Nokia 6230i: znovu nejlepší (velký test)

Pod malým „i“, které se přidává k označení starších modelů, se obvykle skrývají stejně malé inovace. Ani u Nokie 6230i nejsou nijak zásadní. Stačily ale na to, abychom mohli připravit první recenzi nejlepšího současného mobilního telefonu.

Nokia s novým displejem musela sáhnout po úplně novém typu písma. Zdálo se mi, že běžný a tučný řez k sobě příliš neladí, problém je ale jinde: text uprostřed stavového řádku je o pár pixelů výš než funkce kontextových kláves. Vadí mi to. U textových zpráv jistě hodně lidí ocení největší velikost písma. Na stránku se sice vejdou jen čtyři řádky, font je ale opravdu velmi výrazný.


Je to drobnost, ale pořád jsem hledal, kde je chyba:
nápis Menu je o něco výš nez odkazy po stranách

Z oka vypadla

Klávesnice je až na jednu výjimku úplně stejná jako u 6230. Výjimkou je samostatné tlačítko uprostřed čtyřsměrné klávesy. Ovládání je s ním jednodušší. Osobně jsem sice dřív neměl problém se stisknutím celého tlačítka, vím ale, že si na to uživatelé stěžovali. Jenže stejně jako u 6230 mám i na novém modelu při uvolnění této klávesy někdy pocit, jako by se tlačítko přilepilo k podkladu a nyní odlepovalo – je při tom slyšet takový typický zvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má zvýrazněné potvrzovací tlačítko

Na častou otázku, jestli bude nový kryt se samostatným středním tlačítkem pasovat na starou Nokii 6230, zatím nemohu dát odpověď. Starší telefon nemám k dispozici a při jeho recenzi jsme nevyfotili kryt zevnitř, abychom ho teď mohli porovnat. Nokia mohla konstrukci krytu trochu upravit.

Tlačítka z tvrdého plastu jsou opravdu vynikající. Střední sloupec je dvakrát širší než vnější sloupce, na ovladatelnost to ale nemá žádný vliv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Většího středního sloupce si při psaní ani nevšimnete

Rozložení kláves je také stejné jako dřív. Pod displejem jsou dvě funkční klávesy. Levé je napevno nastavena vlastní nabídka Jdi na s často používanými funkcemi. Sestava je uživatelsky nastavitelná. Na pravé tlačítko si můžete vybrat rychlou volbu jedné ze sedmadvaceti funkcí.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní tlačítko a čtyři funkční klávesy kolem

Lepší nastavení

Novinkou je možnost přiřadit funkce jednotlivým směrům hlavního tlačítka. Dříve byla tato volba neměnná, dnes můžete vybírat opět ze sedmadvaceti funkcí, nebo nechat tlačítko nevyužité.

 
Vlastní menu Jdi na • nastavení funkcí jednotlivým směrům

Pro rychlou volbu lze využít i hlasové ovládání. K dispozici je ale jen sedm funkcí, které se někdy dál dělí do několika položek. Zajímavá je zvuková indikace stavu signálu a baterie, kterou lze vyvolat pouze hlasem: podle počtu pípnutí potom poznáte, jak na tom telefon je.


Nastavení hlasového ovládání

Místo symbolů zeleného a červeného sluchátka jsou na telefonu jen čárky, funkce obou tlačítek se ale nezměnila. Stisknutím zeleného se také dostanete do seznamu odchozích hovorů. Nokia trochu změnila vzhled stránky s přehledy hovorů a pokud máte například víc zmeškaných volání od stejného čísla, na řádku rovnou uvidíte, kolik jich bylo.

Podsvětlení tlačítek je lehce namodralé a dosti nerovnoměrné. Nejvíc svítí nula, jejíž podržením se rychle spustí wapový prohlížeč, potom dlouho nic a teprve pak ostatní tlačítka. Klávesnice se dá zamykat buď manuálně, klasickou sekvencí kláves, nebo automaticky po nastavené době. Navíc si můžete vybrat, jestli má telefon při odemykání klávesnice vyžadovat zadání bezpečnostního kódu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení je trochu lepší než na těchto fotografiích, celkově ale není dobré

Rychlé nabíjení je důležité

Na levém boku je celkem nevýrazná kolébková klávesa, kterou se nastavuje hlasitost hovoru. Podržením spodní části se v pohotovostním stavu aktivuje hlasové ovládání, horní část slouží jako tlačítko Push to talk. Na pravém boku je pouze otvor hlasitého reproduktoru a neviditelný infraport, nahoře velké tlačítko vypínače kombinované s voličem vyzváněcích profilů. Spodní část telefonu obsadil konektor Pop-Port se zdířkou pro nabíječku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kolébková klávesa • otvor hlasitého reproduktoru

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní vypínač • otvor pro provléknutí poutka • systémový konektor

Na zadní části najdeme pouze objektiv fotoaparátu a zámek pro sejmutí krytu. Už jsem psal, že to jde velmi těžko. Kryt je ale také díky zatím pevný. Se standardní baterií typu Li-Ion s kapacitou 850 mAh prý telefon vydrží až 300 hodin v pohotovosti nebo 300 minut hovoru. Jsou to stejné údaje jako u modelu 6230. Skutečnou výdrž při používání neznáme. Nabíjení je rychlé, stačí zhruba hodina a půl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zámek zadního krytu • po otevření

K paměti jako k disku

Zadní kryt byste ani nemuseli snímat, nebýt paměťové karty schované pod baterií. Nokia 6230i používá typ MMC a k telefonu rovnou dostanete kartu s kapacitou 32 MB. Není to moc a pokud budete chtít mobil používat jako přehrávač MP3, připravte se na další investici, případně na vyměňování karet.

Klepněte pro větší obrázek
Paměťová karta se vkládá pod baterii

Ládování písniček do telefonu přes infraport nebo Bluetooth je nepoužitelně pomalé, pro připojení kabelem zase bylo potřeba nainstalovat PC Suite. Nokia 6230i ale přichází s funkcí USB Mass Storage, se kterou se paměťová karta objeví v počítači jako další pevný disk hned po propojení kabelem, bez nutnosti instalovat speciální ovladače. K vnitřní paměti tímto způsobem nelze přistupovat.


V další kapitole zjistíte, jak prakticky funguje přenos dat mezi mobilem a počítačem, přidáme další informace o paměti. V této části najdete i hodnocení fotoaparátu a posouzení rychlosti práce s telefonem

Témata článku: Nokia, , Motorola V600, Nokia 6230, Nokia 6230i, Sagem myX-8, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson S700i, Podporovaná kapacita, Speciální ovladač, Poštovní adresa, Velký, Starý problém, Vestavěný radiopřijímač, Test, Celá hodina, Zvýrazňovač, Nejbližší konkurent, Drobné písmo, Tmavá varianta, Bluetooth modem, Velký test