Nokia 6230: padá hvězda (velký test)

Na špičce žebříčku nejlepších se objevil nový mobilní telefon. Je to Nokia, která v modelu 6230 tentokrát nedělala kompromisy a vybavila jej vším, co současný mobilní telefon může mít. Nabízíme obrovskou recenzi s mnoha obrázky a tabulkami.

Budík, který je opakovaný

Milí čtenáři, dočkali jsme se, Nokia do svého topmodelu přidala opakovaný budík! Lze u něj nastavit čas a dokonce i dny v týdnu, kdy se má ozvat, takže o víkendu si můžete pospat bez přenastavování. Budík se může ozvat tradičním nepříjemným pípání, ale také libovolnou vyzváněcí melodií nebo písničkou ve formátu MP3, ráno se také může zapnout vestavěné rádio. Teď jen zbývá věřit, že to nebyl ojedinělý záchvat a že se s opakovaným budíkem a podobnými funkcemi budeme setkávat i u budoucích Nokií.


Nokia s opakovaným budíkem!

Při popisování kalendáře bych se musel hodně opakovat. Nabízí totiž stejné funkce jako ostatní Nokie této řady. Rozdílem je snad jen nový přehledný týdenní pohled, který u starších telefonů Series 40 chyběl.

  
Měsíční a týdenní pohled na kalendář • detail vybraného dne

K dispozici jsou následující typy událostí: jednání, volat, narozeniny, poznámka a upomínka. Už z jejich názvů lze určitě poznat, co se jimi myslí. Událost lze v nastaveném předstihu připomenout, může se také opakovat. Položky v kalendáři se dají různými způsoby posílat dál: přes infraport nebo Bluetooth, v textovce jako obyčejnou zprávu nebo přímo jako záznam do kalendáře protějšího telefonu, v multimediální zprávě.


Možné typy událostí

Drobná změna se objevila také v úkolovníku: jednotlivé úkoly je možné zobrazit v pohledu seřazeném podle termínů. K úkolu je možné nastavit prioritu, termín splnění, připomenutí, dá se zkopírovat do kalendáře a po splnění lze úkol odškrtnout. Do úkolovníku se ale vejde jen třicet položek.

 
Klasický pohled na úkolovník a zobrazení podle termínů

Do poznámek se dají psát texty o délce až tři tisíce znaků. Zajímavé je, že poznámky se synchronizují s Microsoft Outlookem a tímto způsobem lze do telefonu snadno dostat důležité texty, které chcete mít při sobě. Synchronizace samozřejmě funguje i mezi kalendáři a úkolovníky telefonu a organizačního programu na počítači. V kalendáři se kromě předmětu, termínu a připomenutí synchronizuje i místo schůzky, nepřenesou se však další poznámky. To je ale bohužel nedostatek, který nevyřešily ani chytré telefony, normálnímu mobilu bych to proto neměl za zlé.


Poznámky

Do Peněženky se dají ukládat tajné údaje. Přístupu nepovolaných osob potom brání heslo, které si sami zvolíte při prvním použití této aplikace.

 
Peněženka pro tajná data

Multimédia: foto a video

Na kvalitu snímků vestavěného fotoaparátu jsem si postěžoval už ve včerejší bleskovce. Ve srovnání s véčkem 7200, které také přichází na trh, nedopadne Nokia 6230 dobře. Fotoaparát fotí snímky v rozlišení 640 × 480 bodů, ukládá je ve formátu JPEG, můžete si vybrat ze tří stupňů kvality.


Nabídka multimediálních funkcí • možnosti fotoaparátu • displej během focení

Pro obrázky do telefonního seznamu je v nabídce volba Portrét, při focení v horších světelných podmínkách pomůže Noční režim, můžete také nastavit samospoušť. Žádné další možnosti nastavení ale nehledejte – nejsou. Obrázky na displeji telefonu vypadají výborně, po přehrání do počítače ale nepřesvědčí.

Digitální fotoaparát v Nokii 6230
typ fotoaparátu integrovaný
označení fotoaparátu
max. rozlišení fotoaparátu 640 × 480
možnost menšího rozlišení ano
možnost nastavení kvality 3 stupně
formát snímku JPEG
Funkce
snímaná scéna na displeji mobilu ano
optický hledáček ne
zoom ne
vyvážení bílé ne
samospoušť ano
kompenzace expozice ne
noční režim ano
vestavěný blesk ne
efekty ne
úprava obrázků v telefonu ano
Standardní možnosti posílání obrázků
jako MMS (a e-mail přes MMS) ano
jako e-mail ne
přes infraport ano
přes Bluetooth ano
přes kabel ano

Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu:

  

   

Ukázka tří stupňů kvality (od nejvyššího k nejnižšímu): 

  

Režim portrét:

 

Zábavné je nahrávání videa na mobilním telefonu – včetně zvuku. Můžete si zvolit, jestli chcete videonahrávku, která by se vešla do multimediální zprávy MMS, anebo jestli chcete nahrávat video v maximální délce čtyři minuty. V takovém případě má výsledný soubor ve formátu 3GP a rozlišení 128 × 96 bodů velikost přibližně 1,5 MB. V nastavení telefonu je rovněž možné vybrat složku, do které se videonahrávky nebo fotografie ukládají; může být třeba na paměťové kartě.

Podívejte se na ukázkové video z telefonu

 
Na paměťové kartě je několik videoukázek s reklamami  

Obrázky si lze v telefonu prohlížet buď manuálně, nebo lze zapnout režim prezentace, kdy se v pětisekundových intervalech zobrazí všechny položky v aktuální složce. Při prohlížení ale trochu ruší dva stavové řádky, lepší by bylo, kdyby Nokia použila celoobrazovkový mód. Obrázky je možné v telefonu dodatečně upravovat: přidat do nich text, rám, obrázek, lze je také oříznout na nastavenou velikost.


Obrázky v galerii • prohlížení • zvětšený obrázek

Kvůli problémům s nastavením datového profilu jsem nezkoušel, co udělá video v MMS našich operátorů. Mezi chytrými telefony ale videonahrávky lze posílat, takže u běžných mobilů by to mohlo jít taky. Na počítači přehraje formát 3GP například RealOne Player nebo přehrávač Nokia Multimedia Player, který dostanete v balíčku PC Suite.

Přímo v telefonu je možné přehrávat streamované video a audio, v reálném čase stahované z internetu. Tuto možnost jsem opět nemohl vyzkoušet, ale měla by zde fungovat například televize v mobilu, o které jsme psali před časem.


V následující kapitole dokončím stať o multimédiích, zaměřím se ale na zvuk a hudbu. S Nokií jsem poměrně neúspěšně bojoval při připojování k internetu, proberu obsah balíčku PC Suite

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx200, Motorola V300, Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Siemens CX65, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson T630, Rozepsaný e-mail, Příznivý vliv, Nejrychlejší telefon, Pad, Test, Stejné omezení, Velký test, Hnědá verze, Grafický prvek, Hvězda, Tištěný materiál, Starý problém, Velký