Nokia 6610i: další repríza (test)

Nokia docela překvapila, když do svého velmi starého mobilu přidala fotoaparát a představila ho jako novinku. Model 6610i je ale přesto výborný telefon, který většině lidí nabídne přesně to, co po mobilu požadují.
Kapitoly článku
Pokaždé, když začínám psát recenzi Nokie z řady Series 40 (a že jich už bylo) si dávám předsevzetí, že tentokrát to bude opravdu krátké. Vždyť funkce jsou prakticky stejné, stačí popsat vzhled a pár rozdílů. Nakonec z toho ale vždycky vzešla obluda, pro kterou bylo slovo recenze už trochu nemístné.

Ale dnes opravdu ne, článek o Nokii 6610i bude kraťoučký. Zmíním opravdu jen rozdíly a kdo bude chtít víc, může klepnout na moji recenzi staršího modelu 6610. V ní se dočte o každé podrobnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hle, Nokia 6610 - vlastně 6610i 

Úplně stejný telefon

Když se Nokia 6610 na sklonku roku 2002 objevila na trhu, byl to špičkový mobil. Před ním byl v žebříčku podle redakční srovnávací metodiky pouze Sony Ericsson T68i. Dnes i přes všechny inovace, které Nokia do inovovaného modelu zařadila, můžeme mluvit jen o střední třídě. Rozdíly jsou ostatně i v ceně. Zatímco starší Nokia 6610 při uvedení stála téměř šestnáct tisíc korun, novinka se začne prodávat za necelých osm.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Liší se pouze zadní strana • srovnání velikosti

Nokia 6610i je konzervativní telefon klasické konstrukce. Dříve jsme jeho design považovali téměř za stylový, dnes je to ale takový obyčejný, i když hezký mobil. Má výměnné kryty, jejichž materiál mi přijde odlišný od krytů, které používá starší model. Na dotek působí trochu jinak. Kryty jsou u úplně nového mobilu dokonale pevné, ale víme, jak to u nich chodí po delším používání.

Z přední strany je nový model do puntíku stejný jako starší Nokia a žádný rozdíl nenajdeme ani po stranách. Pouze na zadní straně zmizel stříbrný štítek a místo něj se objevil ovál s objektivem digitálního fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát

Klávesnice je velmi dobrá, Nokia zde dokonce ani neexperimentovala s tvarem tlačítek. K displeji, který jsme před rokem a půl chválili, ale budu kritický. Pasivní displeje se už nenosí a Nokia navíc umí vyrobit i kvalitní aktivní displej. Na druhou stranu ale zobrazení není nijak hrozné, je zde jen úzký úhel, ve kterém je displej dobře vidět, a znatelná setrvačnost při překreslování.

Fotoaparát: stálo to za to?

Podívejme se rovnou na fotoaparát, protože to je nejvýznamnější inovace telefonu. Nokia se ale nijak nevytáhla, použila starý čip s rozlišením pouze 352 × 288 bodů. Výsledky jsou dobré tak akorát pro MMS. Na pasivním displeji obrázky navíc vypadají dost špatně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

K dispozici je standardní mód, menší rozlišení Portrét a noční režim. Lze volit ze tří stupňů kvality snímků a případně použít samospoušť. Tím ale možnosti fotoaparátu končí. Obrázky se ukládají do vnitřní paměti, která z původních 0,63 MB narostla buď na 4 MB (jak říká telefon), nebo na 4,6 MB (jak oficiálně udává Nokia).

  
Nabídka fotoaparátu • displej při fotografování • galerie obrázků 

Už jen drobné změny

Stejně jako u jiných nových Nokií této řady si i zde můžete vybrat, jestli se hlavní nabídka má zobrazovat ve formě velkých obrázků nebo malých ikon uspořádaných do matice. Nejčastěji využívané funkce si také můžete poskládat do uživatelské nabídky Jdi na. Tím ale inovace v ovládání a uživatelském prostředí končí, vše ostatní je stejné jako dřív.

  
Nabídka ve formě matice ikon • vlastní menu Jdi na • a jeho nastavení

Do telefonního seznamu se vejde pět set vícemístných kontaktů, na rozdíl od tří set u staršího modelu. Nově k nim můžete také přidat jmenovku pro hlasové vytáčení, ovládání funkcí hlasem ale už telefonu chybí. Nokia se ve specifikacích dušuje, že vyzvánění je šestnáctihlasé – oproti čtyřem hlasům staršího modelu 6610. Na poslech ale nevnímám žádné zlepšení a protože výrobce neudává tento rozdíl v oficiální srovnávací tabulce, trochu si tomu troufám nevěřit.

  
Zadávání telefonního čísla • vyhledávání v seznamu • jména mohou být zobrazena
obrovským písmem

Nyní odvážně přeskočím všechny funkce pro práci se zprávami a organizaci času. Jsou prostě stejné a kdo se o nich chce něco dozvědět, klepne na tento odkaz. Vede přímo do kapitoly, která se u starší recenze Nokie 6610 věnuje těmto funkcím.

  
Popis těchto funkcí najdete ve starší recenzi

Zaujme nás až wapový prohlížeč, který podporuje xHTML a používá trochu drobnější písmo než starší Nokia. Místo pěti řádků se na displej při wapování vejde sedm. GPRS třídy 6 je ale stále stejně pomalé. Do nabídky dalších funkcí přibyla známá peněženka, Nokia 6610i podporuje i vzdálenou synchronizaci SyncML.

  
Wapový prohlížeč a peněženka 

Nekritizujme jen ze sportu

Jsme na konci a ani to nebolelo. Nokii bych nyní mohl zkritizovat za nedostatek invence a postěžovat si, jak jde ke dnu. Ale z pozice uživatelů nám to přece může být úplně jedno. Pokud se „nová“ Nokia 6610i nelíbí, tak si ji jednoduše nekoupíme. Když se někomu zamlouvá, proč by si ji neměl pořídit? Je to hezký telefon s funkcemi, které jej stále řadí mezi špičku a navíc by měl být už od začátku k dostání za zajímavou cenu 7 800 Kč.

Podrobné parametry Nokie 6610i najdete v katalogu mobilů


Plusy a minusy

+ vestavěný fotoaparát
+ kvalitní klávesnice
+ stereofonní rádio

– kryt se po čase rozvržou
– trochu málo využitý barevný displej
– neopakovaný budík


V druhé kapitole najdete tabulku s rozdíly mezi Nokiemi 6610 a 6610i. Je zde rovněž rozsáhlá galerie obrázků, kterých jsme v článku tentokrát použili jen pár

Témata článku: Nokia, , Nokia 6610, Nokia 6610i, Sony Ericsson T68i, Drobné písmo, Test