Nokia 6030: levně a s parádou (test)

Nokia 6030 je levný telefon, dobře vypadá a nabízí rádio. Výrobce by rád s tímto modelem zopakoval prodejní úspěchy dosluhujících telefonů nižší střední třídy. Má nová 6030 na to, aby následovala dnes již legendární modely?

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů  
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • povedený design
  • vestavěné rádio
  • velké funkční klávesy

Hlavní nedostatky

  • nepohodlné hlavní tlačítko
  • absence infraportu
  • displej je pasivní 
  • vestavěné rádio hraje mono

Nokia představila model 6030 v březnu před CeBITem jako „polínko“ do nižší střední kategorie. Na české uživatele zaútočí tento týden, a to zejména svým designem a také cenou. Funkcemi ne – telefon je určen nenáročné skupině uživatelů, kterým by měla základní funkční nabídka bohatě dostačovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Nokie 6030

Nižší střední třída je pro výrobce, ač se to nemusí na první pohled zdát, velmi důležitá. Rodiče vybavují své děti telefony již velmi brzy a jednoduchá obsluha spolu s přijatelnou cenou v takových případech hrají prim. Běžní mobilní uživatelé ocení to samé. Nejsou potřeba megapixely, zbytečné jsou paměťové karty.

Lesklý proužek

Telefon působí kompaktním dojmem. Klasická konstrukce má zaoblené rohy, rozměry jsou 104 × 44 × 18 milimetrů při hmotnosti 90 gramů. Po obvodu celého telefonu se na bočních stranách táhnou lesklé proužky, které jsou sice plastové, zdařile však imitují kov. Navíc opticky dělí boky mobilu a svírají mezi sebou proužek plastu jiné barvy. Díky tomu vypadá telefon daleko tenčí, než ve skutečnosti je. Ve spodních rozích telefonu jsou očka pro uchycení poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zepředu se novinka nepodobá snad žádnému jinému modelu z nabídky Nokie. Telefon je jakoby napříč přeplátován pěti různě velkými pásy, z nichž dva tvoří opravdu rozměrné kontextové klávesy. První, co zaujme pozornost nového majitele, bude jistě hlavní ovládací prvek. Je lesklý jako proužky na bocích. Protože jde ale o vizuálně větší plochu, je na první pohled patrné, že tlačítko je vyrobeno z plastu a vypadá lacině.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pod stříbrným páskem reproduktoru se blyští jméno výrobce. To najdeme i na zadní straně. Optiku fotoaparátu zde nehledejme, Nokia 6030 nefotí. A to je u takto cíleného modelu možná dobře – cena zůstává při zemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lesklá stříbrná je doslova na každém rohu

Dva tábory plastů

Velmi dobře je řešen i vrchní díl krytu, který je z jednoho kusu. Nepůlí se tedy na vrchlíku a telefon díky tomu působí dojmem pevné konstrukce. Bohužel jen působí; Zpočátku jsem chtěl 6030 chválit za konstrukční kvalitu, ale po čase užívání začal zadní kryt (s jinak spolehlivým mechanismem otevírání) vykazovat vůli. Je nepatrná, ale při používání klávesnice je to znát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt je z kvalitního plastu, bohužel ale nesedí pevně • baterie a místo pro SIM

Povrchovou úpravu nebudeme chválit. Alespoň ne u černé varianty, kterou máme k dispozici. Materiál přední části krytu je totiž lesklý a velmi rychle se umazává otisky prstů. Matné plasty, které zakrývají záda telefonu, jsou na tom o mnoho lépe. Škoda, že nebyly použity na celém těle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s platební kartou • Nokia 6030 v ruce

Až budete Nokii 6030 třímat v ruce, okolí bude jen těžko hádat, že držíte telefon nižší střední třídy. Obzvláště zezadu byste si ji mohli klidně splést s manažerským modelem bez fotoaparátu. Proto jde s cenově dostupnou 6030 udělat i nemálo parády.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
„Kovové“ pásky na bocích dodávají nádech luxusu

V prodeji budou tři oficiální barevné varianty. Testovaná černá nebo zlatá „champagne“, která se nám na představení příliš nezamlouvala. Poslední barvou je stříbrná, která by mohla být ideální volbou jak co se týče vzhledu, tak pro absenci prstových „ťápanců“ na povrchu. Pro 6030 jsou připraveny i výměnné kryty.


V následující kapitole se dozvíte, jaký má 6030 displej a jak se pracuje s klávesnicí. Dostane se i na hlavní nabídku telefonu

Témata článku: Nokia, , Nokia 6030, Vybraná funkce, Test