Nokia 6610: řekni, jaký jsi (velký test)

Patří mezi nejlepší mobily současnosti. Je stylová, ale nikoli přehnaně extravagantní. Zaslouží si Nokia 6610 recenzi s více než třiceti tisíci znaky textu a téměř devadesáti obrázky?

Recenze nové manažerské Nokie 6610 bude trochu výjimečná. Protože model 6610 je funkčně prakticky stejný jako Nokia 7210, o které na MobilManii Petr Broža před dvěma měsíci napsal obrovský článek, můžete si přečíst dva rozdílné pohledy. Moje postřehy v této recenzi lze až na výjimky týkající se designu vztáhnout i na 7210, Petrovy názory přesně sedí i na právě představovanou novinku.

Recenze je velmi dlouhá, proto jsme ji rozdělili do několika kapitol. Nerozdělený článek si přečtete v textové verzi MobilManie.

 
Zleva a zprava; Nokia 6610 je vcelku malý telefon

Proti všem

Po pročtení diskusních příspěvků k článkům o Nokii 6610 si teď připadám jako kdybych šel sám proti davu. Při porovnávání designu modelů 6610 a 7210, které jsou jinak funkčně naprosto shodné, se totiž většina diskutujících – na rozdíl ode mně – přiklonila k novějšímu modelu: „je hezčí a elegantnější, Nokia 7210 je úlet“.

V době, kdy byly k dispozici pouze obrázky telefonů, jsem byl na vážkách, protože oba dva telefony jsou velmi hezké. Ale teď, když je mám před sebou, bych spíš řekl, že Nokia 6610 je velmi fotogenická a na obrázku vypadá lépe než ve skutečnosti. Samozřejmě, je to subjektivní názor, ale protože v redakci ani v mém okolí nebyl u lidí, kteří 6610 viděli naživo, ojedinělý, troufl jsem si přinést svoji kůži na trh.

  
Zezadu: štítek nemá žádnou praktickou funkci, jde jen o výtvarný prvek

Zatímco Nokia 7210 je velmi stylový telefon s netradičním designem – který se však bohužel do značné míry negativně dotkl ergonomie – testovaný model 6610 je „takový obyčejný mobil“, do kterého byste možná vůbec neřekli, že jde o jeden z nejvybavenějších přístrojů na trhu. Ze strany Nokie je to ale zjevně záměr: na trhu nyní jsou (resp. brzy budou) dva funkčně shodné telefony s různým designem a každý si může vybrat podle svých přání a potřeb. Brzy se navíc objeví další: Nokia 6100.


Ať si každý vybere

Design: právě letí hrany

Při prvním pohledu na design Nokie 6610 se mi vybavil starší model 3210. Je zde myslím hodně společných prvků, i když novinka je samozřejmě střižena podle současných trendů. K nim patří hrany a kromě mobilů to je pěkně vidět také na designu nových automobilů: dejte vedle sebe novou Nokii 6610 a třeba Renault Vel Satis. Nepřipadají vám některé prvky podobné?

 

Telefon je poměrně malý, při porovnání objemu a hmotnosti patří do nejlepší pětiny telefonů, které jsou v současnosti dostupné na českém trhu. Proporce, umístění těžiště, displeje a klávesnice, musím pochválit. Telefon velmi dobře sedí v ruce a nepřevažuje se ani na jednu stranu, tlačítka jsou snadno dosažitelná bez lámání prstů a přehmatávání.

Drama s výměnnými kryty

Telefon má výměnné kryty, což mu ale podle mého názoru spíš škodí. Myslím, že uživatelé, kteří si místo ulítlé Nokie 7210 pořídí decentní model 6610, by spíš než možnost takové personalizace ocenili dokonale pevnou konstrukci, které u telefonu s výměnnými kryty nikdy nelze dosáhnout. Nokia 6610 sice po promačkání v ruce zatím vůbec nevrže, ale po delších zkušenostech s 7210, kde jsou kryty uchyceny naprosto stejným způsobem, jsem přesvědčen, že rozvrzání je otázkou týdnů. Již dnes přítomnost výměnných krytů „slyším“ při zapnutých vibracích. Kvůli rezonanci plastů bych tento způsob vyzvánění proto určitě nenazýval jako tiché a telefon za patnáct tisíc by se určitě takto neměl projevovat.


Zadní kryt drží západka

Výměnné kryty ale na druhou stranu vítám, protože za subjektivně horší dojem z 6610 oproti původnímu očekávání snad může černá varianta telefonu, kterou mám k dispozici. Jiné barevné kombinace mohou být přitažlivější, telefon se kromě černé bude prodávat ještě v bílé a šedé barvě. K dispozici budou také tři další barvy formou výměnných krytů.

 
Tři standardní barvy a tři výměnné kryty


Nezapomeňte si přečíst další kapitoly článku. Hned v té následující zjistíte, že Nokia 6610 používá nové příslušenství a zhodnotíme v ní také klávesnici.

Témata článku: Nokia, , Motorola T720, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S45i, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Jednoduchá poznámka, Velký test, Jak, Stejný důvod, Hezká fotka, Pro Sound, Test, Pokles akcií, Barevné menu, Řada služeb, Velký