Nokia 5220 XpressMusic: zkosená hudba (test)

Teenager tělem i duchem! Neoslní pokročilými funkcemi, ale hudbu zvládá levou zadní a je za dobrou cenu.
Kapitoly článku

Do rukou se nám dostal jeden z (alespoň pro Nokii) nejdůležitějších modelů tohoto léta. Je určen pro mladé, které má zaujmout jednak hudbou, ale hlavně výjimečným tvarem. Zkosené hrany, štíhlá linie, hudební tlačítka a přídomek XpressMusic, to jsou hlavní identifikační znaky Nokie 5220. Hudbu dnes umí přehrát převážná většina telefonů, ale řada XpressMusic má vždycky něco navíc. Jsou to hudební tlačítka vedle displeje a stále ještě vzácný 3,5mm sluchátkový konektor. To vše za příznivou cenu kolem čtyř tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní výhody:

  • přímé ovládání hudebních funkcí
  • 3,5 mm jack
  • atraktivní design
  • ploché tělo snadno, které se snadno schová do kapsy
  • pevná konstrukce
  • pohodlná klávesnice
  • odpovídající a dostupná cena

Hlavní nedostatky:

  • lesklý povrch
  • chybějící přisvětlovací dioda
  • nedořešené ovládání hudebních funkcí

Nokia 5220 XpressMusic
5220 XpressMusic Asymetrický telefon se speciálními tlačítky pro hudbu, konektorem 3,5mm jack a stereo FM rádiem s RDS. Podporuje GPRS a EDGE, má dvoumegapixelový fotoaparát a díky baterii o kapacitě 1020 mAh by měl vydržet přehrávat hudbu až 24 hodin.rozměry a hmotnost: 108 × 44 × 11 mm, 78 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 30 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1020 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video
65 %
(213. místo z 912)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 4 080 Kč (koupit)

Žádná křehulka

Novinka z dílny Nokie působí na první pohled elegantním dojmem se stylovým nádechem. Ten jí zajišťuje asymetrický tvar. Levá strana je o malinko větší než pravá, vše při zachování celkové harmonie tvarů. K testování jsme měli k dispozici barevnou variantu kombinující převážně černou a s červenými doplňky, své kouzlo udělají i světelné efekty, které se rozzáří v rytmu přehrávané hudby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Plasty jsou lesklé, ikonky hudebních tlačítek jakoby zalité v průhledném plasu. Záda jsou naopak matná
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S podsvícením tohoto telefonu nebudete mít problém

TIP: na modrou barevnou variantu se můžete podívat zde

Celkový design telefonu považuji za velmi vydařený. Neubráním se však částečné kritice použitých materiálů. Přední strana mobilu je tvořena lesklým plastem v celé své ploše, což se neobejde bez nemilosrdného zachycení každého otisku prstů či tváře. Ostatní části přístroje jsou však již z plastu matného nebo dokonce velmi praktického pogumovaného, který tvoří zadní kryt baterie a usnadňuje držení a manipulaci s telefonem. Konstrukci přístroje hodnotím velmi dobře, je pevná a nevrže ani při důraznějším stisknutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chválím také krytku miniUSB konektoru stejně jako slotu pro paměťovou kartu. Při manipulaci s kartou není nutné vyjímat baterii. Jediné nekryté konektory jsou zdířka pro nabíječku a 3,5mm jack pro připojení sluchátek

Sympaťák do ruky

Nokia 5220 XpressMusic nepatří mezi obry, se svými rozměry 108 × 43,5 × 10,5 mm a hmotností 78g se pohodlně schová v každé kapse. Skvěle padne do větších i menších rukou, příjemně se drží i ovládá. Na dvoupalcovém QVGA displeji s rozlišením 240 × 320 bodů a schopností zobrazit 262 tisíc barev si můžete vychutnat jakoukoli aplikaci i za přímého slunečního světla – výrobce nezapomněl na antireflexní fólii. Tento displej o rozměrech 39 × 31 mm zaujímá téměř stejnou plochu přední strany telefonu jako klávesnice.

Nemám, co bych ji vytkla. Zkrátka se vydařila. Přestože klávesy nepatří mezi největší a vystupují nad okolní povrch jen nepatrně, práce s nimi je naprosto přesná, nedochází k překlepům ani ke stisku naprázdno. Stejně tak chválím pětisměrnou navigační klávesu, u které si dovedu představit jen jedinou komplikaci u uživatelů s velkým prsty – stisknutí potvrzovacího tlačítka místo výběru některého ze směrů. Po vzhledové stránce klávesy také nelze kritizovat. Jejich design koresponduje s celkovým duchem oblých tvarů. Klávesy jsou tedy oválné v případě numerické části a polooválné u kláves funkčních a pro zahájení a ukončení hovoru. Klávesnice je podsvícena bíle, rovnoměrně a jasně i v temném prostředí. Výjimku tvoří středová klávesa, která sama o sobě podsvícení postrádá, její viditelnost zajišťuje červená linka osvětlení lemující vně navigační klávesu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výrobce šikovně využil postranního prostoru, kam umístil kromě zmíněných konektorů a krytek také klávesy ovládající hlasitost, tlačítko sloužící k otevření zadního krytu baterie a v neposlední řadě klávesy hudebních funkcí, o nichž si podrobně povíme později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zadní strana přístroje pak slouží v celé své ploše jako kryt baterie, čočky fotoaparátu a hlasitého reproduktoru. Při hlasitém přehrávání není problém ozvučit menší místnost, ale trochu mi vadí nutnost položení přístroje displejem dolů – jednak se rychleji poškrábe a nemám přehled o právě přehrávané skladbě, videu či rádiové stanici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na přední straně spodní asymetrické části nalezneme otvor pro připojení šňůrky či přívěsku

Témata článku: Nokia, , Nokia 5220 XpressMusic, Omezený prostor, Pracovní nasazení, Dostupná cena, Hudba, Smetiště, Hud, Normální velikost, Test, Postupné psaní, Oblý tvar, Jednoduché nastavení, Diskotéka, Známý uživatel, XpressMusic, Velký prst, Převážná většina, Hlasité přehrávání, Nejdůležitější model