při uchopení telefonu do ruky. Telefon je sice větší než ostatní telefony, ale ve srovnání s N7650 se s ním lépe pracuje. Její předchůdkyně totiž po vysunutí měla tendence se díky posunutému těžišti převažovat směrem dopředu.

   

Na vrchní straně telefonu se nachází tlačítko pro přepínání profilů a pro vypnutí telefonu. Je gumové a na rozdíl od N7650 snadno stisknutelné. Spodní straně vévodí konektory pro nabíječku a handsfree. Vývoj telefonu trval asi hodně dlouho a tudíž nikoho nepřekvapí absence speciálního konektoru Pop Port, který je k vidění u všech nových Nokií. Pozice pro sklíčko, zahalující diody infračerveného portu, našla své útočiště na levém boku telefonu. 

    
Všechny hrany jsou příjemně kulaté

Kamerka s luštěninou

Zadní strana telefonu není vůbec nudná. Na křižovatkách průniků křivek výrobce umně zakomponoval kombinaci barev i hmoty. Avšak každého upoutá asi vestavěný foťáček. Vrchní ochranné sklíčko je dostatečně zapuštěné a zároveň chráněné okolní masou tak dokonale, že téměř nehrozí žádná možnost jej poškrábat. Při pohledu na foťáček u N7650 musíme konstatovat, že kromě škvírky vedoucí k rovnou k čipu, nic nevidíme.

   

Pohled pod sklíčko u N3650 však odhaluje daleko více. Otvor je širší a cesta k cíli vede po stupňovitém schodišti jako u dospělých fotoaparátů. Největší překvapení spočívá až na konci. Je jím malá lesklá čočka, kterou se N3650 odlišuje od své předchůdkyně. V další kapitole budeme srovnávat fotografické schopnosti obou telefonů. 


Vyspělejší foťáček se může pochlubit optickou čočkou (vlevo 3650, vpravo 7650)

Při seznamování s mobilem si nemůžete nepovšimnout mírného povrzávání, jež vychází ze zadní strany. Viníkem je zadní kryt baterie. Tenký plastový výlisek působí dojmem jako by měl každou chvíli vypadnout. Na svém místě však drží, ale pocit nedostatečné stability přetrvává. Po odkrytí odhalí úložiště Li-Ion baterie. Ta je mnohem výkonnější než baterie použitá u starší sestřičky a je také hlavním důvodem vyšší výdrže na jedno nabití.

   
Skladiště pod zadním krytem, baterie má větší výdrž než u 7650

Vysoká výdrž na jedno nabití

Přes své nesporné kvality byla nejslabším článkem N7650 právě její výdrž. Téměř dennodenní nabíjení přivádělo nejednoho uživatele k šílenství. Nokii 3650 musíme za její výdrž pochválit. S rozumnou frekvencí používání všech jejích vlastností jsme se v reále dostali přes tři dny bez nabíjení a nočního vypínání. A to je na takovou strojovnu s barevným displejem slušný výsledek. Po vyjmutí baterie objevíte pozici pro kartu SIM. Její vkládání není nejjednodušší a nemůžeme proto telefon doporučit chronickým střídačům SIM karet různých operátorů.

 
Revoluce jménem MMC paměťová karta

Hned vedle karty SIM se nachází podobné úložiště pro paměťové karty typu MMC. V našem případě s kapacitou 16 MB. Možnost rozšířit interní paměť pomocí paměťových karet považujeme za největší přínos a rozdíl ve srovnání s N7650, která disponovala pouze 4 MB vnitřní pamětí bez možnosti dalšího rozšíření.  Ještě zdůrazním, že 16 MB MMC karta je součásti standardního balení.

  

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 7650, Schopný fotograf, Luštění, Bod, Noční vypínání, Dospělý fotoaparát, Vzdálený objekt, Vysoká výdrž, Test, Levý sloupec