Nokia 6020: malá šedá myš (test)

Na mobilní telefon jako je Nokia 6020 zřejmě řada lidí čeká. Nabídne jim totiž všechno, co potřebují, a nevypadá jako z cirkusu. Je to střídmý a konzervativní telefon střední třídy, jaký Nokii velmi dlouho chyběl. Přečtěte si podrobnou recenzi.

Fotoaparát

Vestavěný fotoaparát má rozlišení 640 × 480 bodů a minimální možnosti nastavení. Dá se zvolit kvalita snímku, noční režim, speciální mód pro fotografie do adresáře a samospoušť. Digitální zoom a důležitá manuální kompenzace expozice chybí. Focená scéna se zobrazuje na displeji.

 
Prostředí při fotografování • malý formát pro snímek do adresáře • nastavení režimu

Fotografie pořízené Nokií 6020 jsou pouze průměrné. V některých případech dosáhnete dobrého snímku, jindy obrázky dopadnou hrozně. Kromě statických fotografií dokáže Nokia 6020 natáčet i video v délce 15 nebo 50 sekund.

Ukázkové fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Prostě Series 40

O Nokiích řady Series 40 jsme napsali už nespočet článků a asi se nenajde nikdo, kdo telefon postavený na této platformě ještě neviděl. Nokia 6020 používá Series 40 nové verze, kdy lze volby potvrzovat stisknutím hlavního tlačítka nebo joysticku.


Hlavní displej s různými tapetami

Hlavní displej kromě názvu operátora a obvyklých symbolů znázorňujících stav baterie a sílu signálu ukáže už jen hodiny. Na pozadí si uložíte obrázkovou tapetu nebo použijete přímo celé grafické téma, které k ní přidá i animovaný spořič obrazovky a nastaví vyzváněcí melodii. Grafická témata jsou u Series 40 novinkou, podporuje je zatím jen pár modelů.

 Přehled standardních témat

U hlavní nabídky si můžete vybrat, jestli chcete matici ikonek nebo velké obrázky, kdy jedna položka zabírá celý displej. Grafika vnitřního menu je ve všech volitelných odstínech zašedlá a moc nevyužívá možností barevného displeje. Ovládání telefonu je stále stejné, pro rychlý přístup k funkcím v nabídce jsou zde číselné klávesové zkratky. Jenže zatímco u jiných telefonů tyto klávesové zkratky fungují vždy a všude, u Nokie máte na jejich aktivaci vždy jen chvíli. Jakmile zaváháte, Nokia místo volby požadované položky zavře nabídku a na displeji se objeví stisknuté číslo.

 
Hlavní nabídka s velkým obrázkem • s maticí ikon


Přestože lze nastavit různé odstíny nabídky, výsledek je stále příliš šedý

Často používané funkce lze poskládat do menu Jdi na, které je přístupné na levém tlačítku pod displejem. Nokia zvládá také hlasové ovládání několika funkcí a hlasové vytáčení až deseti čísel. Čtyřem směrům joysticku jsou napevno přiřazeny následující funkce: vstup do adresáře, editor SMS, fotoaparát a skupiny Push to talk.

 
Nastavení uživatelské nabídky Jdi na

Nokia 6020 není pomalý telefon. Na podněty reaguje celkem standardně, musím ji ale srovnávat s neskutečně rychlým modelem 6230 a je to opravdu rozdíl. Také paměť je vzhledem k současným mobilům podprůměrná – pro multimediální soubory je k dispozici 2,5 MB a další megabajt pro javové hry a aplikace.


Dva pohledy na Galerii • údaje o paměti

Při srovnání funkcí Nokia takřka přesně odpovídá staršímu, ale ztřeštěnějšímu modelu 3220. Mezi oběma telefony je jen několik rozdílů ve prospěch novinky: podporuje Push to talk, má infraport a umí pracovat s videem.

Jak syčí hadi

Se zvukem telefonu nejsem příliš spokojen. Nokia se v 6020 sice naučila více basovat a hovor není tak skřehotavý, na pozadí je ale nepřeslechnutelný šum a ruchy. Zvuk je dostatečně hlasitý, vyšší frekvence a sykavky jsou ale potom až nepříjemné. Stejná zkušenost platí i u hlasitého handsfree.

 
Zadávání telefonního čísla • telefonování

Nokia na webu neudává přesnou kapacitu adresáře a v telefonu samotném ji vyjadřuje v procentech. Při synchronizaci se ale do telefonu vešlo pět set jmen; ke každému může být až čtrnáct položek. Protože se jméno i příjmení píše do jedné položky, je zde opět problém se synchronizací, kdy se na první místo automaticky dostane křestní jméno. Existuje ale řešení v podobě makra do Microsoft Outlooku. V adresáři se tradičně vyhledává postupným psaním počátečních znaků jména.

  
Adresář • vyhledávání postupným psaním • detaily jména

Ke každé osobě můžete přiřadit obrázek, který se při příchozím hovoru objeví na displeji. Na rozdíl od Nokie 6230 se starším firmwarem se při vyzvánění změní pozadí displeje na bílé a i s tmavou základní tapetou potom vidíte, kdo zrovna volá. Pro odlišení volajících zvukem je nutné použít skupiny, přímo ke kontaktům nelze přiřadit individuální vyzváněcí melodii.

 
Položky, které lze uložit ke kontaktu

Skupiny mohou sloužit také pro filtrování hovorů v rámci vyzváněcích profilů. Jako vyzváněcí melodie lze použít šestnáctihlasé soubory MID. Hudební soubory MP3 Nokia 6020 nepodporuje, náhradou ale může být formát AMR. Probíhající hovor lze nahrát, jedna nahrávka může mít až pět minut.

 
Nabídka vyzváněcích profilů • standardní vyzváněcí melodie

Funkce pro telefonování jsou až na průměrný zvuk velmi dobré.


Další kapitola začíná popisem funkcí pro práci se zprávami. Proberu také organizaci času, datové a zábavné funkce. Dočkáte se zde i finálního hodnocení telefonu

Témata článku: Nokia, , Nokia 6020, Stejná zkušenost, Přesný počet, Testovaná nokia, MALA, Minimální možnost, Myš, Test, Focená scéna, Legendární Nokia