Nokia 6131: silně návykové véčko (velký test)

Nokia připravila povedený telefon, který zaujme svým šarmem, výbavou, ale také přiměřenou cenou. Černostříbrné véčko má dva špičkové barevné displeje, automatické otevírání, megapixelový fotoaparát, rádio, MP3 přehrávač, slot pro paměťové karty, Bluetooth, EDGE a propracovanou nabídku. Za sedm tisíc to jde, nemyslíte?

Organizace času a kancelář: chvála velkému displeji

Budík je opakovaný, můžete nastavit dny, ve kterých se ozve, a dokonce zvolit prodlevu opakovaného buzení. To je interval „pro dospání“. Budík se může projevit klasickým pípáním, nebo libovolným zvukem z paměti, s připojenými sluchátky lze zapnout i rádio.

 Nastavení budíku

Kalendáři velmi prospělo zvětšení displeje a vyšší rozlišení. Nejednou tak nad sebou může být měsíční zobrazení a pod ním prostor pro přehled denních událostí. Nad to hlavní displej kalendáře ukazuje ještě měsíc, týden, dny v týdnu… vejde se tam toho opravdu hodně. Podobně se chová i týdenní pohled: nahoře jsou pruhy jednotlivých dnů s hodinami, pod tím denní přehled.

  
Měsíční pohled na kalendář • týdenní pohled • denní pohled • detail události

Kalendář nabídne zadání pěti typů událostí: jednání, volat, narozeniny, poznámka a upomínka. Poslední jmenovaný typ je určen pro rychlé zadání něčeho, co chcete připomenout. U jiných telefonů je to často nutné řešit zbytečně komplikovaným „jednáním“. U něj jsou u Nokie 6131 k dispozici tyto údaje: předmět, místo, datum a čas začátku, datum a čas konce, datum a čas upozornění, typ upozornění, opakování (nikdy, denně, týdně, každé dva týdny, měsíčně, ročně). Bohužel chybí poznámka, která se tedy ani nesynchronizuje. To může u schůzek plánovaných v Outlooku, které jsou doplněny komentářem, vadit. Místo schůzky se při synchronizaci do telefonu přenese.

 Úprava události

Seznam úkolů je velmi jednoduchý. Dá se přidat jen předmět, priorita, termín a typ upozornění. Hotové úkoly lze odškrtnout, v seznamu se položky mohou řadit podle abecedy nebo termínů splnění. Úkoly je možné snadno přesunout do kalendáře.

Hodit se mohou textové poznámky, hlavně kvůli tomu, že se synchronizují s počítačem a do telefonu se takhle dají snadno dostat delší texty. Nokia ale tentokrát nedotáhla do konce nastavení velikosti písma. Zrovna tady by se určitě hodily tři možnosti jako u textových zpráv. Stejnou připomínku můžeme vznést i k písmu v úkolech.

Diktafon umožňuje nahrát pětiminutovou nahrávku. Je to trochu překvapující, u modelu 6280 byla délka omezena pouze dostupnou pamětí. Můžete si vybrat, jestli bude data ukládat do vnitřní paměti, nebo na kartu. Nokia používá formát AMR, minuta nahrávky zabere v paměti přibližně 100 kB. Je trochu škoda, že horní tlačítko na levém boku, které by se hodilo pro tuto funkce, blokuje Push to talk.

V nabídce najdeme také odpočítávací měřič (minutku), stopky pro měření času kol nebo mezičasu, v javových aplikací je ještě konvertor jednotek a měn, světový čas a kalkulačka. Ta je mimochodem velmi propracovaná, kromě běžných matematických operací zvládne i mocniny, odmocniny, převrácenou hodnotu, goniometrické funkce, pracuje s číslem pí a má paměťové funkce. Běžnou prioritu operátorů ale ignoruje. Dále je tu aplikace Sensor pro textovou komunikaci přes Bluetooth.

 
Převodník • světový čas • chytrá a přesto hloupá kalkulačka

Hudba a multimédia: jen jednoduše

I když lze přehrávat skladby jen tak uložené do paměti nebo spíš na paměťovou kartu (v přehrávači vyberete složku), výhodnější je pro přenos hudebních souborů do telefonu využít program Nokia Audio Manager, součást PC Suite. V něm lze vytvářet playlisty a hudbu – ideálně přes USB kabel – rovnou přenášet do mobilu. Pokud však máte větší hudební knihovnu čítající několik tisíc skladeb, práce v Nokia Audio Manageru se stane utrpením s věčným čekáním.

Přehrávač souborů MP3 nebo AAC(+) v telefonu je velmi jednoduchý. Všechno se ovládá třemi tlačítky: start/stop, přetáčení v rámci skladby i přechod mezi skladbami. Přehrávač lze minimalizovat, na aktivním pohotovostním displeji se v případě správného nastavení zobrazuje aktuálně přehrávaná skladba. Odsud lze také rychle přejít na další skladbu nebo dokonce i přetáčet. V nabídce je také volba pro opakování nebo náhodné přeskakování mezi skladbami. Při zavřeném telefonu jste o přehrávané skladbě a interpretovi informováni na vnějším displeji.

 
Přehrávač hudby • seznam skladeb v playlistu

Sluchátka se připojují k Pop-portu. Dostanete je samozřejmě spolu s telefonem a jedná se o pecky s tradiční kvalitou. Není to tedy žádný zázrak a hudební nadšenec si raději dokoupí redukci na standardní konektor, do kterého připojí svá sluchátka. Takto jsem poslech vyzkoušel se sluchátky Sennheiser HD212 Pro a byl jsem naprosto spokojen. K drobnému vyladění zvukových vlastností lze použít ekvalizér.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka dodávaná k telefonu

Sluchátka jsou vybavena mikrofonem, tlačítkem pro příjem hovoru/přeskočení o skladbu dále a dvojicí menších kláves pro regulaci hlasitosti.

Poznámka: pokud se rozhodnete pro nákup sluchátkové redukce v rámci sady Nokia Music Pack narazíte na problém. V sadě se dodává paměťová karta typu MMC, kdežto v Nokii 6131 se používá microSD. Redukci je proto nutné koupit samostatně.

Pro přehrávání videa je v Nokii určena aplikace Přehrávač médií. Kromě videosouborů podporuje i streamovaný přenos. Vyzkoušeli jsme převést film do formátu MPEG4.3GP. Dal se plynule přehrávat přes celý displej, vadí ale popisky Zpět a Pozastav., které nelze nijak odstranit. Video není možné ani přetáčet, je to proto jen nouzové řešení.

Nejen na multimediální data je v telefonu k dispozici 10 MB paměti. Tu lze rozšířit paměťovými kartami typu microSD, které lze vyměňovat i bez vypnutí telefonu. Musíte ovšem sejmout zadní kryt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uložení paměťové karty - je nutné sundat zadní kryt

 
Správce paměti

Pokud se vám poslech hudby z paměti omrzí, můžete si pustit rádio. Umožňuje uložit dvacet oblíbených stanic, ale jinak nic zvláštního nepřináší. Ani funkci RDS.

Rádio


V předposlední kapitole: fotoaparát, zábava, internet, závěr

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6131, Nokia 6280, Shodný displej, Test, Pohodlné řešení, Návyk, Dobrá výbava, Největší využití, Solidní výbava, Dostatečná výbava, Síl, Hudební nadšenec, Seznam her, Lesklá plocha, Nokia audio, Největší hlasitost, Osvědčená kvalita, Přiměřená cena, Solidní telefon, Horní tlačítko, Slabá výdrž baterie, Velký,