Nokia 6111: když pánové závidí dámám (test)

Vyzkoušeli jsme první stylovou vysouvací Nokii prodávanou u nás. Je subtilní, má megapixelový fotoaparát a přehrávač MP3 i vestavěné rádio. Proč ale chybí paměťové karty? Nokia říká, že je to ženský telefon. Umí poplést i duši muže?

Hudební sardinky

Hudební přehrávač je sice jen jednoduchý, ale svůj účel plní bohatě – je třeba vzít v úvahu fakt, že vnitřní paměť dosahuje velikosti 23 MB. To je na samotný telefon dobrá hodnota, ale na plnohodnotný přehrávač MP3 je to neskutečně málo, když paměťové karty vkládat nejdou. Hudební soubory se tak budou za malý moment cítit jako ve vlastním oleji a přehrávač bude tedy jen jakési zpestření, drobný uživatelský doplněk.

  
Přehrávač hudebních souborů • možnosti přehrávání • ekvalizér jde i ručně upravovat

Skladby mohou hrát opakovaně i v náhodném pořadí, dají se tvořit jednoduché seznamy skladeb k poslechu. Vždy se však může vybírat jen z jednoho místa, třeba z Galerie. Zvuk se do uší line z přibalených sluchátek HS-23, protože výstup jde přes Pop-Port. Pro připojení sluchátek vlastních je třeba sáhnout po redukci na 3,5mm jack. Sluchátka hrají jen velmi průměrně, ve středech a výškách. Chválím ale jejich otevřené podání prostoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přiložená sluchátka HS-23

Vestavěné rádio má mono i stereo režim zvuku a stanice vyhledává samo a dobře. Nejsilnější signál je možné uložit a zaplnit až dvacet volných pozic. Rádio přirozeně nejde používat bez připojeného handsfree, kabel sluchátek slouží jako anténa. Během přehrávání hudby nebo aktivního rádia je jejich činnost vidět na aktivním pohotovostním displeji.

 
Rádio • činnost přehrávače na aktivním pohotovostním displeji

Byl tady Photoshop?

Vestavěný fotoaparát má celý jeden megapixel. Hned při začátku testování mě napadlo, jak moc mi bude chybět slot pro paměťové karty. Ale popořadě... Maximální fyzické rozlišení 1 152 × 864 má i tři nižší ekvivalenty, VGA, QVGA a 160 × 120 bodů. Tři kvality nastavení JPEG souborů anebo jediné možné rozlišení 176 × 144 pro 3GP videosoubory.

 
Displej při focení • možnosti nastavení

Telefon se při focení drží vodorovně, tomu se přizpůsobí i orientace nabídky. Tlačítky pro ovládání hlasitosti se operuje s šestinásobným digitálním zoomem, který však pořizuje jen výřezy. Vestavěný blesk je i přes svou malou velikost dostatečně silný. Noční režim trpí přemírou šumu a obraz na displeji se značně zpomalí, u fotomobilů ale nejde o nic zvláštního.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objekt v šeru • s bleskem zblízka • z větší vzdálenosti • noční režim

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zoom tvoří výřezy

Spoušť fotoaparátu je naprosto nevyhovující, přílišné zapuštění brání jejímu pohodlnému používání. Celý čas testování jsem tak používal raději potvrzovací střed navigační klávesy. Snímaná scéna na displeji navíc nekopíruje přesně tu, kterou pak zachytí optika. Je odchýlena mírně doprava a oříznuta. To zhoršuje kompozici u záběrů zblízka.

Klepněte pro větší obrázek
Spoušť fotoaparátu je příliš zapuštěná

Kvalita fotografií nenadchne, Nokia 6111 má sklony k přepalům a expozice neumožňuje kompenzaci, ani bílá se nedá vyvážit. Plochy s podobnými barvami se navíc slévají v jednu jako po aplikování efektu ve Photoshopu a zcela tak mizí detailnost snímku. Proto mi rázem přestal slot pro paměťové karty chybět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky v plném rozlišení

Ještě maličkosti a do boje!

Díky podpoře EDGE ve třídě 10 se wapový obsah prohlíží docela svižně, když budete znát adresu textové verze klasických webových stránek, můžete počítat i s nimi. Česká diakritika nečiní Nokii 6111 obtíže a barevné obrázky už vůbec.

 
Zadávání adresy • s češtinou nejsou problémy

Z wapu nebo z počítače přes Bluetooth si stáhnete hru pro Javu verze 2.0, nebo se dá zabavit i čtyřmi vestavěnými kratochvílemi. Kromě nich jsou tu i užitečné aplikace jako obsáhlý konvertor základních jednotek nebo světové časy. Smysl grafické prezentace telefonu mi zůstal utajen.


Backgammon II • Golf Tour • Rally 3D • Solitaire

 
Převodník jednotek • prezentace Nokie 6111 • světové časy

Nokia 6111 to s cenou 8 870 korun (zdroj Cybex.cz) nebude mít na trhu lehké. Možná sází trochu sobecky na štítek s nápisem výrobce a na uživatele, kteří jsou věrní značce. Konkurenty jsem v podstatě vzpomněl už při popisu designu na začátku. Za pět stovek navíc se dá pořídit Samsung D500E s lepší konstrukcí a podstatně kvalitnějším displejem. Siemens SL75 bude patřit movitějším a ještě na něj budeme muset chvíli počkat.

Největší vadou na kráse první stylové vysouvací Nokie u nás je chybějící slot pro paměťové karty a nepříliš kvalitní fotoaparát. A že je jen pro dámy? Podle reklamního spotu výrobce snad, ale rozum zavelí i mužům a ostudu si rozhodně neudělají – podle pravidel redakční srovnávací metodiky máme Nokii 6111 v katalogu s 82 % a s hodnocením „výborný“.

Podrobné parametry Nokie 6111 najdete v katalogu mobilů; and also in mobile phone catalogue for English speaking users


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Nokia, , Nokia 6101, Nokia 6111, Samsung D500, Samsung D500E, Samsung D600E, Siemens CF110, Siemens SL75, Pan, Barevné téma, Pop design, Klasické nastavení, Tmavá tapeta, Dáma, Pán, Test, Pravá ruka, Česká diakritika