Nokia 6280: vysouvat je prý lepší (velký test)

Nokia chce, aby její novinka byla nástupce mobilního telefonu 6230i. Podaří se jí to s mobilem, který je sice až po okraj napěchovaný funkcemi, ale má exotickou vysouvací konstrukci, které se všichni bojí? Odpověď určitě najdete v naší megarecenzi, tentokrát obzvlášť podrobné.

Zprávy: dobrá T9 je zpět

Plusy: zpět je kvalitní slovník T9 • nezkracování zpráv • seznam posledních příjemců zpráv • hromadné mazání doručenek •

Minusy: e-mailový prohlížeč v Javě • přílohy jen do 100 kB • nelze nastavit automatické stahování zpráv

S Nokií 6280 lze pracovat s textovkami, multimediálními zprávami, e-maily, podporuje Push to talk. Do nabídky Nokia zvlášť vyčlenila i dvě specialitky: zvukovou MMS zprávu a bleskovou SMS, co se rovnou zobrazí na displeji.


Hlavní nabídka zpráv • možnosti při tvorbě nové zprávy

V menu vidím i záhadnou položku Pohlednice, o níž není v manuálu ani slovo. Vzhledem k tomu, že se do ní zadává poštovní adresa, jde zřejmě o službu, která obrázek pošle firmě, co jej vytiskne a pošle. Zprávu se ale nepodařilo odeslat.

Chválím návrat zpět ke starému a dobrému slovníku T9. Slovník v Nokii 6230i byl totiž nepovedený a kvůli velmi slabé slovní zásobě téměř nepoužitelný. I když T9 v Nokii 6280 píše s háčky a čárkami, dokáže je ořezat a nezkrátí zprávu, když si to budete přát.

Editor SMS v novém grafické prostředí vypadá trochu zvláštně. Zdá se, jako by pro psaní zprávy byl k dispozici jen jeden řádek. Ale žádný strach, prostor se roztáhne, kdykoli budete potřebovat další řádek přidat. Při zadávání příjemce lze rovnou napsat telefonní číslo, vybrat ho z adresáře, použít skupinu, anebo se podívat do seznamu lidí, kterým jste SMS zasílali naposled. To je užitečné, hodně lidí zprávy často posílá jen několika příjemcům a takhle se k nim mohou dostat rychleji. Editor odpočítává napsané znaky a prozrazuje, do kolika částí se zpráva rozdělí. Nokia sice tvrdí, že paměť pro SMS je sdílená, ve skutečnosti se do ní ale zřejmě vejde standardních sto padesát položek.

 
Tři různé velikosti písma při psaní SMS • ukázka dvou velikostí při čtení zprávy

Doručenky u textových zpráv lze aktivovat buď celkově, nebo individuálně. Doručenka na chvíli problikne na displeji a uloží se. Je chvályhodné, že výpis doručených zpráv, které najdete v samostatné složce Výpisy o doručení, lze smazat najednou.


Přijaté zprávy • výpis doručenek

Nový editor MMS už přesně ukazuje, co příjemce dostane, nemusíte volit náhled jako u starších Nokií Series 40. Do zpráv lze vložit text, obrázek, zvukový klip, video, vizitku nebo poznámku z kalendáře, podporovány jsou vícestránkové MMS.


Editor MMS • po vložení obrázku • zvuková zpráva je také MMS

E-mail: jak mám poslat fotku?

E-mailový prohlížeč je opět javová aplikace. Déle se proto spouští, je pomalejší a není tak dobře provázaná s ostatními aplikacemi telefonu. Dokáže třeba sáhnout do adresáře a vytáhnout z něj e-mailovou adresu, umí pracovat s přílohami. U e-mailu v adresáři ale nemohu zvolit zaslání zprávy, to je omezeno jen na SMS a MMS, nelze nastavit automatické stahování zpráv.


Hlavní nabídka e-mailového prohlížeče • přijaté e-maily • čtení zprávy

E-mailový klient ale není špatný. Připojí se k serveru POP3 nebo IMAP4 a stáhne z něj zprávy, zobrazí je, přílohy lze uložit a podporované formáty následně po opuštění e-mailového klienta i zobrazit. Jen s posíláním je trochu problém. Pokud jde o prostý text, všechno je v pořádku a je nutné ocenit spolupráci javové aplikace s adresářem. Odpadne tak zdlouhavé vypisování e-mailové adresy. Potíže jsou s přílohami, které nesmí být větší než 100 kB. Vzhledem k faktu, že dvoumegapixelová fotografie má klidně i půl megabajtu, to je problém. Fotku v plném rozlišení tak z telefonu nedostanete jinak než po připojení k počítači.

Push to talk nebudu příliš rozebírat, tato funkce si u nás nenašla moc příznivců.


Organizace času a kancelář: chvála velkému displeji

Plusy: kvalitní budík • přehledný kalendář • pokročilá kalkulačka • diktafon s velkou kapacitou

Minusy: kalendář bez textové poznámky • chybí peněženka pro ukládání tajných dat • hodil by se prohlížeč dokumentů Office

Budík jsme u Nokií velmi dlouho hanili. U smartphonů s tím stále můžeme pokračovat, u platformy Series 40 ale Nokia budík spravila. Je opakovaný, můžete nastavit dny, ve kterých se ozve, a dokonce zvolit prodlevu opakovaného buzení. To je interval „pro dospání“. Budík se může projevit klasickým pípáním, nebo libovolným zvukem z paměti, s připojenými sluchátky lze zapnout i rádio.

 Nastavení budíku

Kalendáři velmi prospělo zvětšení displeje a vyšší rozlišení. Nejednou tak nad sebou může být měsíční zobrazení a pod ním prostor pro přehled denních událostí. Nad to hlavní displej kalendáře ukazuje ještě měsíc, týden, dny v týdnu… vejde se tam toho opravdu hodně. Podobně se chová i týdenní pohled: nahoře jsou pruhy jednotlivých dnů s hodinami, pod tím denní přehled.

  
Měsíční pohled na kalendář • týdenní pohled • denní pohled • detail události

Kalendář nabídne zadání pěti typů událostí: jednání, volat, narozeniny, poznámka a upomínka. Poslední jmenovaný typ je určen pro rychlé zadání něčeho, co chcete připomenout. U jiných telefonů je to často nutné řešit zbytečně komplikovaným „jednáním“. U něj jsou u Nokie 6280 k dispozici tyto údaje: předmět, místo, datum a čas začátku, datum a čas konce, datum a čas upozornění, typ upozornění, opakování (nikdy, denně, týdně, každé dva týdny, měsíčně, ročně). Bohužel chybí poznámka, která se tedy ani nesynchronizuje. To může u schůzek plánovaných v Outlooku, které jsou doplněny komentářem, vadit. Místo schůzky se při synchronizaci do telefonu přenese.

 Úprava události


Článek pokračuje v další kapitole: úkoly a další organizace, hudba, multimédia

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Sony Ericsson W900i, Největší hlasitost, Nokia audio, Lep, Velký, Nejmenší písmo, Oblíbený telefon, Snadná instalace, Necelá hodina, Snake II, Největší využití, Smutný pohled, Velký obrázek, Malý výřez, Velký test, Základní barva