Nokia 6230: padá hvězda (velký test)

Na špičce žebříčku nejlepších se objevil nový mobilní telefon. Je to Nokia, která v modelu 6230 tentokrát nedělala kompromisy a vybavila jej vším, co současný mobilní telefon může mít. Nabízíme obrovskou recenzi s mnoha obrázky a tabulkami.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 parametry fotoaparátu v katalogu fotomobilů 

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Úvody článků se většinou píšou až úplně nakonec a protože vidím, že recenze je už tak příliš dlouhá, nebudu ji ještě protahovat. Nokia 6230 je zase po dlouhé době telefon, který splňuje požadavky nejnáročnějších uživatelů: je po okraj nabitý funkcemi, má střídmý design a při tom všem nikterak přehnanou cenu.

Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 6230 nechce šokovat

Design a konstrukce: obyčejný mobil

Už ve svém čtvrtečním článku s prvními dojmy z telefonu jsem se svěřil, že design Nokie 6230 mě úplně neoslovil. Tmavě hnědá verze Graphite, kterou máme v redakci k dispozici, mi připadá spíše nevýrazná, dosti tmavá a obyčejná. Světlejší varianta Pearl White by se mi asi líbila víc, ale nebudu vám nutit svůj názor, protože vím, že konzervativní vzhled řada uživatelů jedině vítá a na design Nokie 6230 padala slova chvály.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tmavá a světlá varianta telefonu

Nokia 6230 je podle našich měřítek malý (103 × 44 × 20 mm) a středně těžký (97 g) mobilní telefon. Je vyroben z plastu, který trochu připomíná keramiku nebo snad kovovou slitinu a na omak je trochu jiný než ostatní mobily. Nemám z něj zkrátka takový plastový pocit, matné plochy působí velmi seriózně. Aby mobil nebyl úplně tmavý, na čelní ploše jej zdobí stříbrné prvky, které oddělují sloupce tlačítek a přecházejí přes čelo směrem dozadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání rozměrů

Výtvarně hezky je zpracován objektiv vestavěného fotoaparátu na zadní straně. Je umístěn ve vystouplé příčce z lesklého plastu, kterou zdobí mřížka teček. Tento grafický prvek Nokia 6230 využívá i jinde, například v obrázkových tapetách a v tištěných materiálech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příčka s objektivem fotoaparátu na zadní straně

Ačkoli má Nokia 6230 výměnné kryty, zatím nedávají najevo, že by měly začít vrzat. Zadní kryt baterie ale už má znatelnou vůli, o desetinku milimetru se zatlačením prstu posouvá tam a zpět. Nokia pro uchycení krytu použila nový systém a zdá se, že tentokrát nepomůže ani podkládání papírkem. Až na tento detail je ale vše ostatní dostatečně pevné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé varianty výměnných krytů 

Displeji, jsi malý

Největší výtkou, která zatím padala na hlavu Nokie 6230, je velikost displeje. Je stejný jako u ostatních telefonů řady Series 40 a ve srovnání s konkurenty, ačkoli někteří ještě nejsou na trhu, to není mnoho. Displej je velice kvalitní a jasný, používá aktivní technologii TFT, dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev … jenže je prostě malý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Buď bude telefon příliš vysoký, nebo tlačítka titěrná, nebo displej malý

Velikost ale není vše, důležité je také, jak je displej využit – k tomu v katalogu mobilů počítáme řádky a znaky, které se na něj vejdou při psaní zprávy. V následující tabulce najdete porovnání displeje Nokie 6230 a několika dalších telefonů:

  displej koeficient počet řádků počet znaků na řádek
Telefon rozměry rozlišení jemnosti psaní SMS čtení SMS wap znak „m” znak „i”
Nokia 6230 27 × 27 mm 128 × 128

22

8 8 8 13 41
Nokia 6230i 30 × 30 mm 208 × 208

48

6 6 6 14 49
Siemens CX65 (S65) 30 × 41 mm 132 × 176

19

? ? ? ? ?
Sony Ericsson K700i 29 × 36 mm 176 × 220

37

5 7 8 14 53
Motorola V300 30 × 38 mm 176 × 220

34

8 8 8 18 55
Motorola MPx200 35 × 43 mm 176 × 220

26

10 10 12 16 42

Sloupec „Koeficient jemnosti“ vyjadřuje poměr mezi rozměry a rozlišením displeje. Čím je číslo vyšší, tím je displej jemnější. Nokia má ze všech telefonů v tabulce opravdu nejmenší displej, je ale poměrně dobře využitý, neplýtvá místem.

Krycí sklíčko displeje není dobře skryto pod povrchem a není příliš odolné proti poškození. Už se na něm objevilo několik vlasových škrábanců.

Klávesnice bez výstřelků

Nokia tentokrát nijak neexperimentovala s klávesnicí, a to má samozřejmě příznivý vliv na ergonomii. Všechna tlačítka jsou rozmístěna tam, kde mají být, střední sloupec je asi dvakrát širší než krajní, na ovladatelnost to ale nemá vliv. Tlačítka jsou vyrobena z tvrdého plastu a mají přesný zdvih, dobře se na nich píše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tentokrát bez větších experimentů

Připomínky ale najdu k hlavní čtyřsměrné klávese, kterou lze pro potvrzení stisknout. Ačkoli s ovládáním nemám problém, setkal jsem se s názory, že na stisknutí, kterým se vchází do hlavní nabídky, se člověk musí velmi soustředit, jinak uhne a spustí jednu z funkcí, které jsou přiřazeny všem čtyřem směrům tohoto sdruženého tlačítka (telefonní seznam, psaní nové SMS, kalendář a fotoaparát). Osobně mi u testovaného kusu trochu vadí, že po uvolnění některého ze směrů hlavní klávesy se občas ozve zvuk, jako by se tlačítko přilepilo k podkladu a nyní se odlepovalo.

Klepněte pro větší obrázek
Velké čtyřsměrné tlačítko je někdy trochu slyšet

Význam dvou funkčních kláves je vidět na stavovém řádku displeje. Jen jeden detail: nechápu, proč je u slovanských lokalizací včetně češtiny na jedné straně displeje ve stavovém řádku použito jiné, užší písmo než na druhé straně. Pokud je důvodem snaha ušetřit místo, proč není stejné písmo použito po obou stranách, aby to nevypadalo jako chyba?

Tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru u Nokie už dávno ztratily tradiční symboly. Model 6230 je odlišuje pouze barevnými čarami.

Klepněte pro větší obrázek Červené a zelené sluchátko dnes už není potřeba

Podsvětlení displeje je velmi silné, je vidět i na denním světle. Po nějaké době podsvětlení zhasne a po další chvíli se na displeji objeví spořič – černé digitální hodiny na bílém pozadí.

Mezi těmito dvěma stavy se ještě na displeji může ukázat zvolený animovaný obrázek. Při jeho aktivaci se ale opět na chvíli rozsvítí displej, takže se pokaždé leknete a podíváte se na telefon, navíc to určitě nemá pozitivní vliv na výdrž, takže jsem tuto funkci brzy vypnul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení displeje a klávesnice

Klepněte pro větší obrázek 
Takhle vypadá displej po nasvícení dvěma tisícwattovými lampami - bude vidět i na slunci

Kvalitně je u Nokie 6230 podsvětlena také klávesnice, kterou lze v případě potřeby manuálně zamknout proti neopatrnému stisknutí, případně v nabídce zvolit automatické zamykání po nastavené době.

 
Klávesnice se odemyká stejně jako u jiných Nokií • lze nastavit automatické zamykání


Článek pokračuje v další kapitole. Budu se v ní věnovat zbylým ovládacím prvkům, baterii, paměťové kartě, ale také prostředí a rychlosti telefonu

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx200, Motorola V300, Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Siemens CX65, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson T630, Příznivý vliv, Tištěný materiál, Velký, Štětec, Rozepsaný e-mail, Pořízený telefon, Světlá varianta, Grafický prvek, Stejné omezení, Poštovní adresa, Pearl White, Vestavěný radiopřijímač, Nový přehled