Nokia 6151: chudší sestra 6233 (test)

Nokia 6151 je v současné době nejlevnější telefon v nabídce finského výrobce s podporou sítí třetí generace. Má poměrně elegantní konzervativní vzhled podobný modelu 6233 a disponuje slušnou funkční výbavou. Je to tak další telefon od Nokie určený především pro práci.

Zábava: hudební přehrávač i FM rádio

Funkce pro zábavu zastupuje zejména hudební přehrávač. Poradí si s formáty MP3, WMA a AAC(+) a umí je přehrávat opakovaně i v náhodném pořadí. Vzhledem k tomu, že tvorba playlistů není možná, je vhodné soubory třídit do složek a poté zvolit, z které složky se bude hudba přehrávat. K dispozici je i ekvalizér s několika přednastavenými křivkami i možností tvorby křivky vlastní. Přehrávač umí samozřejmě hrát na pozadí, do hlasitého reproduktoru i do standardně přibalených sluchátek. Jejich kvalita je pro běžný poslech dostatečná. V uchu dobře drží a na krk si je pověsíte pomocí válečku, který spojuje oba kabely. Sluchátka obsahují malou krabičku s mikrofonem a tlačítkem pro příjem hovoru. Takže je lze využít i jako handsfree. K telefonu se připojují klasicky přes Pop-port.

  
Hudební přehrávač a jeho nastavení • výpis skladeb • ekvalizér

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka standardně přikládaná k telefonu

Pokud vás soubory MP3 omrzí, můžete si naladit rádio. Stanici si lze vyhledat automaticky nebo přímým zadáním frekvence. Do paměti je možné uložit a pojmenovat až dvacet stanic. Rádio hraje i přes hlasitý reproduktor ale vždy jen s připojenými sluchátky, která slouží jako anténa. Funkci Visual Radio u nás bohužel nevyužijete.

 
Hlavní displej rádia a jeho nastavení • seznam stanic • rádio hraje na pozadí

Kromě hudebního přehrávače najdete v telefonu i přehrávač médií, který slouží pro přehrávání videoklipů ve formátu 3GP a MP4. Videoklip lze roztáhnout na celý displej, na displeji ale neustále uvidíte popisky tlačítek Pozastavit a Zpět, které ve videozáznamu překážejí a nejde je nijak odstranit. Vzhledem k nízkému rozlišení displeje není stejně telefon na přehrávání videa vhodný.

 Přehrávání videa přes celý displej

Pro chvíle nudy je připravena i trojice her. Jedná se o golf, trojrozměrnou automobilovou rally a legendárního hada ve svém třetím pokračování. Java je v telefonu ve verzi 2.0 a podle aplikace jBenchmark dosahuje velmi dobrých výkonů. Další hry tak nebude problém doinstalovat. Můžete je přijmout i přes Bluetooth nebo infraport.

 
Ukázka vestavěných her

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:   5690 bodů
  • jBenchmark 2.0:     408 bodů

Data: hlavním tahákem je UMTS

Nokia 6151 je první Nokií střední třídy s podporou sítí třetí generace. Při adekvátním pokrytí tak můžete data stahovat rychlostí až 384 kb/s. Dostupnost této sítě je indikována na pohotovostním displeji malým nápisem 3G. Více ale asi využijete pomalejších technologií EDGE a GPRS, obě v třídě 10, které u nás mají větší pokrytí. Pro spojení s blízkým okolím je v telefonu připraveno Bluetooth 2.0, infraport a systémový konektor Pop-Port. Datový kabel ale bohužel není součástí základního balení.


Nabídka wapového prohlížeče • záložky

Wapový prohlížeč je rychlý a přehledný. I zde si můžete nastavit velikost písma, přičemž u nejmenší velikosti se na displej vejde až devět řádků textu. Kromě nastavení domovské stránky lze adresu zadat i přímo nebo pomocí záložek. Prohlížeč si poradí i s jednoduchými textovými internetovými stránkami. Se zobrazením češtiny nejsou problémy. Na malém displeji ale není brouzdání po internetu zrovna nejpohodlnější.

Raději si připlaťte

Nokia 6151 je velmi solidně vybavený telefon střední třídy, jehož hlavní výhodou je podpora sítí třetí generace. Tento telefon se již objevil na pultech českých obchodů. Jelikož se jedná o novinku, prodává se za velmi nadsazenou cenu okolo sedmi a půl tisíce korun. Proto bych doporučoval připlatit si a pořídit si vyšší model 6233, který nabízí luxusnější vzhled, podstatně kvalitnější displej i fotoaparát a e-mailový prohlížeč. Za necelých sedm set korun se to jistě vyplatí. Jen zvažte zmenšení telefonního seznamu o polovinu.

Dalším velkým konkurentem nové Nokie je Sony Ericsson K610i, který seženete ještě o pár stovek levněji. Jeho výhodou je plnohodnotná podpora videohovorů, e-mailový prohlížeč, kvalitnější displej a dvoumegapixelový fotoaparát. Chybí mu ovšem EDGE, infraport a FM rádio.

Plusy a mínusy

+ podpora UMTS
+ pohodlná klávesnice
+ provoz bez SIM karty

- displej s podprůměrným rozlišením
- nepodporuje videohovory
- chybí e-mailový prohlížeč


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Nokia, , Nokia 6151, Nokia 6233, Sony Ericsson K610i, Nejmenší velikost, Test, Čtyřnásobný zoom, Plnohodnotná podpora, Sestra, Třetí pokračování, Úctyhodný výkon, Malé tlačítko, Velký konkurent