Nokia 5500 Sport: dovede vás k lepším výkonům (velký test)

Pokud si vás nezíská kombinace nejnovějšího operačního systému Symbian a odolného těla, podlehnete unikátnímu dotykovému ovládání, vestavěným funkcím pro zlepšení vaší fyzické kondice nebo nástroji, který vám bude předčítat příchozí textové zprávy. A to zdaleka není vše, čím dokáže nejmenší symbianový smartphone Nokia 5500 Sport zaujmout. 4× video!

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů
 • videogalerie se všemi videi 

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Nokie 5500 Sport

Klíčové vlastnosti

  • kvalitní konstrukce se zvýšenou odolností
  • operační systém Symbian
  • speciální funkce pro sportovce
  • nástroj pro automatické čtení příchozích zpráv
  • čeština hlasového syntetizátoru v adresáři
  • vestavěné rádio
  • ovládání hudby, sportu nebo zpráv poklepáním
  • aplikace pro spolupráci s Bluetooth GPS modulem

Hlavní nedostatky

  • tužší tlačítka klávesnice
  • kryt konektorů se odchlipuje
  • složitější odstraňování krytu baterie
  • omezení hlasového záznamu na 1 minutu
  • diakritika při psaní SMS zkracuje zprávu
  • jednoduchý budík
  • chybí český jazky pro čtení SMS zpráv

Když Nokia představila v květnu odolný sportovní smartphone 5500, jen nevěřícně jsem kroutil hlavou. Symbian v telefonu do terénu? Proč? Dnes už je mi to jasné. Právě díky možnostem operačního systému dostala Nokia do telefonu aplikace šité na míru sportovním nadšencům, kteří právě odolnému telefonu tvoří hlavní cílovou skupinu zákazníků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 5500 Sport osobně

Design připomínající Nokii 3220, odolné tělo s gumovými prvky ve stylu Nokie 5140i, operační systém z nejnovějších smartphonů, unikátní funkce a trocha sportovního ducha – to vše dohromady je Nokia 5500 Sport. Na první pohled v celku nevýrazný, výbavou však převyšující mnohé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komu by se nelíbila černá, může si dopřát i odvážnější barvy

Nejmenší S60

Už od začátku si v diskusích spousta z vás stěžuje na zúžený profil ve střední části. Mě se naopak tento styl velice zamlouvá, postranní tlačítka vystupující nad gumový povrch se navíc díky nepravidelným liniím snadněji tisknou. I když není Nokia 5500 žádný střízlík, s rozměry 107 × 45 × 18 mm je hned za Sony Ericssonem W950i druhým nejmenším smartphonem v našem katalogu, první příčka mu patří mezi zařízeními S60. Hmotností se sportovnímu modelu nikdo rovnat nemůže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s platební kartou

V následující tabulce stojí za všimutí, že je Nokia 5500 sport s operačním systémem menší a lehčí než současný nejlepší odolný mobil Siemens M75.

Srovnání se současnými odolnými telefony:

model rozměry hmotnost
Nokia 5500 107 × 45 × 18 mm 103 g
Siemens ME75 105 × 46 × 18 mm 95 g
Siemens M65 109 × 49 × 19 mm 104 g
Nokia 5140i 107 × 47 × 24 mm 101 g
Siemens M75 111 × 56 × 21 mm 110 g

Povrch Nokie je mozaikou nejrůznějších materiálů. Klávesnice a okolí displeje je z převážné části tvořeno gumou s níž kontrastuje obruba z leštěné oceli. Z bočního pohledu je pod stříbrným okrajem další, tentokráte šedá, vrstva gumy. Spodní část sendviče tvoří černý plast pokrývající telefon ze zadní strany. Uzávěrka baterie je kombinací všech zmíněných materiálů – stříbrné oceli a černého plastu na spodní části doplněných o gumovou krytku konektorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spousta různých materiálů

Všechny části telefonu na sebe doléhají, nikde se nic nehne ani o píď. Tedy skoro nikde – krytka konektorů není vyřešena zrovna ideálně a s jejím odchlipováním se budete potýkat asi docela často. Za to jedničku si ode mě Nokia zaslouží díky ochraně baterie. To je často nejslabší část konstrukční stránky telefonů. Dva nehty – to je daň za moji zbrklost při snaze zdolat šroubek držící kryt baterie. Přitom stačí jemné pootočení šroubovákem nebo obyčejnou mincí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zámek zadního krytu

Kapacita ukryté lithium iontové baterie je 860 mAh zaručujících dle oficiálních údajů až 4 hodiny výdrže při nepřetržitém telefonování a 270 hodin v pohotovostním režimu. V reálu se hodnoty pohybují níže, při intenzívním používání (častější hovory, psaní textovek, rádio, MP3 přehrávač, aktivní Bluetooth) budete dobíjet obden. Akumulátor pod sebou skrývá slot pro SIM a paměťovou kartu typu microSD. Už z umístění je tedy patrné, že paměti není možné vyměňovat za chodu, což by na druhou stranu asi výrazně narušovalo jinak prakticky jednolitý povrch zajišťující odolnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po sejmutí krytu • místo pro kartu SIM a pro paměťovku microSD

Širší boky, úzký pas

Největší rozpor budí na designu zúžené linie. Jinak je Nokia 5500 spíše obyčejným telefonem bez zbytečných výstřelků, který nenadchne, ale ani neurazí. Z variant představených na oficiálních snímcích mě více zaujalo zpracování v černé a bílé, na němž testuji. Neutrální je i šedo-žluté provedení, mírně úleťáckou černo-oranžovou variantu si asi pořídí jen uživatelé držící se současných barevných módních trendů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční linky

Tlačítka – to není jen hlavní klávesnice. Ovládací prvky jsou umístěny po celém obvodu telefonu. Na levé straně najdete kromě korektoru hlasitosti také tlačítko pro spuštění Push-to-talk. Horní straně zcela jednoznačně dominují vestavěná svítilna a mřížka pro hlasitou reprodukci hudby nebo hovorů. Kam sáhnout, chcete-li spustit telefon nebo změnit profil, naznačuje standardní ikona vystupující hned vedle svítilny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svítilna a hlavní vypínač a svítilna • ovládání hlasitosti • svítilna v akci, stačí podržet hvězdičku

Bíle je na horní straně pravé části označeno tzv. tlačítko pro okamžité přepínání. Jeho tisknutím se posouváte mezi pohotovostním režimem, sportovním režimem a hudebním přehrávačem. Vespod je vedle čidla infraportu trochu netradičně umístěna editační klávesa se symbolem tužky. Krytka na spodní částí chrání Pop-port konektor a zdířku pro připojení nabíječky. Před zapojením konektoru je třeba krytku odhrnout. Její gumový materiál u mě ale přílišnou důvěru nebudí, přesto zatím i po intenzivnějším testování drží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro okamžité přepínání • pryžová krytka konektorů


V druhé kapitole
se budeme věnovat klávesnici, ovládání a operačnímu systému

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5140i, Nokia 5500 Sport, Nokia N72, Siemens M65, Siemens M75, Siemens ME75, Velký test, Spor, Časový posun, Vestavěný kalendář, Ideální nástroj, Netradiční rozměr, Vaš, Okamžité přepínání, Sportovní model, Dvojí stisknutí, Velký, Chytrá nokia, Negativní hodnocení, Intenzívní používání