Nokia 6630: říkají, že je inteligentní (velký test)

Vyzkoušeli jsme nejchytřejší ze všech chytrých Nokii. Model 6630 je v celé řadě smartphonů Series 60 na úplné špičce, nabízí EDGE, 3G, má megapixelový fotoaparát. A konečně umí přehrávat stereo MP3. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi doplněnou 181 obrázky.

Vypnout a zároveň nevypnout

Vpravo nad displejem je pod průhledným krytem světelné čidlo. Předpokládal bych, že bude regulovat jas displeje, prakticky se mi to ale nepodařilo ověřit. Stejné je to u snímače vzdálenosti, který Nokia zmiňuje v manuálu. Dokonce bych řekl, že v telefonu vůbec není; nijak neprojevuje (ztišení hlasitého handsfree jsem samozřejmě zkoušel). 

Klepněte pro větší obrázek Vidíte malý bobek vpravo nad displejem? To by mělo být světelné čidlo

Na levém boku je tlačítko pro aktivaci hlasového ovládání, které během hovoru zapne hlasité handsfree. Škoda, že mu uživatelsky nelze přiřadit vybranou funkci. Souměrně na pravé straně je potom vypínač telefonu; u Nokie je netradičně dobře přístupný, mačká se možná až příliš lehce. Toto tlačítko stejně jako jindy slouží i pro volbu vyzváněcích profilů. Mezi obvyklými položkami je i možnost zablokovat klávesnici nebo zamknout celý telefon heslem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro hlasové ovládání • vypínač – telefon jsem několikrát vypnul omylem 

Na většině smartphonů nenajdeme mód Offline, který u Nokia 6630 vypne vysílací část. Díky němu lze telefon zapnout i bez karty SIM – když nemáte dvě karty, lze tuto možnost využít při kopírování dat z jiného mobilu (psal jsem o tom na začátku). Jenže mód offline není úplně dokonalý. I z něj lze totiž vytočit číslo tísňové linky a dovolat se. Je ale pravděpodobné, že telefon se začne k síti připojovat až po odeslání tohoto čísla; trvá to totiž déle než obvykle.

  
Nabídka profilů, mezi nimi je i volba Offline • telefon teď nevysílá • kontrolní dotaz, jestli to myslíte vážně

Na spodní straně je systémový konektor Pop-Port. Nokia do balení rovnou přidává USB kabel pro propojení telefonu s počítačem. Konektor pro nabíječku je kousek vlevo na boku. Nahoře, na čelní ploše potom najdeme úzký otvor – hlasitý reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor Pop-Port • zdířka pro nabíječku • hlasitý reproduktor

Za kartou zavírejte vrátka

Ještě se vrátím k pravému boku telefonu, kde je pod vypínačem zvláštní podlouhlý výstupek. Ne, není to pero, kterým lze čmárat po displeji, ale krytka zásuvky pro paměťovou kartu. Stačí ji jen trochu odklopit, telefon pozná, že chcete vyjmout kartu, a provede potřebné operace k tomu, aby vše zdárně proběhlo. Kartu lze tedy měnit bez vypínání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zavřená vrátka • otevřená vrátka • kartu stačí stisknout a vyskočí ven

Nokia 6630 používá paměťové karty typu Reduced Size MMS (RS-MMC). Jsou funkčně stejné jako běžnější formát MMC, mají však menší délku. Přestože by se běžné karty MMC do telefonu vešly (jen by trochu koukaly ven), nelze je použít. Dokud totiž nejsou dvířka zavřená, Nokia kartu nepřipojí. Toto omezení je mrzuté, starší karty tak zůstanou na ocet. Ze stejného důvodu nemohu ani vyzkoušet, jestli si telefon náhodou nerozumí s kartami formátu SD. Šance je ale stejně minimální.

Klepněte pro větší obrázek Telefon už v této poloze ví, že chcete kartu vyjmout a vypne ji

S telefonem se dodává paměťová karta o kapacitě 64 MB. Dostanete k ní rovnou nástavec, který z RS-MMC uděláte kartu MMC běžné velikosti a můžete ji potom použít ve čtečce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Karta RS-MMC • s pouzdrem • karta a adaptér • a máme plnohodnotnou MMC

Co dokáže nový Symbian?

Nokia 6630 je chytrý telefon s operačním systémem Symbian 8.0 a firemním grafickým prostředím Series 60 verze Platform 2nd Edition Feature Pack 2. Je to složité, někdy připravíme článek, který vysvětlí, čím se různé verze liší. Novou verzi Symbianu uživatel příliš nepozná, novinky se týkají úplného základu systému; je zde například vylepšená 3D grafika, poloprůhledná okna, vylepšené streamování multimédií. Navenek se projevují až změny v Series 60. V edici Feature Pack 2 je největší změnou podpora WCDMA a řada dalších detailů, o kterých píšu postupně v celém článku.

Tip: Zájemcům o novinky v Series 60 Feature Pack 2 doporučuji stáhnout a prozkoumat tento anglický dokument

Nokia 6630 má prý rychlejší procesor. Nokia to sama nikde neuvádí, zkusil jsem to proto ověřit – srovnat s modelem 7610. Startování je rychlejší, na druhou stranu 7610 je plně nainstalovaná a některé aplikace se zavádějí do paměti. První vstup do nabídky je u 6630 také mírně rychlejší, lepší odezvy jsou i při dalším otvírání. Otvírám položku Zprávy a další aplikace, zde už velký rozdíl není. Stejně jako u jiných mobilů s operačním systémem se ale liší doba prvního zavedení do paměti a otvírání již spuštěné aplikace. Velmi se ale liší doba ukládání fotografií, kde je 7610 téměř šnek a Nokia 6630 ještě stále svižný telefon.

Vedle paměťové karty s kapacitou 64 MB můžete využít také vnitřní paměť 10 MB. Pro běh programů je k dispozici 10 MB paměti RAM. Na hodnocení stability telefonu je ještě brzy, během dvou dnů testování ale už Nokia třikrát zamrzla. Stalo se to při práci s fotoaparátem, při snaze přijmout přes Bluetooth soubor, potřetí během GPRS přenosu.

Prostředí telefonu se příliš nezměnilo. Hlavní nabídka je opět tvořena maticí 3 × 3, za trochu jiný vzhled ikon může grafické téma. V prvním prototypu telefonu, který se mi po uvedení dostal do ruky, se v hlavní nabídce dalo procházet všemi směry. To znamená, že z horní řady jsem se hned mohl šipkou nahoru dostat na spodní. Ve finálním telefonu to ale už není možné, procházení ikonami je stejné jako dřív. Novinkou je větší možnost personalizace tlačítek, o které jsem ale už psal.


V další kapitole se budu věnovat jen dvěma tématům, ale pořádně: fotoaparátu s rozlišením 1,23 Mpx a přehrávači MP3, který hraje stereo!

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Siemens S65, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Nastavený budík, Vhodná doba, Browser Pro, Velký test, Pořádný displej, Sněhulák, Test, Unisono, Hlavní konkurence