Nokia 5510 - hudba v kapse (půlroční zkušenosti)

Kdysi revoluční mobil, který se moc neujal. Obsahuje plnohodnotnou klávesnici, MP3 přehrávač a rádio. Původně předražený hybrid dnes koupíte docela levně. Jaké jsou půlroční zkušenosti z používání?
Kapitoly článku

Vzhledem k tomu, že jsme tento týden věnovali herní konzoli Nokia N-Gage megarecenzi, přinášíme vám zkušenosti z používání modelu 5510, kterého můžeme považovat za přechůdce. Jeho redakční recenze se nachází zde. Na tento mobil firma Nokia hodně spoléhala. Měl se stát svým neotřelým designem vlajkovou lodí pro smskujicí mládež. Ale nestal. Stál tehdy hodně přes 10 000 Kč, což většinu lidí od koupi tohoto mobilu odradilo.

Rozměry

Telefon je hned na první pohled velký (což by možná ani tak nevadilo) a tlustý. V zimě (tj. když s sebou nosíte bundu) jej můžete s klidem uložit do náprsní kapsy a vůbec vám nevadí. Horší je to v těchto horkých letních měsících, kdy telefon zastrčený v kapse vypadá všelijak. Proto je lepší si koupit pouzdro, přístroj se potom připíná klasicky za pásek u kalhot. Pokud ale máte kraťasy, musíte jej nosit v kapse nebo v brašně, ale potom se na druhou stranu špatně poslouchá hudba. Dejte také pozor, abyste při volání obličejem hovor nepoložili, což už se mi dvakrát stalo. Tlačítko na položení hovoru je totiž přesně uprostřed.

 

Klávesnice

Ať si kdo říká kdo chce, co chce, na klávesnici se píše fantasticky rychle. Za vše hovoří fakt, že mě ještě nikdo na klasickém mobilu v rychlosti psaní neporazil. Stinnou stránkou jsou pak účty za telefon, z čehož plyne, že nejlepší tarif pro tento mobil je Odepiš od Oskara s cenou textovky 0,30 Kč na Oskara a 1,50 Kč do ostatních sítí. Pokud to opravdu umíte a píšete rychle, můžete mobilu s přehledem utéct. Dá se psát i tak rychle, že pokud vám někdo diktuje SMS, tak ani nemusí čekat. Pokud si koupíte obal, tak trochu ztratíte rychlost, ale zase se tak nenadřete a nepoškrábete si telefon.

Trochu horší je to v případě, že posloucháte hudbu a zároveň píšete textovou zprávu. Levou rukou musíte obejmout navíc dva jacky (jeden hudební a jeden na hands-free), ale dá se na to zvyknout. Co mně ale nejvíc chybí, je možnost si přečíst právě napsanou zprávu. Kolikrát se mi už stalo, že v rychlosti, kterou jsem zprávu napsal, jsem nevěděl, co jsem vlastně napsal a musel jsem listovat šipkama po znacích až na začátek zprávy (tohle uživatelé jiných mobilů nepochopí). Lze také jednoduše skočit na začátek zprávy, ale to je všechno.

Přístroj se velice těžce používá jenom jednou rukou. Napsat zprávu, pokud jedete na kole, je skoro nadlidský úkol. Musíte se položit na řídítka a sledovat klávesnici, z čehož plyne, že se dá psát jenom na rovince nebo z kopce (úspěšně vyzkoušeno).

Abyste získali přehled, jak rychle se píše s Nokií 5510, tak si zkuste cvičně napsat tuto větu (včetně velkých písmen a čárek): "Babicka s dedeckem bydleli za sirymi horami a rekami a bylo jim tam jiste krasne, jak urcite vsichni vime." Můj rekord je 20 sekund. Co se týče výdrže klávesnice, tak ta je závislá hodně na tom, kolik textovek za měsíc napíšete. Já si teď půjdu podruhé nechat spravit klávesnici, poprvé vynechávalo písmeno p, teď zlobí zase písmeno i.

 

Vybavení

Největším problém Nokie 5510 je to, že nemá vlastní paměť na SMS. Telefon ukládá SMS jenom na SIM kartu, kam se jich vejde hodně málo (u mého Oskara je to kolem 20, na T-Mobile dokonce pouhopouhých 10 kousků). V praxi to pak vypadá tak, že pokud zrovna hrajete SMSWar (rychle si odepisujete s více lidmi), tak přijmete zprávu, odpovíte na ni a smažete ji. Mezitím vám přišly další SMS a vy jste rádi, že máte pořád místo. Do toho vám ještě chodí výpisy.

Když odděláte zadní kryt, zjistíte dvě věci. Za prvé, že je pod ním spousta místa, které dělá telefon tlustým a za druhé zjistíte, že se ve vašem telefonu nachází Nokia 3310/3330. Telefon se dodává v modré a červené barvě (mám doma obě a modrá mi přijde hezčí), výměnné kryty nejsou a koupit nové se nedají. Našel jsem nějaké na internetu, ale prodávaly se v Německu a byly nechutně drahé. V menu je oproti N3310 pouze položka Hudba. Čímž se dostáváme k další funkci telefonu.

 

Témata článku: Nokia, Nokia 3310, Nokia 5510, Nokia N-Gage, Časová prodleva, Zkušenost, Kraťas, Redakční recenze, Tlustý telefon, Equalizer, Půl, Hud, Hudba, Postranní tlačítko