Nokia 5500 Sport: dovede vás k lepším výkonům (velký test)

Pokud si vás nezíská kombinace nejnovějšího operačního systému Symbian a odolného těla, podlehnete unikátnímu dotykovému ovládání, vestavěným funkcím pro zlepšení vaší fyzické kondice nebo nástroji, který vám bude předčítat příchozí textové zprávy. A to zdaleka není vše, čím dokáže nejmenší symbianový smartphone Nokia 5500 Sport zaujmout. 4× video!

Bez hudby nemůže být

Dokážete si dnes představit běhání bez sluchátek na uších? Přehrávač hudby proto ve sportovní Nokii nemůže chybět. Skladby lze prohlížet bez filtrování, dle interpretů, alb, žánrů nebo skladatelů. Jakmile se dostanete ke konkrétnímu souboru, stačí klepnout a začít přehrávat. Hlasitost je dostatečná, kvalita s pořádnými sluchátky velmi dobrá – zřejmě ani nebudete potřebovat přítomný ekvalizér. Přehrávač si poradí i se soubory s digitální ochranou, informace o přehrávacích klíčích najdete v samostatné aplikaci v menu.


Hlavní okno • menu s funkčními možnostmi • seznam skladeb • nastavení zvuku

Přehrávač je funkční i na pozadí. Při příchozím hovoru se přehrávání plynule ztiší a po jeho ukončení zase obnoví; ve sluchátkách je slyšet vyzváněcí tón. Přehrávač hudby je jednoduše velmi dobrý. Ovládat jej lze i poklepáním na plochu klávesnice nebo na bocích - názorná ukázka je na videu a podrobnosti v kapitole o sportu. 

V poslední verzi softwarového balíku PC Suite Nokia vylepšila aplikaci Music Manager, která slouží pro správu hudebních souborů a jejich pohodlné nahrávání do telefonu. Při přesunu můžete povolit automatickou konverzi hudebních souborů do formátu M4A, 48 kb/s, který je dle Nokie optimální pro použití v mobilu, anebo ponechat původní formát. I když se velikost souboru šestkrát zmenšila, standardní konverzi vzhledem ke kvalitě nelze moc doporučit. Anebo si pečlivě pohrajte s nastavením převodu. Alternativou může být Mass Storage nebo přímé kopírování hudby z aplikace Windows Media Player 10. Stačí stáhnout jednoduchý ovladač.

Šup za uši

Nokia do svých telefonů neúnavně implementuje funkci Visual Radio, i když stanice, které by tímto způsobem vysílaly, zatím na světě stále chybí (až na pár experimentů). Visual Radio lze ale použít i pro poslech běžného rozhlasu.

Rádio lze ladit automaticky po silných stanicích, manuálně projížděním pásma, případně přímým zadáním frekvence. Bohužel se nedá orientovat podle RDS, oblíbené stanice však lze uložit do dvaceti předpřipravených pozic. Navíc se můžete připojit k internetové službě, která podle státu a města nabídne přehled rádií, které se na dané lokalitě dají naladit. Vybrané stanice lze i odsud uložit do paměti.

 
Hlavní okno • česká města s on-line seznamem stanic • stanice • uložené položky

Radiopřijímač je stereofonní. Při horším příjmu, kdy kabel sluchátek coby anténa nestačí, se ale automaticky přepne do režimu mono. Také rádio lze poslouchat na pozadí během jiných činností s telefonem.

K telefonu jsou dodávána netradiční klipová sluchátka s dálkovým ovládáním na kabelu. Kolíčkem připevníte ovládání k tričku, klipy podrží sluchátka za ušima. Nedrží nebo nevyhovují-li vám sluchátka, použijte jakákoliv jiná – k dálkovému ovládání je připojíte konektorem typu jack. Dodávaná sluchátka jsou kvalitní, vadou na kráse jsou jen nedostatečně prokreslené basy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalená sluchátka s redukcí na klasický jack

Volání, zvuk, profily

Nokia 5500 je doma všude tam, kde je pokrytí signálem sítě GSM na frekvencích 900/1 800/1 900 MHz. Na příchozí hovor telefon upozorní vyzváněním, vibracemi, jejich kombinací nebo jen blikáním klávesnice a displeje podle nastavení vyzváněcího profilu. Těch je v telefonu pět základních, jeden speciální (Offline), další lze přidat podle potřeby.

Pokud jste natolik pohodlní, že se vám nechce sahat pro telefon do kapsy, Nokia 5500 pro vás může během vyzvánění několikrát automaticky přečíst jméno volajícího. Vyzvánění při příchozím hovoru lze ztlumit, odmítnete-li jej, umí telefon sám odeslat na číslo volajícího SMS zprávu s předem připraveným textem.

64hlasé MIDy, MP3, AMR, AAC, eAAC+, reálné melodie – všechny tyto formáty si můžete nastavit jako vyzváněcí melodie. Zvlášť jsou navíc nastavována upozornění na hovor, zprávu a příchozí e-mail.

Hlasitost telefonu i reproduktoru při spuštěném odposlechu je dobrá. Zvuk z vestavěného reproduktoru mi přijde trochu plochý, bez výraznějších basů či výšek. Rekordér umožní průběh hovoru zaznamenávat do paměti, už ohranou písničkou je ale omezující maximálně jednominutová stopáž záznamu.


V další kapitole se budeme věnovat adresáři a zprávám

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5140i, Nokia 5500 Sport, Nokia N72, Siemens M65, Siemens M75, Siemens ME75, Původní formát, Sportovní režim, Chytrá nokia, Velký test, Špatný zrak, Negativní hodnocení, Názorná ukázka, Velký, Intenzívní používání, Netradiční rozměr, Okamžité přepínání, Dvojí stisknutí, Stejný údaj, Jednoduchý režim