Nokia 5510 - hudba v kapse (půlroční zkušenosti)

Kdysi revoluční mobil, který se moc neujal. Obsahuje plnohodnotnou klávesnici, MP3 přehrávač a rádio. Původně předražený hybrid dnes koupíte docela levně. Jaké jsou půlroční zkušenosti z používání?
Kapitoly článku

MP3 a rádio

Tady nelze začít jinde než u programu na práci s hudbou. Programátoři v tomto případě nebyli moc intuitivní. Za úspěch můžete považovat, pokud se vám podaří nainstalovat tento program (Nokia Audio Manager). Jakmile se vám to podaří, mně asi na popáté, budete delší dobu tápat nad způsobem ovládání.

Předem všechny skladby musíte převést do AAC formátu, který má zhruba stejnou velikost jako MP3, ale jakmile jej převedete, tak jej už nemůžete smazat, protože program už znovu nedokáže převést skladby. Výsledkem je fakt, že máte všechny své MP3 ma disku dvakrát. Hned jak jsem viděl tuto hrůzu, začal jsem pátrat po alternativě. A našel jsem ji. Na adrese www.aam.prv.pl najdete program, který je jednoduchý a intuitivní.

Program umí přidávat celé playlisty i jednotlivé skladby. Nezůstává po něm žádná potopa v podobě AAC souborů, takže se o nic nemusíte starat. Pěknou vlastností programu je to, že umí snížit bitrate na určitou úroveň. Pokud máte třeba originální hands-free od Nokie, počítejte se 128 bitrate, víc podle mě nemá smysl. Pokud vlastníte nějaká kvalitnější sluchátka, tak si můžete nechat v telefonu i skladby s vyšší bitrate, ale počítejte s tím, že se vám jich tam moc nevejde. 

Podle toho, jak jsem mluvil s autorem, tak by mi měl poslat i část zdrojových souborů tak, abych mohl program přeložit do češtiny. Jediné, co mi zatím chybí, je možnost nahrávání souborů, které jste si nahráli z rádia. To zase musíte oprášit ten program od Nokie a naládovat to pomocí něj.

  

V mobilu je pamět 64 MB. Telefon se k počítači připojuje přes USB kabel, po připojení se objeví jako další disketová jednotka a můžete do něj nahrávat soubory nebo mazat MP3. Samotné MP3 takhle nahrávat nejde, to můsíte použít program od Nokie nebo ten, o kterém jsem psal výše.

 

Jinak poslouchání skladeb je celkem v pohodě. Do seznamu se rychle dostanete přes zmáčknutí hlavního tlačítka, osmičky a čtyřky. Pokud chcete poslouchat celý seznam od začátku, můžete použít postranní tlačítko na telefonu se značkou play. To však není podsvícené a ani u něj není žádná "vyrážka", podle které by se dalo po hmatu orientovat, takže klasický problém - puštění hudby před usnutím musíte řešit metodou pokus a omyl.

Hned vedle je tlačítko na puštění rádia. Rádio hraje slušně, máte k dispozici 10 stanic, které si samy pojmenujete. Pokud jste mimo domov, kde nehraje žádná ze stanic, stačí podržet šipku nahoru nebo dolů a telefon zkusí nějakou stanici nalézt. Už se mi párkrát stalo, že nenašel nic. Signál není bezproblémový ani ve městě. Výsledkem toho je fakt, že přepínáte mezi stanicemi a hledáte tu, která nejméně chrčí.

  

K telefonu dostanete jedny sluchátka, která umí jak poslouchat hudbu, tak fungovat jako handsfree. Zhruba někde na prsou pak máte čudlík, kterým můžete krátkým stiskem přepínat stanice nebo skladby. Pokud to přeženete, telefon začne čekat na hlasové vytáčení. Dřív jsem na to nadával, teď už v tom mám grif a nepletu se. Na poslouchání hudby můžete použít i svá vlastní sluchátka, k telefonu se dodává i redukce. Potom ale telefon normálně zvoní, nefunguje to jako handsfree. Co se týče rozsahu hlasitosti, není to úplně ideální. Když třeba jedete v tramvaji, která hodně hučí, tak to máte na maximum a stejně nic neslyšíte. Ale to je možná dané tím, že používám špunty. Naopak na nejnižší hlasitost je to ještě dost hlasité, aby to slyšel váš partner v posteli.

   

Co se mi na telefonu líbí, je nahrávání z rádia. Něco pěkného slyšíte, tak dáte zkratku Navi-8-3 a už nahráváte. Doma si pak dáte slova z písničky do Google a večer už máte celou písničku v mobilu. Dokonce můžete nahrávat i z věže, k telefonu dostanete dokonce i kabel na propojení. V telefonu je přítomen také equalizér. Nastavit můžete z možností: Výrazné basy (mám pořád), Normální, Rock, Pop, Dance, Jazz, Klasická, Latinská a Basy. Když to nastavíte, tak je to poznat, ale já to nepoužívám. Empétřísky (MP3) lze přehrávat podle playlistu nebo i náhodně.

Hry

Uvnitř přístroje jsou Snake II, Space Impact, Bumper, Bantumi a Pairs II. Tím, že máte k dispozici plnohodnotnou klávesnici, vzniká problém, jak ovládat takového hada. Musíte používat klávesy na obou stranách, na což je potřeba si zvyknout. Space Impact se hraje docela dobře, levačkou střílíte a pravou ovládáte raketu. Bumper je občas docela pomalý, a to zřejmě vinou firmwaru. Mezi zmáčknutím a reakcí je malá časová prodleva, která ovšem hodně vadí. Nejlepší skóre můžete nahrát do Nokia Clubu, o to větší pak bude vaše zklamání z výsledku.

Výdrž

S výdrží to jistě nebude slavné, jak jistě tušíte. Když posloucháte celý den hudbu a pořád píšete SMSky, tak telefon vydrží den a půl, tj. nabíjíte každou noc. Pokud to s tou hudbou tak nepřeháníte a píšete jenom SMS, tak vám vydrží 4 dny. Pokud houfně textovky neposíláte, Nokii 5510 nepotřebujete.

Závěr

Za částku, kterou se telefon dneska prodává, tedy okolo tří až čtyř tisíc korun, jde podle mě o jeden z nejlepších telefonů v poměru cena/výkon. Má rádio, můžete na něm poslouchat MP3 a psát hodně rychle SMSky. No, nekupte to.

Podrobné technické údaje jsou k nahlédnutí v našem katalogu.

Témata článku: Nokia, Nokia 3310, Nokia 5510, Nokia N-Gage, Zkušenost, Redakční recenze, Hud, Kraťas, Equalizer, Tlustý telefon, Hudba, Časová prodleva, Postranní tlačítko, Půl