Nokia 6630: říkají, že je inteligentní (velký test)

Vyzkoušeli jsme nejchytřejší ze všech chytrých Nokii. Model 6630 je v celé řadě smartphonů Series 60 na úplné špičce, nabízí EDGE, 3G, má megapixelový fotoaparát. A konečně umí přehrávat stereo MP3. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi doplněnou 181 obrázky.

Fotoaparát: není megapixel jako megapixel

Fotoaparát Nokie 6630 má efektivní rozlišení 1,23 Mpx, vytváří snímky v maximálním formátu 1 280 × 960 bodů. To je víc než u modelu 7610 a 6670, jež fotily v rozlišení 1 152 × 864. Nokia se tak dotáhla na Siemens S65, stejné rozlišení má i Sony Ericsson S700. Novinkou je podpora hlaviček Exif, ze kterých lze zjistit expoziční hodnoty a další parametry.

Klepněte pro větší obrázek Objektiv se svým rozlišením hlasitě chlubí

Nokia velmi pokročila a možnosti fotoaparátu jsou nesrovnatelné se staršími modely. Můžete nastavit tři stupně kvality, kromě nejvyššího rozlišení lze zvolit i menší 640 × 480, lze zvolit ukládání obrázků na pozadí, takže mezi jednotlivými snímky je prodleva pouze kolem jedné sekundy. V nabídce je volba nočního režimu a sekvenční focení.

  
Prostředí při fotografování • kontextová nabídka • nastavení

Vylepšený byl i digitální zoom. Nyní je šestinásobný a naprosto plynulý. I když pro prohlížení obrázků na počítači je vhodnější zoom nepoužívat, pro displej telefonu dokáže pořídit kvalitní snímky. Fotomobil má ve srovnání třeba s Nokií 7610 „užší“ objektiv – do záběru se toho vejde méně.

Nejdůležitější inovací je nastavení jasu a kontrast snímků. Nokii jsme vždycky vytýkali nemožnost nastavit kompenzaci expozice a tyto dvě funkce ji dokážou částečně nahradit. Jenže ne úplně. Na rozdíl od kompenzace expozice, kdy fotoaparát podle nastavení mění čas, clonu nebo citlivost ISO, se totiž u Nokie změny zřejmě provádějí až softwarově na pořízeném obrázku. Ať je totiž stejný snímek světlý nebo tmavý, expoziční parametry jsou stále stejné.

  
Nastavení jasu a kontrastu v nabídce • stačí ale stisknout tlačítko 2 nebo 5 a můžete nastavovat přímo na displeji

Telefon dokáže natáčet i video v nejvyšším rozlišení 176 × 144 bodů. Délka nahrávky je limitovaná volnou pamětí nebo jednou hodinou záznamu.

Prostředí pro natáčení videa

O fotoaparátu v Nokii 6630 připravím ještě samostatný článek. Snímky jsou rozhodně lepší než u megapixelových modelů 7610 a 6670. Na druhou stranu k nim lze mít výhrady a nejlepším fotomobilem tak stále zůstává Sony Ericsson S700.

Ukázkové snímky: nejsou upravované, nechali jsme je v originálním rozlišení; připravte se proto na trochu větší soubory

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

MP3: hrají stereo!

Nokia 6630 nemá rádio, i když ho Finové umí – viz model 6260. Obsahuje však plnohodnotný MP3 přehrávač, který konečně hraje stereofonně a v krabici rovnou dostanete sluchátka. Jsou kombinovaná s handsfree a s telefonem se propojí prostřednictvím konektoru Pop-Port. To ovšem zároveň říká, že k telefonu nepřipojíte normální sluchátka, musíte si vystačit se „špunty“, které nepatří k nejkvalitnějším.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka s peckou a mikrofonem jsou ukončená konektorem pro Pop-Port

Zvuk Nokie 6630 ale není nejhorší, při srovnání s ostatními mobilními telefony s MP3 hraje dobře. Sluchátka ale preferují hlavně výšky, basy z nich moc nedostanete a v mobilu není ani možnost pomocí ekvalizéru zvýraznit některá pásma. V některých případech bych zároveň ocenil i vyšší hlasitost. Pro kvalitnější poslech pomůže nainstalovat jiný MP3 přehrávač a nevyužívat standardní RealPlayer. Ten už sice nepřeskakuje jako u starších Nokií Series 60, hraje ale hůře než třeba UltraMP3. Empétrojky lze poslouchat i bez sluchátek, prostřednictvím hlasitého reproduktoru. Od něhož ovšem také nemůžeme čekat kvalitu Hi-Fi. Ještě je nutné podotknout, že při příchozím hovoru nebo zprávě se přehrávač taktně utiší, abyste nepřeslechli zvonění.


Playlist • přehrávání MP3

Na všem lze najít vlastnosti hodné kritiky, podpora stereofonního přehrávání si ale u Nokie 6630 zaslouží pochvalu. Telefon je konečně použitelný pro přehrávání hudby. Až zbude čas, zkusím případně ještě změřit, jak dlouho lze MP3 poslouchat na jedno nabití baterie. Zatím jsem to nestihl.

V diskusi chtěl někdo znát všechny hudební formáty, se kterými si Nokia 6630 rozumí. Tady jsou: MIDI (48hlasá polyfonie), AMR (NB-AMR), True Tones (WB-AMR), WAV, MP3, AAC a RealAudio.

Sklad multimedialit

Máme obrázky, máme video a hudbu – kam s nimi? V telefonu najdeme Galerii, kterou na rozdíl od starších modelů netvoří správce souborů. Je logicky roztříděna do složek: obrázky, videoklipy, skladby, zvukové klipy a odkazy. Všechny multimediální soubory si ale lze prohlížet i najednou v jedné složce. Je to rozhodně přehlednější.

   
Galerie je strukturovaná podle typů souborů

Prohlížeč obrázků se nijak nezměnil, v telefonu se ale navíc – mimo Galerii – objevila aplikace Správce obrázků. V něm se fotografie dají prohlížet naležato a protože program obrázky načítá v předstihu, je to i dostatečně rychlé, nemusíte pokaždé čekat. Škoda, že tahle funkce není včleněna přímo do Galerie. Fotky na malém displeji jinak vypadají fantasticky, ztratí se zde všechny vady, které objevíte až na počítači.

  
Nový pohled na obrázky • standardní zobrazení • zobrazení naležato na celý displej

Nokia v 6630 přidává ještě aplikaci pro přímý tisk obrázků na bluetoothové tiskárně. Můžete si zde dokonce zvolit i rozložení snímků na papír a vytvořit malé kartičky. Podobně lze pomocí jiného programu tisknout zprávy, položky z adresáře, kalendář a poznámky. Aplikace Pictures odešle fotografie do internetové sběrny KodakMobile, editor snímků dokáže obrázky mírně upravit.

   
Aplikace pro tisk fotografií, pro posílání do sběrny Kodak a pro úpravu obrázků

Pro prohlížení videa stejně jako dřív slouží RealPlayer. Nově však umí vypnout všechny zbytečnosti a zobrazit klip na šířku přes celý displej. Videoeditor dokáže ořezat a také spojit různá videa, program Movie director zase videonahrávku zpracuje do efektního klipu.

 
RealPlayer • přehrávání videa (video přes celou obrazovku se mi nepodařilo sejmout)

  
Videoeditor sestříhá a spojí několik nahrávek dohromady • Movie director vytvoří efektní klipy

Dobré zprávy nás nečekají u diktafonu, který je stále omezen pouze na jednominutové nahrávky. Proč může video využívat celou sdílenou paměť a diktafon má tak hloupý limit? Hned vedle složky Zvukové klipy, kde se nahrávky ukládají, je složka Skladby. Do ní se ukládají soubory MP3, ze kterých lze vytvářet playlisty standardního formátu M3U.

Diktafon je stále velmi omezený


V další kapitole začneme s Nokií 6630 telefonovat. Většina funkcí je stejných, ale najdeme i novinky – třeba možnost odpovědět na odmítnutý hovor textovkou. V kapitole zbude místo i na zprávy (vylepšený e-mailový klient) a na nové prohlížeče kancelářských formátů

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Siemens S65, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Nastavený parametr, Velký, Velký test, Test, Tajný kód, Browser Pro, Nejnižší úroveň, Hlavní konkurence, Nastavený budík