Nokia 6600 fold: magnetické véčko

Nové véčko od Nokie si vás získá svým automatickým otevíráním, zrcadlovými kryty i dvěma OLED displeji.

Klíčové vlastnosti

  • lesklé zrcadlové kryty
  • automatické otevírání pomocí magnetu
  • vnější monochromatický OLED displej
  • vnitřní QVGA OLED displej s 16,7 miliony barev
  • poklepáním na telefon lze ztlumit vyzvánění nebo rozsvítit displej
  • podpora sítí UMTS a videohovorů
  • navigační aplikace Mapy s podrobnými mapami východní Evropy
  • hudební přehrávač a FM rádio s RDS
  • slot pro paměťové karty microSD, 512MB karta v základním balení
  • sluchátka s ovladačem a 3,5mm jackem na kabelu
  • semišový pytlík pro přenášení telefonu

Hlavní nedostatky

  • přední kryt je náchylný na otisky prstů i poškrábání
  • nepohodlné umístění otvíracího tlačítka
  • vnější displej je na slunci zcela nečitelný
  • špatná indikace zmeškaných událostí ve stavu nečinnosti
  • pouze 2Mpx fotoaparát bez autofocusu
  • slot pro paměťovou kartu je umístěn pod baterií
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6600 fold v zavřeném stavu
Nokii ve vyšší střední třídě citelně chyběl telefon véčkové konstrukce, který by kromě dobré funkční výbavy nabízel i trochu toho stylu. Tuto mezeru v nabídce finského výrobce by měl vyplnit model 6600 fold.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A po otevření • pohled na boky telefonu

Zrcadlo, řekni mi…

V zavřeném stavu má véčko protáhlý tvar a příjemné rozměry, které činí 88 × 44 × 16 mm. Dobře se tak drží v ruce, pocítíte ale vyšší hmotnost 110 g. Nová Nokia nabízí jednoduchý, ale přitom stylový design bez zbytečných kudrlinek. Přední strana telefonu je zcela hladká a u horního okraje ji narušuje jen logo výrobce a bílá informační dioda. Tvoří ji plast se zrcadlovou úpravou, který je ale velmi náchylný na otisky prstů a také se velmi snadno poškrábá. Po pár dnech používání již na něm vidím jemné vlasové škrábance. Pod zrcadlovým krytem je umístěn vnější informační OLED displej, jehož přítomnost v době nečinnost vůbec nezaregistrujete.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do ruky padne bez problémů • srovnání velikosti s platební kartou
Nokia 6600 fold se bude prodávat ve dvou barevných provedeních. Černá verze bude vhodná spíše pro pány, ženy zase ocení fialovou variantu, kterou jsem měl na testování k dispozici. Přední kryt ale není fialový celý. Směrem dolů jeho barva přechází na stříbrnou, což vypadá vcelku efektně. Po konstrukční stránce je telefon průměrný. Kloub vykazuje jen zanedbatelnou vůli. Kryty se mi rozvrzat nepodařilo. V zavřeném stavu lze ale obě části véčka k sobě přitlačit ještě asi o půl milimetru blíže. Po povolení stisku se od sebe ale zase oddálí.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie druhé barevné varianty

Na bocích telefonu toho mnoho zajímavého nenajdete. Levá strana hostí pouze microUSB konektor pro připojení sluchátek i datového kabelu. Na straně pravé pak malý kulatý otvor představuje zdířku pro připojení nabíječky. Kousek pod ním se nachází tlačítko automatického otevírání. Nokia 6600 fold tak navazuje na model 6131, který se také po stisku tlačítka uměl otevřít. U novinky ale otevírání funguje na zcela odlišném principu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro automatické otevírání a zdířka nabíječky • konektor microUSB • fialová barva přechází na spodním okraji telefonu na stříbrnou

Pod klávesnicí najdete kulatý magnet, který společně s kovovým čtvercem u sluchátka nad displejem udržuje v zavřeném stavu obě části telefonu u sebe. Po stisku tlačítka na pravém boku vyšle telefon do magnetu elektrický impuls, který zruší jeho magnetickou sílu a pružinka v kloubu telefonu vytlačí horní část véčka do otevřené polohy. Tento mechanismus ale funguje, jen když je telefon zapnutý. Ve vypnutém stavu musíte přitažlivost magnetu překonat ručně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úhel rozevření véčka je dostatečný • přední strana telefonu je zrcadlová

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Síla magnetu je dostatečná, aby se vám telefon neotevřel samovolně například v kapse. Tlačítko pro otevírání ale mohlo být umístěno výše. Pro jeho aktivaci musíte palec vcelku nepříjemně ohnout. Při otevírání si také musíte dát pozor, aby horní část telefonu nebyla lehce sevřena prsty nebo okrajem dlaně. Pak se telefon neotevře a na displeji se objeví oznámení, že se máte pokusit véčko otevřít ručně. Jak funguje automatické otevírání si můžete prohlédnout na tomto videu. Při zavírání je nutné sílu pružinky překonat ručně a horní křídlo véčka dotlačit až do konečné polohy. Žádná pružinka vám nepomůže. Otevřené véčko neleží na stole stabilně a mírně se převažuje na stranu s displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kovový čtverec nad displejem a magnet pod klávesnicí - základní prvky automatického otevírání
Zadní strana telefonu je celá tvořena platovým krytem, který se poměrně dobré snímá. Pod ním objevíte Li-Ion baterii o kapacitě 860 mAh. Oficiální specifikace hovoří o této výdrži na jedno nabití: až 240 minut hovoru nebo 300 hodin v pohotovostním stavu. V reálu byste měli nabíjet tak za tři až čtyři dny. Pod baterií se nachází slot pro SIM kartu, jejíž vyjímání vyžaduje cvik, a bohužel i slot pro paměťovou kartu microSD. Kvůli výměně karty je tedy nutné telefon vypnout. V základním balení je přiložena karta o velikosti 512 MB. Telefon by si měl ale porozumět s paměťovkou o velikosti až 4 GB.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je umístěn na zadní straně, což je u véčka neobvyklé

Fotoaparát je u tohoto véčka netradičně umístěn u horního okraje zadní strany. V tomto místě je zadní kryt mírně zešikmený a nedotýká se tak podložky, na které telefon leží. Díky tomu se objektiv fotoaparátu nemůže tak snadno poškrábat. Po otevření telefonu je navíc objektiv umístěn rovnoměrně s displejem, takže fotoaparát „nefotí za roh“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub telefonu není příliš rozměrný • jeho pevnost je průměrná

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Přímé zadání, Zrcadlová, Dobré podsvícení, Textová poznámka, Jméno volajícího, Jednotlivý směr, Navigační tlačítko, Automatické otevírání, Vnější kryt, Protáhlý tvar, Fialová barva, Mág, Maximální délka, Magnet, Pytlík, Zaznamenaný zvuk, F +, Křídlo, Fold,