Nokia 6170: delší zkušenosti s novým kovovým véčkem

Nokia 6170 je originální véčkový telefon postavený na osvědčeném základu Series 40. Od záplavy asijských konkurentů se odlišuje svým osobitým designem, který podtrhují kovové kryty. A jak si tento solidně vybavený mobil vede v praxi?
Kapitoly článku

Na displeji nic nového

V nabídce telefonu není oproti ostatním Nokiím series 40 v podstatě nic moc nového, jen je přizpůsobena většímu displeji. Osobně preferuji maticové nabídky, takže jsem nevyužil možnosti přepnutí do řádkové, která je však také docela přehledná a kromě obrázků jsou rovnou zobrazeny všechny popisky. Smířit se musíme s velmi strohou grafikou v šedém nádechu. Vybrat si můžete z osmi barevných sestav, ale šedivý základ zůstane nezměněn.

 
Maticová a řádková hlavní nabídka

V telefonu bylo připraveno několik obrázků a animovaných spořičů na oba displeje, ale trochu mě zarazilo, že Nokia zvolila poměrně tmavé snímky. Sama přece nejlíp musí vědět, že v pohotovostním režimu je na displeji pouze černé písmo bez možnosti změny a na tmavém pozadí se stává nečitelným. Takže jsem ani nevyužil přednastavených sad, které změní tapetu a spořič obou displejů, barevné schéma nabídky i vyzváněcí melodie zároveň.

 
Různé barevné tapety • písmo bohužel zůstává pořád stejné a na tmavším obrázku není čitelné

Na vnějším displeji se zobrazuje stav baterie a signálu tradičně po stranách, na vnitřním pouze v horním stavovém řádku a poměrně nenápadně.

V hlavní nabídce trochu vadí ikona přístupu k funkci Stiskni a mluv, která je zde poněkud navíc a pro poslední ikonu wapu musíte rolovat dolů. Nokia je zřejmě na implementaci technologie Push to talk velmi hrdá, protože ji kromě speciálního bočního tlačítka a položky v hlavní nabídce vyčlenila i jeden ze směrů navigační klávesy, konkrétně ten pravý, jinak určený pro vstup do kalendáře. Bohužel jsou funkce jednotlivých směrů nastaveny pevně a nelze je změnit. Ostatní jsou však praktické. Nahoře je fotoaparát, vlevo začnete psát textovku a dolů sklouznete do adresáře. Oceňuji rychlost telefonu, vždy reaguje bez sebemenšího zaváhání.

Ocenil jsem možnost zrychlené volby funkcí, která se skrývá pod levým kontextovým tlačítkem, označeným „Jdi na“. Zde se na prvním místě usadil kalendář a na neduh pravého směru navigační klávesy se snáze zapomnělo.

Telefonujeme a píšeme zprávy

Při telefonování jsem měl trochu problém telefon správně přiložit k uchu, štěrbina sluchátka je docela malá a pokud se netrefíte přímo naproti sluchovodu, zvuk se vám bude zdát příliš slabý. Jinak je reprodukce kvalitní a čistá. Zvuk byl velice dobrý i s připojenou bondovkou, která je standardně v balení. V autě jsem vyzkoušel také hlasovou volbu a telefon reagoval bez sebemenšího zaváhání.

Pokud si zvolíte aktivaci příjmu hovorů rozevřením telefonu, nebudete ochuzeni o možnost zrušení hovoru, telefon příjem provede s malou prodlevou, během které můžete stisknout červené tlačítko. Během této prodlevy však telefon stále zvoní a pokud jste zvyklí hned po otevření telefon automaticky přiložit k uchu, budete stejně jako já vždy na čas ohlušeni.

S dodávaným softwarem PC Suite jsem se bez sebemenšího problému připojil přes infraport k počítači a jal se synchronizovat kontakty. Musel jsem se však následně smířit s tím, že budou v telefonu seřazeny podle křestního jména, což mi značně vadilo. Jinak v podstatě nemám, co bych adresáři vytkl.

  
Telefonní seznam • typy čísel, které lze uložit • detail vybraného jména

Vyzvánění telefonu je kvalitní, ale obehraným melodiím Nokie jsem nepřišel na chuť a vybavil jsem se vlastními. Byl jsem velice mile překvapen kvalitou reprodukce. Hlasitost je dostatečná. I na vnějším displeji se při vyzvánění zobrazuje fotografie volajícího, bohužel však pouze v malé výseči, takže jsem většinou podle tohoto obrázku nakonec stejně nepoznal, kdo mi volá.

Při psaní zpráv teprve pořádně doceníte kvalit klávesnice. Při psaní mi přišlo vhod rychlé vkládání smajlíků po stisku hvězdičky. Vadilo mi ale, že jsem se k funkci nedostal při zapnutém slovníku T9. V tom případě sloužila hvězdička k výměně slov a ke smajlíkům se dá dostat pouze přes nabídku.


Textová zpráva psaná malým a větším písmem

Po několika napsaných zprávách jsem si vypnul zasíláni doručenek. Doručenka se totiž po krátkém zobrazení skryje, ale na displeji zůstane symbol obálky indikující zmeškanou zprávu. Pak musíte do doručených zpráv a zbytečně složitě doručenku odstranit.


Editor multimediálních zpráv • obrázky ukáže až náhled

Do telefonu jsem si nasměroval kopie svých e-mailů. Jednoduchý klient bohužel nepodporuje práci s přílohami. Pouze textovou přílohu dokáže přilepit k běžnému textu e-mailu. Většinou pak ale dojde ke konfliktu kódování a znaky s diakritikou se nezobrazí správně. Stahují se rovnou celé e-maily, ocenil bych možnost stažení pouze hlaviček.


Základní nabídka e-mailového prohlížeče • píšeme novou zprávu

Co jiného dělat s mobilem

Kalendář jsem příliš nepoužíval, jen občas jsem si zaznamenal nějaké připomenutí. Trochu mi pak vadilo, že nebylo možné změnit zvuk alarmu. Ten sice nabírá na intenzitě velmi pozvolna, ale je velmi dráždivý. Nabídka kalendáře i úkolovníku je velmi rozmanitá a propracovaná a nenarazil jsem na žádné podstatné nedostatky.


Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář 

Fotoaparát jsem požíval téměř denně, když jsem si v restauraci fotil jídelníček na další den. O kvalitách fotoaparátu vypovídá fakt, že jsem vždy věděl, co bude dobrého. I s VGA fotoaparátem byl běžný text pohodlně čitelný. Příjemně překvapen jsem byl i kvalitou běžných fotografií z exteriéru. Jednoznačně patří k těm lepším, které lze mezi VGA konkurencí spatřit. Také jsem ocenil umístění objektivu, nikdy se mi nestalo, že bych si ho zakryl při fotografování prstem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát a ukázkové fotografie

Ostatní funkce zůstaly u tohoto telefonu z mé strany nevyužity, takže se o nich nebudu zmiňovat. Akorát bych opakoval, co již bylo napsáno v recenzi.

Koupit, nekoupit?

Nokia 6170 staví na pevných základech propracované funkční základny řady Series 40. Zajišťuje pohodlnou práci s adresářem, zprávami, organizačními funkcemi, má mnoho doplňků a je navíc velmi rychlá. Velký vnitřní displej je velmi kvalitní a potěší, že barev nebyl ušetřen ani ten vnější.

Po stránce designu a konstrukce se dá vytknout jen málo. Kritiku si zaslouží především kloub prokazující vůli, a proto ho doporučuji před koupí řádně prověřit. Je možné, že to byla vada pouze mého kusu, protože u modelu, podle kterého jsme psali recenzi, bylo všechno v pořádku Kovové kryty působí velmi luxusně a stylově, klávesnice je špičková. Další výtku směřuji jen k málo využitým bočním tlačítkům a všudypřítomnosti aktivace funkce Stiskni a mluv.

V nabídce se hledají chyby jen těžko, většinou se jedná jen o drobnosti. Za jediný podstatný nedostatek považuji absenci technologie Bluetooth, která by u mobilu za cenu kolem deseti tisíc korun neměla chybět. Pochvala naopak míří k podpoře EDGE. V nabídce telefonu bych uvítal také například rádio nebo MP3 přehrávač, ale to už jsou nadstandardní doplňky, které lze odpustit.

Pokud vás telefon zaujal, přečtěte si jeho podrobnou recenzi

Témata článku: Nokia, Nokia 6170, DEL, Typ datového, Nov, Zkušenost, Pevný základ, Předchozí krok, Rychlé vkládání, Jídelníček, Kovo