Nokia 6080: pevná, levná, elegantní (test)

Na první pohled působí Nokia 6080 jako čistě stylová záležitost. Ale pamatovalo se i na solidní funkční výbavu, a proto se telefon chlubí vestavěným rádiem, přítomností EDGE nebo unikátními světelnými upozorňujícími efekty. Na druhou stranu má i spoustu nedostatků, ale ty mu snad odpustíme vzhledem k nízké ceně.

Na volání šikula

Přímo v telefonu jsou předpřipraveny čtyři plus dva vyzváněcí profily s tím, že každý si lze libovolně personalizovat. Kromě standardních položek lze upravovat i výše zmiňované světelné upozorňující efekty, nastavení služby Push to talk, každý profil nabízí také volbu nastavení času, kdy vyprší jeho platnost. Ráno si tak zapnete profil „V práci“, nastavíte čas vypršení a odpoledne se už nemusíte starat o zpětné přepínání.


Zobrazení kapacity paměti • vyzváněcí profily • nastavení profilu • práce s protokolem

Nokia 6080 je triální, dovoláte se s ní tedy ve všech GSM sítích podporujících pásma 900/1 800/1 900 MHz (resp. 850/1 800/1 900 MHz). Kvalita hovoru ve sluchátku, stejně jako při použití vestavěného reproduktoru při hlasitém odposlechu je dobrá. Kvalitní zvukový výstup nabídnou i přibalená pecková sluchátka, která mohou zároveň posloužit jako drátový headset. Telefon nabízí funkci automatické regulace hlasitosti hovoru, která napomáhá udržení určité úrovně slyšitelnosti bez ohledu na prostředí, v němž se právě nacházíte. Osobně jsem se s tímto řešením setkal poprvé a upřímně řečeno nepociťuji žádné výraznější změny. Své opodstatnění i příznivce si ale jistě najde.

Textově to umí

Práci se zprávami zvládá Nokia 6080 na poměry platformy S40 výborně. Editor textových a multimediálních zpráv nepřináší žádná velká vylepšení. V nastavení si vyberete jednu ze tří velikostí písma, při nejmenší volbě se na displej vleze hned deset řádků textu. V pravém horním rohu editor odpočítává napsané znaky, při úpravě MMS jsou navíc zobrazovány počty snímků a počet kB zbývajících do zaplnění maximální kapacity 100 kB.

 
Editor SMS

Při přípravě textu využijete slovníku T9, který sice v češtině píše s háčky a čárkami, ty však před odesláním ořeže, takže výsledná SMS není kvůli použití Unicode zkracována. Obyčejnou textovou SMS můžete oživit jednoduchým černobílým obrázkem nebo emotikonem. Pokud jste zvyklí na textovou podobu smajlíků, nic nenastavujte, v opačném případě mohou být textové emotikony převáděny na drobné grafické ikonky (které ale nebudou odesílány, slouží tedy jen k oživení SMS na vašem mobilu).

Na e-maily s Javou

Menu Odeslat zprávu, kde si vyberete příjemce, nabízí výběr z posledních použitých čísel, z položek v telefonním seznamu, odeslání na e-mailovou adresu nebo na čísla více příjemců. Více možností je dostupných i v samotné aplikaci pro tvorbu zprávy. Kromě SMS, MMS a e-mailu zvládá 6080 odesílat i tzv. bleskové a zvukové zprávy. V prvním případě jde o zprávu obsahující pouze 70 znaků, která se příjemci zobrazí přímo na displeji jeho telefonu, v případě druhém jde o obdobu multimediální zprávy obsahující pouze zvukovou stopu.

 
E-mailový klient: seznam složek • nová zpráva

E-mailový klient je vyveden v podobě javové aplikace, jak už jsme si u Series 40 zvykli. Domnívám se, že i tohle je tah správným směrem. Je sice jednoduchý a zobrazení e-mailů ve složkách není příliš přehledné, zvládá ale obsluhu několika účtů, dokáže zprávy řadit do několika složek a ani práce s objemově menšími přílohami mu není cizí. Neumí je ale prohlížet, jen ukládat. I když aplikace používá drobný font, není čitelnost e-mailové zprávy na příliš dobré úrovni. Možností displeje se ale snaží využít na maximum.

Fotky nepoužijete

Mnoho rozporuplných pocitů mám z integrovaného fotoaparátu. Když vám řeknu, že zvládá fotografie v maximálním rozlišení 640 × 480 bodů, asi vás ze židle nezvednu. Možná naopak zůstanete sedět úžasem, že se ještě v dnešní době někdo odváží na trh uvést nemegapixelový fotomobil bez digitálního zoomu. Kvalitě fotografie odpovídá prostředí fotoaparátu, zásadní, bez pokročilejších ovládacích prvků, jen s možností nastavení nočního režimu, samospouště a sekvenčního snímání. Zabrousíte-li hlouběji do nastavení, najdete volby velikosti a kvality obrázku a délky videa.


Prostředí fotoaparátu • nastavení fotografií • volby fotoaparátu • Galerie

Ani videokamera nebude důvodem, proč po Nokii 6080 sáhnout. Podprůměrné rozlišení 128 × 96 bodů, ne zrovna kvalitní editor a prakticky nulové možnosti nastavení. Kromě deaktivace záznamu zvuku a zobrazení času zbývajícího do konce nahrávky totiž ničím výjimečným neoplývá.

Trochu zajímavějším faktem je přítomnost malého editoru uložených obrázků. S jeho pomocí si přímo v telefonu do obrázku vložíte text, rámeček, klipart nebo jiný obrázek příp. snímek oříznete na požadovanou velikost. Vyfocené snímky lze také okamžitě vybrat jako tapetu nebo spořič displeje telefonu. Obecně nejsou ale fotografie pěkné ani na monitoru počítače, ani na displeji samotného mobilu.

Vyfocené snímky, pořízené záznamy stejně jako zvukové nahrávky a vůbec všechna další multimédia jsou řazena do Galerie. Aplikace Galerie je umožňuje třídit do složek, ve složkách filtrovat, měnit zobrazení nebo řadit podle vybraných atributů. Pomocí multimediálních zpráv MMS nebo přes infračervené rozhraní je lze šířit na další mobilní i nemobilní zařízení.

Prohlédněte si ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V předposlední kapitole se podíváme na multimédia, organizační a datové funkce; přijde i na finální hodnocení

Témata článku: Nokia, , Nokia 6030, Nokia 6080, Nokia 6103, Nokia 7270, Nokia 7360, Absence bluetooth, Sériový kabel, Cílové zařízení, Povrchové zpracování, Elegant, Moderní způsob, Test, Infračervené rozhraní, Aktivní funkce, TrueTone, Čas předvánoční, Rozporuplný pocit, Pevná, Rádiové vysílání, Zbývající čas, Nejrůznější druh, Základní displej, Týdenní přehled