Nokia 6220: nejlepší z celé série (test)

Co nevidět se na trhu objeví nový mobil Nokie postavený na osvědčené platformě Series 40. Svou výbavou však všechny předchozí modely hravě překonává. Jedním z důvodů je velká paměť, video nebo také bezkonkurenční rychlost dat.

Již delší dobu se na stránkách MobilManie setkáváte s telefony z platformy Series 40. K dnešnímu dni jich je už celkem požehnaně – rovných sedm, přičemž osmý model na sebe nenechá dlouho čekat. Tím osmým v řadě je mobilní telefon s označením Nokia 6220. Jelikož jsou si všechny modely postavené na stejné platformě více méně totožné, doporučuji si přečíst některou z dřívějších recenzí:


Z důvodů přehlednosti je recenze rozdělena do několika kapitol. Nerozdělenou recenzi si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

Nová Nokia 6220 míří do kategorie pro náročné uživatele, tedy do třídy, kde se nejčastěji pohybují manažeři s přecpanými telefonními seznamy a plánovači. Z těchto pragmatických důvodů nebude své uživatele šokovat výstředností ani ulítlou a hlavně pseudoergonomickou klávesnicí, jako tomu bylo u modelu 7210, ale naopak nabídne uhlazený design. Svým pojetím má novinka blíže modelům 6100 nebo spíše 6610, se kterou má dosti podobný tvar kláves.

     

Nokia 6220, jako čistokrevný manažér, může svým označením budit pocit, že navazuje na řadu 6250.  Ve skutečnosti však hledejme její kořeny na jiném kontinentě, konkrétně u amerického modelu Nokia 6200.  Stejně jako on si době rozumí s novou technologií EDGE, která rozšiřuje schopnosti sítě GSM a uživateli nabízí především rychlejší datové toky (což nás zatím v Česku moc nezajímá).

    

Design nikoho neurazí

Hned ze začátku upozorním, že jsme testovali předprodukční verzi s anglickým firmwarem, která se může od finální lehce lišit. Proto také nepřicházíme s obvyklou podrobnou megarecenzí.

Jak jsem již naznačil, vzhled nové Nokie nikoho neurazí. Stejně jako některé dnešní telefony využívá momentální oblibu hranatých tvarů a ty mimochodem naleznete snad všude. Také kombinace barev je spíše konzervativní, snad jen s výjimkou narůžovělého výměnného krytu. Tím jsme se dostali k častému námětu vašich diskuzí – manažerský telefon a výměnné kryty. Po zkušenostech s Nokii 6220 jsem jednoznačně pro. Systém upevnění v nové Nokii totiž nijak neomezuje jejich použití. Aby bylo jasno -  nikde nic nevrže. Může za to zadní část, která více než obyčejný kryt připomíná ulitu. Ta telefon téměř celý obejme a nevznikají tak žádné vůle, které by mohly vyvolávat případné vrzání. Telefon díky tomu působí na dotek jako z jednoho kusu a určitě mu to přidává na hodnotě.

Testovaný kousek se honosil zajímavou kombinací lesklé černé a kovově šedé metalízy. Vestavěný foťáček na zadní straně, stejně jako tlačítko pro uvolnění zadního krytu, zvýrazňovala stříbrná barva v okolí. Jelikož jsou kryty výměnné, nebude žádný problém zaměnit některou ze tří základních variant za jinou.

  
Jednoduchý, ale zajímavý vzhled

Na pravém boku telefonu naleznete výrazný reliéf okolo otvoru hlasitého repráčku. Nejspíš bude sloužit k odložení prstů při používání kolébkovité klávesy na opační straně telefonu. Na vrchní straně se již tradičně uhnízdila klávesa pro vypnutí telefonu a také sklíčko IrDA portu. K zmáčknutí této klávesy budete muset do hry zapojit i  nehet, je celkem dost titěrné. Na spodní straně telefonu kraluje konektor Pop-Port a s ním také spojená nutnost investovat jen do novějšího příslušenství; nabíječka je naštěstí stále stejná.

Témata článku: Nokia, , Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Webový obsah, Barevné naladění, Test, Podobný tvar, Barevné menu, Nahrané video, Určitý druh, Kvalitní připojení