Nokia 6230: padá hvězda (velký test)

Na špičce žebříčku nejlepších se objevil nový mobilní telefon. Je to Nokia, která v modelu 6230 tentokrát nedělala kompromisy a vybavila jej vším, co současný mobilní telefon může mít. Nabízíme obrovskou recenzi s mnoha obrázky a tabulkami.

Multimédia: zvuk a hudba

K Nokii 6230 dostanete špuntová sluchátka, která kromě poslechu multimediálních souborů slouží také jako handsfree. Hovor se potom ovládá tlačítkem. Kvalita zvuku běžnému uživateli stačí, audiofila ale asi neuspokojí, jenže má smůlu, protože k Pop-Portu své Koss Porta Pro nepřipojí a Nokii 6230 tedy nikdy neuzná jako nástroj vhodný pro přehrávání hudby. Zvuk je možné upravit vestavěným ekvalizérem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka jsou kombinovaná s handsfree

Soubory MP3 nebo AAC mohou být uloženy na paměťové kartě, ale i přes informace v manuálu, že zde mohou být roztříděny do složek, se mi do seznamu přehrávaných skladeb podařilo dostat pouze soubory z kořenového adresáře karty. Nějak by to ale snad mohlo jít, i když na druhou stranu příliš velké strukturování nebude vzhledem k běžným kapacitám paměťových karet příliš nutné. Do dvaatřiceti megabajtů standardně dodávané paměťové karty dostanete jen pár skladeb. Pro vážnější využití Nokie 6230 coby přehrávače hudebních souborů je nutné dokoupit větší kartu a k ní ideálně i čtečku, protože nahrávání MP3 z počítače přímo do telefonu je hodně pomalé.

  
Nokia přehrává MP3předpřipravené sady a nastavení ekvalizéru

Vestavěný radiopřijímač nepřináší oproti ostatním Nokiím nic nového. Funguje pouze s připojenými sluchátky, která nahrazují anténu, rozhlasové stanice lze ale stejně jako přehrávání skladeb ve formátu MP3 poslouchat i přes hlasitý reproduktor. Rádio je stereofonní, dvacet vybraných frekvencí z rozsahu 87,50 až 108,00 MHz je možné uložit do paměti.


Práce s vestavěným radiopřijímačem

Diktafon v telefonu dokáže nahrát pouze tříminutové kousky. Do paměti se jich samozřejmě vejde víc, ale vzhledem k podpoře paměťových karet by určitě nikoho neurazilo, kdyby délka záznamu byla omezená pouze volnou kapacitou paměti.

Mobilní internet: tohle nemůže být pravda

Nokia 6230 podporuje GPRS třídy 10, HSCSD i EDGE. Přímo v telefonu lze mobilní datové přenosy využít s e-mailovým a wapovým prohlížečem a pro streamování videa. Praktické zkušenosti ale kvůli problémům s nastavením datových profilů v současné době nemohu nabídnout.

S počítačem se dá telefon propojit USB kabelem, infračerveně nebo přes Bluetooth, kabel však nelze použít pro připojení k internetu, ale jen pro práci s obsahem telefonu nebo aplikacemi softwarového balíku PC Suite. Pro mobilní datové přenosy z počítače slouží jen bezdrátové technologie.

 
Možnosti spojení a nabídka Bluetooth

Bluetooth v Nokii 6230 podporuje všechny důležité profily, včetně obou dvou pro práci s bezdrátovými sluchátky: Headset i Handsfree. Podrobnější specifikaci Bluetooth v 6230 najdete na této stránce. S bezdrátovou handsfree si Nokia rozuměla bez problémů, stejně dobře jsem ji spojil s počítačem a přenášel soubory.

Při snaze použít Bluetooth pro práci s programy balíčku PC Suite jsem se však s Nokií nedomluvil. Pokaždé, když jsem chtěl v Connection Manageru nastavit port pro bluetoothové spojení, okno zmizelo a nepomohlo vůbec nic, včetně přeinstalace a zrušení všech zbytků PC Suite, které jsem na počítači kdy měl. Pro práci s PC Suite jsem musel telefon s počítačem spojit přes infraport.

Podobných problémů jsem se bohužel dočkal i při připojování počítače k internetu prostřednictvím GPRS a Nokie 6230. Při použití Bluetooth jsem se dvakrát na krátkou dobu spojil, poté se telefon začal při každém vytáčení restartovat. O moc úspěšnější jsem ale nebyl ani při propojení počítače a mobilu infraportem – spojení se přerušovalo. Snahou zprovoznit datovou komunikaci jsem bohužel strávil příliš dlouhou dobu a aby tato recenze dnes mohla vyjít, musel jsem začít zkoumat i další vlastnosti telefonu. Nokii nezatracuji, svůj podíl na neúspěchu má zřejmě nedokonale nahraný firmware v telefonu, protože vím o lidech, kterým datové spojení funguje. Jakmile to bude možné, nechám firmware přehrát a začnu testovat znovu.

Doplněno: Nokia v pozdějších verzích firmwaru problémy s Bluetooth opravila.

Tip: přečtěte si samostatný článek s praktickými zkušenostmi s mobilními datovými přenosy na Nokii 6230.

PC Suite je automaticky a zdarma

Na cédéčku k telefonu dostanete softwarový balík PC Suite 5.8. Aktuální verze 6.0, kterou lze stáhnout na internetu, se nijak zvlášť neliší, snad jen novou ikonou s rychlým přístupem ke všem aplikacím, která se objeví ve stavovém pruhu, a jinou grafikou.

 
Úvodní obrazovka PC Suite; k jednotlivým programům se ale dá
dostat i přímo pomocí ikony ve stavovém pruhu

PC Suite obsahuje tyto programy:

Content Copier: aplikace pro zálohování dat a pro jejich nahrávání z jednoho telefonu do druhého.

PC Sync: pro synchronizaci adresáře, kalendáře, úkolovníku a poznámek v telefonu se stolním počítačem.

 Synchronizace na stisknutí tlačítka

Phone Browser: pomocí této aplikace byste se měli dostat do Galerie – souborové struktury telefonu. Podmiňovací způsob je ale na místě, protože jsem nedosáhl úspěchu. Do paměti telefonu se ale dá pohodlně dostat pomocí Bluetooth.

 Do paměti telefonu jsem se tímto způsobem nedostal

Application Installer: dokáže do telefonu nainstalovat javové programy. Soubory JAD a JAR lze sice do mobilu poslat i přímo, třeba přes infraport, zde s nimi ale Nokie nedovede pracovat, nerozpozná jejich formát a dovolí je pouze uložit, nic víc.

 Nejlevnější způsob instalace javových programů a her

Audio Manager: program pro nahrávání hudebních souborů MP3 a AAC do telefonu. Podobně jako v případě Phone Browseru se mi ale nepodařilo nahlédnout do paměti Nokie. Hudební soubory je ale stejně nejpohodlnější kopírovat prostřednictvím čtečky paměťových karet.

 Není nad čtečku paměťových karet

Image Converter: aplikace pro úpravu obrázků – pro tapety na displej, MMS, do telefonního seznamu.

 A už mám tapetu na displej

Multimedia Player: přehrávač multimediálních souborů, například videonahrávek pořízených telefonem.

 S tímto programem lze přehrát video natočené v telefonu

Sound Converter: slouží pro úpravu vyzváněcích melodií ve formátu MIDI. Jelikož ale Nokia 6230 dokáže soubor MID přehrát bez jakýchkoli úprav, není tato aplikace příliš potřebná.

Contact Editor: program pro rychlou úpravu nebo vytvoření nového kontaktu v adresáři. Opět spolupracuje s Phone Browserem, takže jsem při zkoumání jeho funkcí nebyl úspěšný.

 Pro rychlé vložení nového jména do seznamu

Phone Editor: program pro práci s adresářem a textovými zprávami.

 Rychlé psaní textovek a archivace zpráv

K softwarovému balíku PC Suite můžeme mít nejrůznější výhrady, žádný jiný výrobce než Nokia ale ke svým telefonům nedodává tak bohaté programové vybavení – a navíc zdarma. Bez některých aplikací se dá žít, klíčové jsou podle mého názoru PC Sync a Content Copier.

Tip: přečtěte si rozsáhlou samostatnou recenzi programů v balíčku PC Suite. 


V poslední kapitole s textem se dočkáte závěrečného posouzení telefonu, najdete zde žebříček nejlepších mobilů a popíšu hlavní konkurenty Nokie 6230

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx200, Motorola V300, Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Siemens CX65, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson T630, Štětec, Pad, Hvězda, Grafický prvek, Poštovní adresa, Velký, Starý problém, Pořízený telefon, Velký test, Světlá varianta, Rozepsaný e-mail, Pearl White, Stejné omezení