Nokia 6131: silně návykové véčko (velký test)

Nokia připravila povedený telefon, který zaujme svým šarmem, výbavou, ale také přiměřenou cenou. Černostříbrné véčko má dva špičkové barevné displeje, automatické otevírání, megapixelový fotoaparát, rádio, MP3 přehrávač, slot pro paměťové karty, Bluetooth, EDGE a propracovanou nabídku. Za sedm tisíc to jde, nemyslíte?

Displej: i malý kašpárek zahraje velké divadlo

Telefon je vybaven dvěma velmi kvalitními displeji. Vnitřní vás ohromí jemným rozlišením 240 × 320 bodů na ploše o velikosti 34 × 44 mm a barevnou škálou, která zahrnuje 16 miliónů odstínů. Jedná se samozřejmě o aktivní TFT displej.

Kupodivu se nešetřilo ani na vnějším displeji. Ten nabízí rozlišení 128 × 160 bodů při velikosti 21 × 27 mm, což zaručuje velmi detailní podívanou. Displej je rovněž aktivní TFT a dokáže zobrazit 262 tisíc barevných odstínů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displeje jsou oba prvotřídní

Výrobce musím pochválit za příkladné využití vnějšího displeje. U jiných véček bývá často vnější displej pouze ozdobou specifikací, ale praktické využití vázne, Nokia 6131 však využívá jeho potenciálu naplno. Displej je pohodlně čitelný i po zhasnutí displeje, neunikne vám žádný zmeškaný hovor nebo zpráva. V pohotovostním stavu uvidíte čas, název operátora, název profilu, informace o buňce, řádek stavových ikon a ukazatele stavu signálu a baterie. Při přehrávání hudby uvidíte název přehrávané skladby, při vyzvánění přes celou plochu fotografii volajícího, pokud ji máte ke kontaktu přiřazenou, a samozřejmě jeho jméno nebo číslo. Na pozadí si můžete umístit libovolný obrázek.

 
Vnější displej v photovostním režimu • nevhodná tapeta znesnadní čtení informací • pomocí malého displeje a vypínacího tlačítka můžete zvolit vyzváněcí profil 


MP3 přehrávač hraje na pozadí • nastavujeme hlasitost • Jitulka volá... • ...a já to nevzal

Jediné, co by stálo za vylepšení, je úsporný režim, který se aktivuje přibližně po minutě nečinnosti. Na displeji se ukazují jen digitální hodiny, případně ikonky symbolizující zmeškané události, ale ocenil bych ale větší písmo a velikost ikon. Displej se v tu chvíli sice chová jako černobílý a je perfektně čitelný i bez podsvícení, ale je nutné se na něj dívat zblízka, aby bylo možné malé písmo přečíst.

Klávesnice a výdrž: radost a zlost

Véčkové konstrukce využívá Nokia 6131 příkladně. Na horním dílu nabídne rozměrný displej, na spodním velkou klávesnici s rozměrnými tlačítky.

Uspořádání je klasické. Čtyřsměrnou navigační klávesu s potvrzovacím středem obklopuje čtveřice funkčních tlačítek – dvě kontextová, zelené a červené. Navigační klávesa se povedla. Její ozdobný chromový rámeček vystupuje nad okolní povrch a snadno jej proto palcem zacílíte a bezpečně stisknete. Stejně tak vystouplý oválek středu máte dokonale pod kontrolou. Páry funkčních tlačítek sice nejsou hmatově rozděleny, ale je jim věnováno dostatek prostoru a ovládání to nijak nekomplikuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnice má velká tlačítka a dobře se na ní píše

Numerická část klávesnice je tvořena velkými tlačítky s mírným plastickým vystoupením. Stisk je jemný, jistý, nemám výtek. Popisky kláves jsou bíle podsvíceny, intenzita světla je optimální.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení je dostatečné a rovnoměrné

Od pochvaly ke kritice. Tu si zaslouží chabá výdrž telefonu. Pokud jej nebudete vypínat na noc, vyžádá si nabíjení každý druhý den. Přitom v mém případě nebyla zátěž nijak extrémní. Cca 15 minut hovoru denně, sem tam zpráva, návštěva internetu a půlhodinka poslechu hudby, zapnuté Bluetooth a dvakrát denně synchronizace.

Klepněte pro větší obrázek 
Baterie, která toho moc nevydrží

Prostředí a ovládání: k obrazu svému

Prostředí telefonu je úplně stejné, jako u vysouvacího modelu 6280, který má shodný displej a rovněž využívá poslední generace platformy Series 40. Ušetřím si proto práci a některé pasáže zkopíruji z megarecenze Nokie 6280.

Hlavní displej může mít několik podob. Nejzajímavější je s tzv. aktivním pohotovostním režimem, kdy jsou na displeji zobrazeny ikony zkratek k oblíbeným funkcím, hudební funkce, blížící se události v kalendáři a poznámky. Stiskem vertikálních směrů navigační klávesy (lze nastavit i jinak) můžete v zobrazených položkých rolovat a rychle se tak dostat k oblíbeným funkcím, k MP3 přehrávači, rádiu nebo do kalendáře.

Pruh ikon ze zkratkami je plně nastavitelný, vyberete si funkce podle svých potřeb. Své oblíbené funkce můžete shromáždit také do tradiční nabídky „Jdi na“ nebo jednotlivým směrům navigační klávesy a kontextovým klávesám pod displejem. Aby toho nebylo málo, je Nokia 6131 vybavena i systémem rozpoznávání hlasu a tak můžete funkce volit vyslovením hlasového příkazu, aniž byste předtím museli nahrávat tzv. jmenovky jednotlivých funkcí. Telefon začne naslouchat vašim příkazům po delším stisku spodního tlačítka na levé straně.

Tip: klikněte na obrázek displeje a uvidíte jej větší

   
Uživatelská nabídka Jdi na • aktivní pohotovostní režim • jakmile do něj vstoupíte, zešedne • změna barvy písma 

Ale zpět k zobrazení na hlavním displeji. Aktivní pohotovostní režim je praktický, ale má jednu zásadní vadu. Aby bylo písmo čitelné na jakémkoli pozadí, je bíle orámováno, což znesnadňuje jeho čitelnost. Přitom je možné barvu písma nastavit a orámování by proto nebylo ani nutné. Narozdíl od Marka Lutonského jsem si na zobrazení nakonec zvykl a nechal funkci zapnutou.

Pokud se vám aktivní pohotovostní režim nezalíbí, můžete zůstat u klasického zobrazení s hodinami, názvem operátora, profilu a řádkem stavových ikon. Ve spodním řádku jsou zobrazeny názvy funkcí kontextových kláves. Jako zpestření si můžete nechat zobrazit uprostřed displeje kříž s ikonami funkcí přiřazených jednotlivým směrům navigační klávesy. Samozřejmostí je možnost nastavení tapety nebo změna vzhledu celé nabídky prostřednictvím grafických témat. Těch je v telefonu k dispozici připraveno sedm, další si můžete stáhnou přímo z telefonu.


Na displeji může být zaké kříž funkcí přiřazených hlavnímu tlačítku • anebo pouze tapeta

Vítaná je možnost nastavení velikosti písma v telefonu. V adresáři lze volit jen mezi dvěma možnostmi, ve zprávách a v internetovém prohlížeči ze tří. Největší písmo je už opravdu velmi zřetelné, s nejmenším se na displej snadno vejde celá textovka.

 
Ukázka různých grafických témat nabídky

Jak je vidět, telefon si můžete dokonale přizpůsobit svým potřebám. A vrhnout se můžete i do úprav struktury hlavní nabídky. Ta může být uspořádaná čtyřmi způsoby: jako seznam, tabulka, tabulka s popisky nebo jako horizontální záložky. Jestli vám půjde o co největší využití prostoru, zvolíte asi tabulku bez popisků, se kterou se na displej vejde dvanáct ikon. Ty lze následně – stejně jako u ostatních typů zobrazení – přeskládat. Ikonky v nabídce jsou velmi dobře prokreslené, ale před jejich animací se ztratí detaily a vyhlazení. Nelze si toho nevšimnout a kazí dojem jinak vydařené grafiky.

   
Čtyři možnosti zobrazení hlavní nabídky

Musím ještě pochválit rychlost telefonu. Reakce jsou okamžité. A ještě jedna zajímavost – telefon lze zapnout bez vložené SIM karty, přičemž jsou dostupné všechny funkce, které se bez SIM karty obejdou. Například také MP3 přehrávač.


Ve třetí kapitole: telefonování, adresář, zprávy

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6131, Nokia 6280, Přiměřená cena, Solidní telefon, Solidní výbava, Největší hlasitost, Shodný displej, Síl, Horní tlačítko, Velký, Dobrá výbava, Hudební nadšenec, Seznam her, Největší využití, Test, Pohodlné řešení, Nokia audio, Chvála, Slabá výdrž baterie, Poslední pokus, Lesklá plocha, Návyk,