Nokia 6111: když pánové závidí dámám (test)

Vyzkoušeli jsme první stylovou vysouvací Nokii prodávanou u nás. Je subtilní, má megapixelový fotoaparát a přehrávač MP3 i vestavěné rádio. Proč ale chybí paměťové karty? Nokia říká, že je to ženský telefon. Umí poplést i duši muže?

Kdo maže, ten píše

Vysouvání není zdaleka tak snadné jako u špičkové konstrukce Samsungu D500/D600. Pomocné pružiny začnou reagovat až v půlce dráhy a je třeba vynaložit větší úsilí. Když k tomu připočteme hladké klouzající plasty, není vysouvání modelu 6111 v jedné ruce žadný med a chce to cvik.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vysunutý telefon

Spodní díl ukrývá alfanumerická tlačítka klávesnice. Mají jen drobné prohnutím pro optické uvolnění. Protože jsou vyrobena z identického materiálu jako je zadní kryt a obložení displeje, mají tlačítka ty samé vlastnosti – drží se na nich mastnota prstů a kloužou. Nemusí to být ale nutně mínus, prsty se pak nezadrhávají jako v případě pryžových kláves a textování může být opravdu rychlé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je dobrá, ale snadno se špiní

Telefon jde dobře ovládat i v zavřeném stavu, a to díky kontextovým klávesám a tlačítkům pro ovládání hovorů. Ty zůstanou dosažitelné pod displejem. Mezi nimi je čtyřsměrná klávesa a bude vyhovovat právě dámám, protože se dá výborně ovládat nehty. Sám jsem tak s telefonem pracoval, bříško prstu je pro tenký pásek směrového čtverce příliš mohutné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací tlačítka

Časem mi začalo vadit hlasité klapání směrového tlačítka. Naopak obavy z nedostatečné velikosti potvrzovacího středu vyvolané oficiálními fotografiemi zmizely. Podsvícení je dostatečné a rovnoměrné, na horní vysouvací části výborné. Ale nekvalitně působí prosvítání jen některých mezer mezi tlačítky nebo úchytů pod ozdobným rámečkem krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení hlavních ovládacích prvků a klávesnice

Obrazovka v duchu dneška

Displej působí i přes své značné rozměry vůči zbytku těla stísněným dojmem. Za to ale můžou zkosené hrany po obvodu horní vysouvací části, resp. optický vjem, který vyvolávají. Reálných 28 × 35 milimetrů však displeji nevezme nikdo, stejně jako papírových 128 × 160 obrazových bodů při 256 tisících barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě

Takové rozlišení dnes musíme považovat už jen za průměr a v praxi mi to dávala Nokia 6111 znát; rastr je patrný a telefonu za devět tisíc by slušelo pár pixelů navíc. Kontrast i svítivost jsou naprosto dostatečné a ani na přímém slunečním světle není problém číst textovky nebo zadávat události do kalendáře.

Prostředí nabídky je o drobnosti obohacená verze S40. Proto vás na pohotovostním displeji může kromě tapety uvítat i tzv. „aktivní pohotovostní displej“. Kvalit chytrých telefonů nedosahuje, ale užitečný je velmi.

  
Pohotovostní displej • hlavní nabídka • podnabídka

Nemusíte se díky němu dívat každý den do kalendáře, všechny aktuální události se zobrazí přímo na hlavním displeji. Ve dnech jde listovat rovněž přímo z pohotovostního stavu. Zcela nahoře jsou ikonky pro rychlý přístup k vybraným položkám nabídky, prostřední dvě pole sdílí přehrávač hudebních souborů a spouštěč vestavěného FM rádia.


Ukázka aktivního pohotovostního displeje

Levá kontextová klávesa slouží k vyvolání funkce „Jdi na“ a pravé lze přiřadit některá ze složek nabídky. Směry navigační klávesy jsou nastavitelné maximálně tři, směr nahoru či dolů nebo oba musí zůstat volné pro přístup do částí aktivního pohotovostního displeje.


Složka "Jdi na" a její organizace

Je sympatické, že v menu se nachází paleta barev pro písmo v pohotovostním stavu telefonu - na tmavých tapetách se bílé popisky neztratí. Jen je škoda, že tato změna se neprojeví v celé nabídce, většinou totiž tmavá tapeta barevného tématu doprovází i tmavé prostředí zbytku menu. Všechny složky nabídky, a to i ve „Jdi na“, se dají jednoduše uchopit a přenést jinam. Vybraná ikonka nebo název se zvýrazní zeleně a pak s nimi můžete hýbat do všech stran.

  
Volba barvy písma v pohotovostním stavu • přenášení složek nabídky

Něco mi tu nehraje

Reproduktor pro hovory je vyveden jen do levého otvoru v lesklém rámečku telefonu. Jeho zvuk je dostatečně čistý, ale hlasitost mohla být vyšší; na rušné ulici jsem měl problémy a musel jsem mobil tisknout víc k uchu. Nezáleží na tom, jestli je Nokia 6111 zavřená nebo naopak, mikrofon je totiž umístěn v horní výsuvné části. Během hovoru je k dispozici i hlasité handsfree, ke kterému mám stejnou výtku jako ke sluchátku – mohlo být hlasitější.

Klepněte pro větší obrázek
Vývod sluchátka

Vyzvánění obstarává hlasitý reproduktor za mřížkou na levém boku. Klasicky postrádá basovou složku a je dokonce ještě plošší, než jsme u mobilních telefonů zvyklí. Reproduktor je k tomu víc než kdy jindy náchylný na zatlumení v kapse nebo prstem ruky.

Způsob vyzvánění je možné rychle měnit pomocí profilů. Těch je v telefonu pět a lze u nich měnit melodie vyzvánění a zvukových upozornění, čas vypršení profilu nevyjímaje. Kromě polyfonních melodií si můžete nechat zahrát i svoji oblíbenou MP3 skladbu.


Nastavení vypršení profilu


Nejdůležitější funkce mobilu probereme v další kapitole. Budeme se věnovat adresáři a zprávám, zjistíme, jaký je kalendář

Témata článku: Nokia, , Nokia 6101, Nokia 6111, Samsung D500, Samsung D500E, Samsung D600E, Siemens CF110, Siemens SL75, Pop design, Test, Dáma, Česká diakritika, Tmavá tapeta, Klasické nastavení, Pan, Barevné téma, Pán, Pravá ruka