Nokia 5210: neoboucháš, neutopíš, nerozbiješ (test)

Telefon Nokia 5210 je prezentován výrobcem jako odolnější mobil, který vydrží hrubší zacházení. Cílovou skupinou jsou mladí a aktivní lidé, kteří potřebují být stále v dosahu. Přečtěte si, jaká Nokia 5210 doopravdy je a podívejte se na více než desítku fotografií mobilu a displeje.
Kapitoly článku

Nokia jde do odolných

Inspirována pravděpodobně úspěchem odolnějších mobilů značky Siemens přišla Nokia na trh s novinkou 5210. Ta však není jako model 6250 pravým outdoorovým mobilem do extrémních podmínek, patří totiž spíše do segmentu mobilů pro běžné používání při sportování, výletech a na dovolené. Konstrukce 5210 stejně jako M35i nebo ME45 nedovolí extrémně hrubé zacházení, mobil vám ale klidně může vypadnout z ruky, můžete jej vykoupat v blátě a následně omýt. Tohle není problém.

Jak jsem už naznačil, Nokia 5210 je určena mladým lidem, proto není cena nijak přemrštěná – mobil se prodává za devět tisíc s daní, což je sice více než u lowendových Nokií 3310 a 3330, nicméně mobil má lepší funkce, je menší, lehčí a hlavně je odolný. Nyní už vidím, jak zuřivě píšete do diskuse, že mobil je předražený - vzpomeňte si ale, kolik stál při uvedení na trh model M35i, který je podobný funkčně i provedením.

Poznámka: Nokia 6250 a Ericsson R310 nejsou pravými konkurenty této novinky, protože jsou určeny do extrémních podmínek staveb a těžkého terénu.

Překvapivě lehký

Ač se to z obrázků nezdá, mobil je příjemně malý a lehký. Velikost je jen o něco málo větší než u Nokie 8210, až to vypadá, že hardwarový základ pochází právě z tohoto mobilu. Stejné jsou dokonce i rozměry displeje, jak fyzické, tak bodové. Nokia 8210 je sice tenčí a lehčí, nicméně 95 gramů Nokie 5210 jistě neudělá nikde ostudu. Za nízkou hmotnost vděčí mobil baterii Li-Ion a lehkým a přitom odolným materiálům. Mimochodem, stejně jako všechny nové Nokie ani 5210 nemá pevnou anténu - ta je schovaná uvnitř.

 
Mobil je opravdu malý, stačí porovnat třeba s kreditkou.

Konstrukce mobilu mi připomíná matrjošku. Okolo základní desky mobilu je umístěn pogumovaný obal z poloprůhledného plastu, který lze z mobilu velmi lehce svléci. Nejprve sejmete celou vrchní část, takže ven čouhá část s displejem, poté jde dolů část spodní – a mobil je kompletně nahý, z obalu na něm nezbude ani kousek. Ostatně nejlépe způsob svlékání dokumentují obrázky.


To tmavé je poloprůhledný plast,
to červené pak ochranná guma.

Když mobil položíte na stůl, ozve se dutý zvuk umělé hmoty, jako kdybyste položili maketu či hračku. Člověk ani neuvěří, že má v ruce opravdu funkční mobil. Mé přítelkyni dokonce připomínal stolní budík – v režimu spořiče obrazovky si totiž můžete zobrazit velké digitální hodiny a datum, což ji zmátlo.

 
Je jako matrjoška


Nahý mobil v celé své kráse

Protože je mobil určen zejména pro uživatele pohybující se venku, má čtyři poutka na uchycení pomocí dodáváné spony a šňůrky, která materiálem připomíná tkaničku. Podle přiloženého návodu a šikovných rukou lze obojí k mobilu přichytit tak, že se nemusíte bát, že mobil vyklouzne. Takto připevněnou šňůrku pak můžete navléci třeba na krk nebo pevně přichytit za opasek.

 
Poutka jsou všude, nahoře, dole, vlevo i vpravo.

Nepropustí ani vlhkost, ani vodu

Klávesnice je naplno „zalitá“ do spodního krytu, aby do mobilu nepronikala voda. Tlačítka nejsou gumová jako u M35i, ale z tvrdého plastu. Tlačítka jsou dostatečně rozměrná, na druhou stranu napasovaná příliš blízko k sobě. Stejně jako u modelu 6510 se klávesy směrem dolů zmenšují, naštěstí to pohodovému psaní nijak nebrání. Spíše mi vadí to, že klávesnice je dost tuhá a pokud píšete desítky textovek denně, můžete mít otlačené prsty. I ostatní tlačítka (dvojtlačítko pro zvyšování a snižování hlasitosti, tlačítko pro zapnutí) jsou součástí gumového krytu.

Poznámka: Zde si ale musím postěžovat – gumové tlačítko pro vypnutí a zapnutí mobilu je tak tuhé, že na zmáčknutí musíte mít opravdu dobrý nehet. To, co jsem vždy kritizoval na Nokiích, je zde zdaleka nejhorší.

Spodní konektor pro bondovku (nebo třeba MP3 přehrávač) a nabíječku pak chrání gumová krytka, nepropustný je rovněž mikrofon a sluchátko. V místě, kde na sebe navazují oba kryty, je pryžové těsnění. Mobil zkrátka vodu dovnitř nepustí a nepustí.

  
Klávesnice je zalitá přímo do plastu.
Konektor kryje malá gumová čepička.

Poznámka: Je možné, že mobil bude možné časem obléci do obyčejných, tedy ne-venkovních krytů, v nichž může vypadat třeba jako Nokia 8310 nebo 8210. Ve škole budete mít kryt obyčejný, na kolo si pak vezmete ten outdoorový.

SIMko SIMko, kdepak asi přebýváš?

Abyste mohli vložit kartu SIM, musíte celou matrjošku rozdělat. Baterie má podobnou velikost jako u jiných Nokií, bohužel se trošku špatně vydělává; prostě to chce delší nehet. Karta SIM se naštěstí nenachází pod baterií, jako u Nokie 6510 nebo 8310, ale vedle ní. Lze ji tedy zasunout, aniž byste baterii museli vyjmout ven; opačné cestě však již baterie brání a vyjmout ji budete muset. I když celá operace výměny karty není nijak rychlá, je to stále lepší než u obou jmenovaných modelů. I tak budou muset majitelé více SIM doufat, že nějaký šikula vymyslí adaptér na více SIM.

Jasné slunce svítí

Displej mobilu je stejný jako u starších modelů pětkové, trojkové či osmičkové řady. Zobrazí pět řádků a jeho rozlišení je na dnešní poměry docela hrubé. Podsvícení je netradičně žluté a velmi jasné. V dolní části jsou tři diody, které jsou docela dobře vidět i na obrázku - displej je dole o dost světlejší. Podsvícení klávesnice je rovněž žluté a také silné; jen horní funkční klávesy jsou na tom hůře.

Poznámka: Občas se mi zdá, že podsvícení displeje slabě poblikává - zejména při téměř-vybití. Nevím ale, zda je to vlastnost všech 5210, nebo jen tohoto modelu.

Ovládání po staru, ale vyhovuje

I když je Nokia 5210 pokračovatelem řady 33xx, nemá klasické ovládání pomocí NaviKey, ale přebírá dvě funkční tlačítka a tlačítka se sluchátky od modelů vyšších řad. Někomu se to může zdát zbytečné, sám mám ale raději tento druh ovládání než NaviKey. Funkce tlačítek jsou jasně rozdělené, zatímco u NaviKey jsem občas nevěděl, co jeho stisk vlastně udělá.

Menu je stejné jako obvykle, základní úroveň má 10 položek, což je docela dost - na třináctku Nokie 6510 ale 5210 nemá. I tak si myslím, že se třeba kalkulačka a hry mohly schovat do menu Další funkce, kde se nachází editor obrázků, stopky, odpočítávání a teploměr. Na druhou stranu majitelé Nokií jsou na to zvyklí, takže proč jim to měnit pod rukama.

Z mého pohledu je ovládání mobilu dobré a pohodlné, ačkoliv se mnou nemusí všichni souhlasit. Pokud se naučíte klávesové zkratky, dostanete ke své funkci velmi rychle. Do seznamu dokonce jen na jedno kliknutí, stačí stisknout šipku dolů nebo nahoru; lze ale hledat jen podle prvního písmena (manažerské Nokie umí i podle dalších písmen). Stejně tak se rychle dostanete k psaní nové zprávy - třikrát stisknete levé funkční tlačítko.

Mobil je celkově velmi svižný, nezaškobrtne ani při listování seznamem plným jmen, ani seznamem zpráv. Rovněž otvírání seznamu zpráv je snižné - u Nokií s vlastní pamětí (Nokia 8310, 6510 apod.) je to horor. Bohužel, tím jsem už naznačil, že 5210 nemá vlastní paměť na SMS, což je u mobilu pro mládež docela škoda.

V další kapitole se věnuji funkcím telefonu.

Témata článku: Nokia, , Nokia 5210, Nokia 6250, Nokia 6310, Nokia 8210, Nokia 8310, Siemens M35i, Siemens ME45, Test, Matrjoška, Jasné slunce, Neo, Neo +, Profil normální