Nokia 6170: kovové véčko nové generace (test)

Druhé véčko značky Nokia opět vypadá jinak než je v mobilním kraji zvykem. Má elegantní kovové kryty a podle prvních reakcí se opravdu povedlo. Nokia po letech konečně vyrobila velký displej a nebrání se ani novým technologiím – model 6170 nabízí push to talk.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Nokia se telefonům s véčkovou konstrukcí velmi dlouho bránila. Nastupujícímu trendu však nemohla odolat věčně a v současné době už známe tři véčka s finskou značkou.

První model 7200 byl hodně netradiční telefon s textilními kryty. Prodává se už několik měsíců, jde o standardní mobil řady Series 40. Nokia tvrdí, že s ním má úspěch, a sám vím, že ženám, kterým je telefon určen v prvé řadě, se líbí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7200 

Tato recenze se týká dalšího véčka v pořadí, modelu 6170, který byl představen v červnu. Nokia v něm použila větší displej, inovované grafické prostředí, je zde řada dalších nových prvků a funkcí. Je to opět stylový, ale zároveň poměrně konzervativní telefon; propagují jej zejména kovové kryty. Předpokládaná cena je však nižší než u Nokie 7200.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6170

Třetím véčkem, o kterém v současnosti víme, je zářijová novinka Nokia 7270. Vychází z úplně stejného konceptu jako testovaný telefon, přidává k němu ale trochu víc extravagance a pár nových funkcí – například rádio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7270

Testovaná Nokia 6170 se začne prodávat přibližně v listopadu. Nokia oznámila, že cena se bude pohybovat kolem 250 eur, a to vzhledem k podmínkám na českém trhu odhaduji na devět až deset tisíc korun. Protože do začátku prodeje je ještě trochu daleko, je jasné, že nemáme v ruce finální vzorek. Až na pár detailů ale naprosto skvěle funguje, takže jsme s vydáním článku neváhali.

Obrázky telefonu, nafocené pro tento článek, jsme poskládali také do přehledné fotogalerie. Otevře se v novém okně klepnutím na následující odkaz:

Evropské véčko

Do slovníku se nám dostal nový termín: evropské véčko. U telefonů Nokie, Motoroly nebo Siemensu je totiž na první pohled vidět jiný přístup než u asijských výrobců. Evropská véčka nejsou tak prvoplánově atraktivní, výrobci si hrají s designem, experimentují a nebojí se nezvyklých prvků; nejedou zkrátka v jednom stále stejném a zažitém stylu, který se možná pomalu začíná přejídat. Osobně je mi tento přístup sympatický, i když na druhou stranu úspěch asijských značek v Evropě ukazuje, že i ony našly volné místo na trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Toto véčko není z Asie 

Nokia 6170 je velmi hezký telefon. Dobrá, nebudu paušalizovat – je to hezký mobil podle mého názoru a reakcí z mého okolí. Designéři podobně jako u Motoroly Razr V3, o které jsem psal před týdnem, vsadili na čistý vzhled, nenarušený téměř žádnými ozdobnými ornamenty. Telefon má tvar kvádru s mírně sraženými hranami, čelní i zadní plocha je dokonale rovná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design je velmi střídmý, pro někoho možná až nudný

Jestli se vám zdá, že materiál pokrývající tyto plochy vypadá jako plech, jste na správné cestě. Kryt jsou opravdu kovové, nedají se vyměňovat a zdobí je jemné, snad vyleptané tečky. S okem téměř u telefonu potom zjistíte, že velikost těchto teček se směrem k okrajům zmenšuje – milý detail. Na čelním krytu je potom velmi nenápadně vyrytý název Nokia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail kovového krytu zdobeného tečkami • logo Nokie téměř není vidět

Telefon nesmí vrzat

Při srovnání rozměrů Nokie 6170 zjistíme, že máme před sebou mobil střední velikosti (88 × 46 × 22 mm). Je také pořádně těžký, 121 gramů je dnes už nadprůměrná hmotnost. Žádnou kapsu ale samozřejmě neutrhne a pocit, že něco držíte v ruce, není někdy k zahození. Vyšší hmotnost má ještě jednu výhodu: přestože jde o hodně dlouhé véčko s tlustým displejem, při rozevření se nepřeváží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I když jde o dlouhé a tlusté véčko, nepřeváží se

Vzhledem k prvnímu véčku 7200 Nokia podstatně vylepšila konstrukci. Zatímco starší telefon vrzal, jen jste se na něj škaredě podívali, novinka 6170 je velmi pevná. Také otvírání je tiché, kloub nemá velkou vůli.

Čtyři tečky v levém spodním rohu čelní plochy za sebou ukrývají hlasitý reproduktor. Telefon jím zvoní, používá se také pro hlasité handsfree. Rádio v tomto modelu bohužel chybí. Objektiv vestavěného fotoaparátu je umístěn trochu nesouměrně, což na mně nepůsobí dobře. Kdyby byl trošku výš a trošku vpravo, přesně by zapadl do pravoúhlé kompozice vzhledem k ostatním prvkům.

Klepněte pro větší obrázek Vyvrtali otvor a dali do něj objektiv

Malý displej s barevnou animovanou tapetou

Malý čelní displej má rozměry 26 × 20 milimetrů a je barevný. Zobrazí čtyři tisíce odstínů, používá ale pasivní technologii, takže jeho vlastnosti nejsou tak dobré jako například u vnitřního displeje. Ukazují se na něm standardní údaje o hovorech a zprávách, stisknutím vypínače se objeví seznam vyzváněcích profilů. Ty lze také bez otvírání telefonu rychle změnit, tím ale interaktivní vlastnosti, pro které stačí malý displej, končí. Zbylé funkce jsou jen informační.

Fotogalerie „U malého displeje“


Pohotovost – s aktivovaným profilem Tichý • nědo volá • zmeškaný hovor


Volba vyzváněcích profilů • tento obrázkek se objeví, když telefon otevřete • přijatá zpráva

 
Tři různé barevné tapety na malém displeji

 Na malém displeji může být i fotografie

V nastavení telefonu je malému displeji věnovaná samostatná nabídka s několika položkami. Můžete mu nastavit barevnou tapetu, třeba klidně animovaný GIF (animace se za chvíli vypnula, zde ale může jít o vlastnost testovaného kusu). Po určité nastavené době se ukáže spořič, opět buď obrázek nebo animace. Když to vydržíte ještě déle, objeví se digitální hodiny. Nastavit lze také barevnost symbolů znázorňující stav baterie a signálu. Do bílé barvy je ale nedostanete, takže na tmavých tapetách je zobrazení – stejně jako text – nezřetelné.


Nastavení grafiky velkého a malého displeje

Nokia nemá žádnou kontrolku, která by upozorňovala na zmeškaný hovor nebo příchozí zprávu. Tyto informace se ukazují jen na displeji. Dají se na něm ale rozeznat i po zhasnutí podsvětlení – chvíli zde zůstanou jako text, později se změní na ikonu.


V druhé kapitole dokončím popis vnějších prvků telefonu, většina textu ale bude patřit opravdu velkému displeji a klávesnici

Témata článku: Nokia, , , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Nokia 6170, Nokia 7200, Nokia 7270, Siemens SL65, Test, Samostatná nabídka, Dlouhá zpráva, Čistý vzhled, Zářijová novinka, Kovo, Hezký telefon, Nov, Oblíbená značka, Generace, Rychlý stisk, Tradiční rozložení, Nastavení grafiky, Gen, Nastupující trend,