Nokia 6610: řekni, jaký jsi (velký test)

Patří mezi nejlepší mobily současnosti. Je stylová, ale nikoli přehnaně extravagantní. Zaslouží si Nokia 6610 recenzi s více než třiceti tisíci znaky textu a téměř devadesáti obrázky?

Displej: aktivita se cení víc

Displej Nokie 6610 je naprosto stejný jako u modelu 7210. Je poměrně velký, barevný, ale z pasivní technologie se čtyřmi tisíci barvami budete mít trochu horší dojem než třeba z displejů barevných Samsungů nebo Panasonicu GD87. Displej typu TFT před pasivním displejem vždy vyhraje. U mobilního telefonu je však podle mého názoru mnohem důležitější rozlišení než počet barev. Na první pohled je tak vidět rozdíl mezi formátem 128 x 128 bodů u Nokie 6610 a hrubým displejem dalšího očekávaného modelu 3510i. Ačkoli počet barev je u obou telefonů stejný, vzezřením se 3510i podobá spíš Sony Ericssonu T300.

Při vypnutém podsvětlení uvidíte na displeji jen náznaky textu, jinak je ale displej velmi dobře čitelný. Pasivní technologie sice trochu zúžila úhel, pod kterým se lze na mobil dívat, nikoli však do stavu nepoužitelnosti. Hnidopich by možná ještě měl námitku proti nepatrnému „hemžení“ pixelů, které lze spatřit v tmavých plochách displeje, v akčnějších hrách trochu zklamou „duchové“ za pohybujícími se objekty. Ale i přes všechny výtky má Nokia 6610/7210 jeden z nejlepších displejů, které u současných telefonů najdete.

(Displej Nokie 6610 je mimochodem znatelně světlejší než displej Nokie 7210, kterou teď mám vedle něj.)

Prostředí: barva musí mít smysl

Barevný displej je k ničemu, pokud není v telefonu dostatečně využit. Nokia 6610 má v menu nádherné plnobarevné ikonky s vyhlazeným textem, podporuje MMS, zašlete na ni barevné fotografie. Barva by se ale hodila i pro práci: rád bych si barevně zvýraznil některou textovou zprávu, záznam v kalendáři, jména v seznamu. Mohou to však být jen přání, barva je využita spíš pro zábavu.

Prostředí nových Nokií naznalo mírných změn. Hlavní menu stále tvoří někým chválené, jiným zatracované ikony přes celý displej, kterých je celkem čtrnáct. Každá položka má stejně jako další podpoložky přiřazeno číslo a menu lze procházet pomocí klávesových zkratek. Struktura menu byla také trochu změněna, takže znalci starších Nokií budou zpočátku tápat. Další úrovně menu již nejsou grafické, většinou se u nich na displej vejde pět položek plus hlavička. V některých případech se ale setkáme se zvětšeným menu se dvěma položkami na stránku.

   
   
   

Kompletní hlavní menu

Podívejte se také na obrázek se strukturou menu telefonu.

Rychlost práce s telefonem je velmi slušná. K naprostému ideálu sice ještě kousek chybí, telefonu bleskurychlým mačkáním tlačítek utečete; kéž by ale všechny telefony dosáhly alespoň na tuto příčku. V diskusích prvních majitelů Nokie 6610 jsem četl opačné názory, ale nemohu si pomoci: telefon, který mám k dispozici, je dostatečně rychlý.

 
Někde je menu vcelku úsporné, jinde Nokia hýří místem

Dobrý tip: Pokud se telefon hned po zapnutí sám vypne, neděste se a v menu nastavte volbu jazyka ručně na češtinu, nenechávejte automatické nastavení. Potom by už všechno mělo bez problémů fungovat. Je to chyba telefonu v kombinaci s některými typy karet SIM; snad bude v příštím softwaru opravena. Telefon je jinak velmi stabilní, nesetkal jsem se s žádným problémem.


Následující kapitola je věnována telefonování s Nokií 6610, probereme obrázky na displeji.

Témata článku: Nokia, , Motorola T720, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S45i, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Jednoduchá poznámka, Řada služeb, Pokles akcií, Stejný důvod, Minimální interval, Pro Sound, Velký, Jak, Velký test, Hezká fotka, Test