Nokia 6280: vysouvat je prý lepší (velký test)

Nokia chce, aby její novinka byla nástupce mobilního telefonu 6230i. Podaří se jí to s mobilem, který je sice až po okraj napěchovaný funkcemi, ale má exotickou vysouvací konstrukci, které se všichni bojí? Odpověď určitě najdete v naší megarecenzi, tentokrát obzvlášť podrobné.

Seznam úkolů je velmi jednoduchý. Dá se přidat jen předmět, priorita, termín a typ upozornění. Hotové úkoly lze odškrtnout, v seznamu se položky mohou řadit podle abecedy nebo termínů splnění. Úkoly je možné snadno přesunout do kalendáře.

Hodit se mohou textové poznámky, hlavně kvůli tomu, že se synchronizují s počítačem a do telefonu se takhle dají snadno dostat delší texty. Nokia ale tentokrát nedotáhla do konce nastavení velikosti písma. Zrovna tady by se určitě hodily tři možnosti jako u textových zpráv. Stejnou připomínku můžeme vznést i k písmu v úkolech.

 
Přehled poznámek • detail poznámky 

Diktafon používá celou sdílenou paměť, můžete si vybrat, jestli bude data ukládat do vnitřní paměti, nebo na kartu. Nejdelší nahrávka může mít až šedesát minut, pokud ale zbude paměť, lze hned nahrávat další. Nokia používá formát AMR, minuta nahrávky zabere v paměti přibližně 100 kB. Je trochu škoda, že tlačítko na levém boku, které jen vyzývá ke stisknutí a zahájení nahrávání, blokuje Push to talk.

Diktafon

V nabídce najdeme také odpočítávací měřič (minutku), stopky pro měření času kol nebo mezičasu, v javových aplikací je ještě konvertor jednotek a měn, světový čas a kalkulačka. Ta je mimochodem velmi propracovaná, kromě běžných matematických operací zvládne i mocniny, odmocniny, převrácenou hodnotu, goniometrické funkce, pracuje s číslem pí a má paměťové funkce. Běžnou prioritu operátorů ale ignoruje.

 
Převodník • světový čas • chytrá a přesto hloupá kalkulačka


Hudba a multimédia: my chceme jack!

Plusy: vestavěné rádio a přehrávač MP3 • aplikace lze minimalizovat • správce playlistů v Nokia PC Suite

Minusy: rádio nemá RDS • sluchátka se standardním jackem lze připojit jen přes adaptér

Nemáme k dispozici kompletní balení telefonu, takže ani sluchátka HS-23, které Nokia bude standardně dodávat. Hudební funkce jsem proto zkoušel se sluchátky HS-3. Sluchátka slouží i jako anténa pro rádio, bez nich se nedá spustit.

Rádio podporuje funkci Visual, která souběžně s běžným vysíláním posílá do telefonu data: informace o interpretovi, soutěže atd. (podrobnosti najdete v tomto článku). Visual Radio u nás žádná stanice nepodporuje, Nokii 6280 lze ale použít i k poslechu běžného rádia v pásmu FM – od 87,5 do 108,0 MHz.

Rádio

Ladění rádia může být automatické nebo manuální, lze také přímo zadat frekvenci. Dnes je ale už škoda, že Nokia nepodporuje RDS a nestáhne ze sítě název stanice a další informace. Oblíbená rádia můžete uložit do paměti, mezi dvaceti místy se posléze dá rychle přepínat – šipkami nebo zadáním čísla paměti.

Rádio je stereofonní, při horším příjmu se automaticky přepne do monofonního příjmu; ten se dá aktivovat i z nabídky. A kvalita zvuku? S přihlédnutím k nekvalitním sluchátkům použitelná, moc dlouho bych ale takhle rádio poslouchat nevydržel. Rovněž hlasitý reproduktor je jen náhražka, kterou využijete v případech, kdy žádné jiné rádio není k nalezení.

MP3 a video

I když lze přehrávat skladby jen tak uložené do paměti nebo spíš na paměťovou kartu (v přehrávači vyberete složku), výhodnější je pro přenos hudebních souborů do telefonu využít program Nokia Audio Manager, součást PC Suite. V něm lze vytvářet playlisty a hudbu – ideálně přes USB kabel – rovnou přenášet do mobilu.

Přehrávač souborů MP3 nebo AAC(+) v telefonu je velmi jednoduchý. Všechno se ovládá třemi tlačítky: start/stop, přetáčení v rámci skladby i přechod mezi skladbami. Přehrávač lze minimalizovat, na aktivním pohotovostním displeji se v případě správného nastavení zobrazuje aktuálně přehrávaná skladba. Odsud lze také rychle přejít na další skladbu nebo dokonce i přetáčet. V nabídce je také volba pro opakování nebo náhodné přeskakování mezi skladbami.

 MP3 přehrávač

Kvalita zvuku má opět úzké místo ve sluchátkách. I když v telefonu najdeme ekvalizér s několika přednastavenými režimy a dvěma uživatelskými, nelze čekat, že udělá zázrak. Vím ale, jak se kvalita poslechu MP3 u Nokie 6230i razantně zvedla s adaptérem a připojenými Hi-Fi sluchátky (více zde). Takže nic není ztraceno.

Nastavení ekvalizéru

Pro přehrávání videa je v Nokii určena aplikace Přehrávač médií. Kromě videosouborů podporuje i streamovaný přenos. Vyzkoušeli jsme převést film do formátu MPEG4.3GP. Dal se plynule přehrávat přes celý displej, vadí ale popisky Zpět a Pozastav., které nelze nijak odstranit. Video není možné ani přetáčet, je to proto jen nouzové řešení, nepočítejte s tím, že si na Nokii 6280 budete pouštět filmy.


Článek pokračuje v další kapitole: data a komunikace, internet, hodnocení

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Sony Ericsson W900i, Potenciální riziko, Malý výřez, Velký test, Největší využití, Nokia audio, Smutný pohled, Chvála, Základní barva, Lep, Dlouhé video, Tuhé tlačítko, Necelá hodina, Silná komprese, Nejmenší písmo, Poštovní adresa