Nokia 6280: vysouvat je prý lepší (velký test)

Nokia chce, aby její novinka byla nástupce mobilního telefonu 6230i. Podaří se jí to s mobilem, který je sice až po okraj napěchovaný funkcemi, ale má exotickou vysouvací konstrukci, které se všichni bojí? Odpověď určitě najdete v naší megarecenzi, tentokrát obzvlášť podrobné.

Systém a prostředí: nová Nokia Series 40

Plusy: velmi rychlý telefon • lze jej spustit bez karty SIM • nové uživatelské prostředí • velké možnosti personalizace • aktivní pohotovostní režim • grafická témata

Minusy: málo vnitřní paměti • graficky neuspořádaný aktivní pohotovostní režim • občas příliš skryté nastavení

Po zklamání z Nokie 6230i, která byla výrazně pomalejší než její předchůdce, můžeme mít opět důvod k radosti. Nokia 6280 je totiž velice rychlá. Hlavní nabídky, adresář, editor textovek, kalendář… všechny aplikace se otvírají okamžitě, bez jakéhokoli zpoždění. I galerie s dvoumegapixelovými snímky má velmi slušnou odezvu, se zpožděním se setkáte jen při přístupu na paměťovou kartu. Celkově je ale Nokia 6280 nebývale rychlý mobil a žádné potíže jsem neměl ani se stabilitou. Telefon ani jednou nezatuhl.

Je zajímavé, že Nokia 6280 se dá spustit i bez karty SIM. Dostanete se ke všem funkcím, které nevyžadují mobilní síť.

I když Nokia uvádí, že vnitřní paměť telefonu má kapacitu 10 MB, spočítali jsme, že uživatel dostane ve skutečnosti jen 6,5 MB. Další paměť můžete uvolnit odstraněním vestavěných her a aplikací. Paměti je málo, bez karty se vůbec nehnete a vzhledem k pomalejším přístupovým dobám na paměťovou kartu to můžeme považovat za nedostatek. O vnitřní paměť se dělí galerie, zprávy, aplikace a záložky.


Informace o paměti

Objekty, které nejsou chráněny právy a systémem DRM (Digital Rights Management) lze posílat přes Bluetooth nebo infraport. Podobně lze položky i přijímat. Pokud máte UBS kabel, využijete podporu USB Mass Storage. Po připojení kabelu se zobrazí dotaz, o jaký režim máte zájem: standardní připojení (třeba pro práci s PC Suite), ukládání dat (Mass Storage) nebo tisk. Prostřednictvím programu PC Suite se do paměti telefonu dostanete snadno z počítače (prostřednictvím všech tří způsobů), pro hromadné stahování obrázků a videa lze použít program Uložit obrázky.

Nová Series

Nokia 6280 je postavena na platformě Series 40 poslední třetí generace. Nemá snad už nic společného s první verzí, např. s modelem 7210, a je to vidět i na grafice uživatelského prostředí. Už jsme se s ní setkali dřív, například u vysouvací Nokie 6111, pořád jej lze ale považovat za novinku.

Největší inovací je asi aktivní pohotovostní režim. Stejně jako u posledních smartphonů se Symbianem ukazuje nadcházející události, dá se přes něj ovládat rádio a MP3 přehrávač, v horní liště jsou ikony aplikací pro rychlé spuštění a úplně dole prostor pro textovou poznámku. Takhle to zůstane do doby, kdy v nabídce nenajdete velmi skrytou volbu pro nastavení aktivního pohotovostního režimu. Lze pro něj vybírat z následujících bloků a u nich potom volit pořadí: pruh ikon, indikátory (informace o síti apod.), kalendář (přímo na hlavním displeji lze přepínat mezi dny), odpočítávací měřič, poznámka, moje účast, zvukové aplikace.

 
Aktivní pohotovostní režim • jakmile do něj vstoupíte, zešedne 

Aktivní pohotovostní režim je velmi užitečná aplikace u smartphonů na něj nedám dopustit. Tady jsem ho ale nakonec vypnul. Důvodem bylo grafické zpracování: příliš velké písmo, nad to orámované bílou linkou, neuspořádané bloky. Už jsem si postěžoval v prvních dojmech z telefonu a nezměnil jsem názor.


Na displeji může být zaké kříž funkcí přiřazených hlavnímu tlačítku • anebo pouze tapeta

Zřejmě ale nebudu sám, kdo ocení podrobné možnosti nastavení velikosti písma v telefonu. V adresáři lze volit jen mezi dvěma možnostmi, ve zprávách a v internetovém prohlížeči ze tří. Největší písmo je už opravdu velmi zřetelné, s nejmenším se na displej snadno vejde celá textovka.

Jak na personalizaci

Hlavní nabídka může být uspořádaná čtyřmi způsoby: jako seznam, tabulka, tabulka s popisky nebo jako horizontální záložky. Jestli vám půjde o co největší využití prostoru, zvolíte asi tabulku bez popisků, se kterou se na displej vejde dvanáct ikon. Ty lze následně – stejně jako u ostatních typů zobrazení – přeskládat. Ikonky v nabídce jsou velmi dobře prokreslené, před jejich animaci se ale ztratí detaily a vyhlazení, což mi osobně trochu vadí. Vždycky si toho všimnu.

 
Čtyři možnosti zobrazení hlavní nabídky

Nokia 6280 podporuje grafická témata, která kromě tapety na hlavním displeji mění i grafiku dalších stránek. Aby bylo písmo čitelné i na tmavších obrázcích, dá se u něj v nabídce změnit barva.

  


Ukázka tří grafických témat: čím střídmější, tím praktičtější

Všem čtyřem směrům hlavního čtyřsměrného tlačítka lze přiřadit spuštění vybraných aplikací. K dispozici je také nabídka Jdi na, do které si uživatel může poskládat nejčastěji používané funkce; další mohou být v řádku ikon aktivního pohotovostního režimu. Jen si zde postěžuji na často velmi skrytá nastavení, ke kterým se člověk, co si nepřečte manuál nebo není dostatečně pozorný, nemusí dostat.

Uživatelská nabídka Jdi na

Ve srovnání se smartphony S60 je zajímavé, že aktivní pohotovostní režim lze používat současně s klávesovými zkratkami. U S60 si musíte vybrat jen jednu možnost, zde se jen ztratí jeden směr čtyřsměrné klávesy, kterým se posléze aktivuje pohotovostní režim.


Další ukázka personalizace: různé pohledy na galerii


Článek pokračuje v další kapitole: telefonování, adresář

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Sony Ericsson W900i, Dlouhé video, Slušná kvalita, Smutný pohled, Test, Oblíbený telefon, Běžný režim, Nejmenší písmo, Tuhé tlačítko, Kovový plíšek, Velký, Nokia audio, Silná komprese, Lep, Základní barva, Chvála