Nokia 5140i: hory a lesy, bojte se (test)

Odolný model Nokia 5140i má oproti svému předchůdci vylepšený barevný displej, podporuje MP3 vyzvánění, má nové umírněnější kryty. Zcela přepracovaná je i nabídka. Zůstaly zachovány sportovní funkce jako kompas, teploměr nebo svítilna. Mají se vyznavači outdooru na co těšit?

Rádio

Poslech rádia vestavěného v telefonu by mohl být dobrou kratochvílí. Sluchátka HS-8, o kterých jsme nedávno psali v samostatném článku, vám k tomu budou nápomocna. Jsou přibalena rovnou v krabici. Jejich kabel slouží jako anténa, bez zapojení sluchátek v Pop-Portu se rádio nespustí. Zvuk je stereofonní, vyhledávání stanic se silným signálem funguje spolehlivě. Oblíbené frekvence si uložíte a pojmenujete.


Rádio nezapnete bez připojených sluchátek • pak jej ale můžete poslouchat i bez nich

Sluchátka jsou... řekněme zajímavá. Jejich konstrukce je zvláštn, při nasazení směřují měniče jakoby dozadu, tedy ne dovnitř zvukovodu ucha. Výsledek je ale výborný, alespoň co se týče bezpečnosti – jelikož se dá předpokládat, že sluchátka budete používat zejména venku, je skvělé mít přehled o situaci v okolí i během poslechu. A to právě toto konstrukční řešení umožňuje. Zvuk je slyšet dobře, ale protože špunty neucpávají zvukovod, uslyšíte i jedoucí auto nebo osoby, které na vás mluví.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Sluchátka HS-8

Sportovnímu zaměření odpovídají i spony za uši, se kterými budou sluchátka lépe držet třeba při běhu. Měly by navíc snést i dešťovou přeháňku. Samotná kvalita zvuku je ale pouze průměrná.

Data a hry

Telefon komunikuje s počítačem pomocí infraportu na levé straně přístroje, nebo přes datový kabel. Ten bohužel není přibalen. Bluetooth chybí. Prostřednictvím 5140i se dá z počítače připojit k internetu, podporuje datové technologie GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 6) a HSCSD (až 43,2 kb/s). Přímo v telefonu se podíváte na wap, prohlížeč zvládne i jednoduché webové stránky.

 
Webový prohlížeč

Jako herní technologie je podporována jenom Java verze 2.0. Připraveny jsou dvě hry – sportovní závody a bowling. Maximální velikost midletu, který si nahrajete, až vás přestanou původní hry bavit, bude moci být 128 kB.

Osobní trenér

Rád bych zvlášť zmínil funkci Fitness Coach. Jak funguje? Je to javová aplikace, ve které si sestavíte kompletní tréninkový plán. Je fakt, že byste si jej mohli psát i na papír, ale takto je to pohodlnější a když budete velcí nadšenci, můžete své výsledky porovnat se světovou databází ostatních uživatelů.


Aplikace Fitness Coach II • pro její používání musíte přijmout podmínky

Nejlépe si jeho funkci této aplikace představíme na konkrétním příkladě. Nejprve bude potřeba zadat osobní údaje. Těmi jsou pohlaví, datum narození, výška, vytrvalostní zdatnost a maximální a minimální srdeční tep. Všechna tato data jsou chráněna zvláštním heslem, takže se nemusíte bát jejich zneužití.

Pak už si jenom vyberete druh tréninku. My zvolíme řekněme krátký trénink, tady tzv. „Rychlý začátek“. V něm položku Fitcentrum a čas lekce jednu hodinu. Budeme jezdit na kole a pak běhat na pásu. Vybereme těžkou úroveň cvičení.

 
 
Ukázka cvičebního plánu

Program naplánuje časy a činnosti, které máte provádět. Budete-li si chtít odpočinout, můžete odpočítávání času pozastavit. Před započetím každého cvičení vás nezapomene tréninkový poradce upozornit, že je dobré se pět minut rozcvičovat a zahřát svaly. V průběhu cvičení vás budou povzbuzovat hlášky „výborně, spálili jste jednu okurku“ apod. Po skončení zjistíte bodové ohodnocení, které si můžete zanést do deníku.

 
Upozornění před započetím • průběh cvičení • textová motivace

 
Zhodnocení dosažených výkonů

Taková aplikace se možná může zdát někomu směšná. Dovedu si ale velmi dobře představit, že tomu, kdo to bude se cvičením myslet vážně, může být dobrým motivátorem.

Má silnou konkurenci

Nasnadě je porovnání koupě 5140i s potenciálním soupeřem Siemens M65, který je skoro o tři tisíce levnější. Má oproti Nokii sice hrubší, ovšem větší, a zejména aktivní TFT displej. Počet barev zůstává stejný. Uživatelská paměť je u Siemensu ale daleko větší, má kapacitu 10,3 MB. Polyfonie má o 16 hlasů více. V dokoupitelném příslušenství je držák na kolo, se kterým pak mobil funguje i jako cyklopočítač a který sportovně aktivní jedinci ocení. Nokia naproti tomu nabízí hlavně podporu EDGE, rádio a MP3 vyzvánění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Siemensu M65

Siemens navíc nevypadá jako žába. Nerad bych se Nokie na tomto místě dotknul, ale testovaná verze, kterou jsme měli zapůjčenou, nebyla barevně příliš atraktivní. Hezčí je určitě sportovní oranžovo-černá kombinace. Decentní celočerná asi také nic nepokazí.

Pro měšťáky bude Nokia 5140i nejspíš jen „vojenský telefon“, pro turisty a sportovce ale možná skvělý mobil. Každopádně je chvályhodné, že to Nokia s outdoorovými modely myslí vážně a že to není jenom slepá odbočka, která končí po jednom pokusu.

Důkazem toho budiž ještě šikovné poutko na zápěstí. Až půjdete několikakilometrovou tůru kopci, budete rádi, že se na kompas podíváte stejně snadno jako na hodinky. A kdybyste se nedejbože zranili a zůstali sami, přivolat pomoc bude snazší pomocí malé píšťalky, kterou najdete na přibalené sponě. Na ní je i lupa, která na svou velikost plní svoji funkci nečekaně dobře.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Přibalené poutko • po nasazení lze mobil nosit jako hodinky

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
V krabici najdete sluchátka, poutko a sponku s lupou a píšťalkou

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů a v katalogu fotomobilů


Do poslední kapitoly jsme připravili fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v recenzi vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Nokia 5140i, Siemens M65, Gumová záslepka, Test, Následující kapitola, Světélko, Aplikace fit, Vedro, Boj, Outdoorový model, Sportovní zaměření, Rádiová stanice, První spojení, Splněný úkol, HR sport, Les, Přepracovaná nabídka, Prostřední řada, Jedoucí auto, Úplná spokojenost, Nový svět